Javában zajlanak a magyar bajnokságok is

2024. június 11. – Szerző: Krikettgalaxis

Eddig sajnos nem foglalkoztunk a Magyarországon zajló krikttbajnokságokkal, de most már itt az ideje ennek is! Írtunk egy kis összefoglalót, eredményekkel, időpontokkal és néhány érdekes tudnivalóval, és a jövőben is többet fog szerepelni ez a téma.

Piros-fehér-zöld (illusztráció)Piros-fehér-zöld (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Mivel ez az első írásunk, amiben a magyar bajnokságokkal foglalkozunk, először lássunk néhány általános tudnivalót!

Jelenleg két szinten is zajlanak a küzdelmek, méghozzá Húsz20 formátumban: van egy első és egy második osztály, de mivel nagyrészt külföldiek szerepelnek bennük, így egyelőre ezeknek a ligáknak is csak angol neve van: Hungarian Premier League (HPL) és Hungarian Cricket League (HCL). A HPL 2024. május 11-től szeptember 15-ig tart 10 csapat részvételével, míg a HCL, ahol hárman versengenek, május 11-től szeptember 8-ig. A helyszín minden esetben a sződligeti GB Oval. (Ez a település Budapest közelében található.)

A HPL 10 csapatában csak itt élő külföldi játékosok (szinte kivétel nélkül ázsiaiak) szerepelnek (köztük a magyar válogatott sok tagja), míg a HCL-ben ott van a Dunamenti Kenguruk (Danubian Kangaroos), egy vegyes magyar–ausztrál együttes is. Mivel a szabályzat lehetővé teszi, hogy egy-egy játékos akár mindkét ligában is szerepeljen, így például a Kenguruknál is vannak többen, akik játszanak az első osztályban is.

A HPL-ben eddig 12 mérkőzés zajlott le, pontosabban ennyi volt a naptárban, mert az első hármat a pálya alkalmatlansága miatt nem tudták megrendezni. A tabellát jelenleg a Budapest Super Kings vezeti, akik eddigi mindhárom mérkőzésüket megnyerték, de vannak többen is, akik még csak egyetlen meccset játszottak.

A HCL-ben a 2007-ben alapított Kenguruk mellett szerepel még a 2021-es alapítású Albatross XI, amelyet 40 év feletti játékosok alkotnak, illetve a Budapest Lion Kings. A torna első meccse itt is elmaradt a körülmények miatt, azóta viszont három meccsre már sor került. Május 18-án a Lion Kings 90 futással legyőzte az Albatrosst, majd 25-én a Kenguruk arattak két futásos sikert a Lion Kings fölött – annak ellenére, hogy több meghatározó játékosuk is a válogatottal vett részt a Romániában rendezett Kontinentális Kupán (amit Magyrország meg is nyert!) A harmadik fordulóban szintén Kenguru-siker született, és nem is kicsi: főként Ainsworth Matty 57 dobásból elért 100-asának köszönhetően a csapat 70 futással kerekedett felül az Albatross együttesén.

A Dunamenti Kenguruk jövőbeli mérkőzéseinek (tervezett) időpontjai:

  • 2024. június 22. 10:15 – ellenfél: Budapest Lion Kings
  • 2024. július 6. 13:45 – ellenfél: Albatross
  • 2024. augusztus 3. 13:45 – ellenfél: Budapest Lion Kings
  • 2024. augusztus 25. 13:45 – ellenfél: Albatross
  • 2024. szeptember 8. 10:15 – ellenfél: Budapest Lion Kings

A helyszín minden esetben a GB Oval.

Felhívjuk a figyelmet, hogy aki szeretne elkezdeni krikettezni, bátran keresse a Kengurukat! Életkor és testalkat kevésbé számít, felszerelést biztosítanak az edzéshez! Részletek és elérhetőség ITT.


Alapból nem látható kép
×