A vártnál is könnyebb ausztrál siker döntötte el két csapat sorsát

2024. június 12. – Szerző: Krikettgalaxis

Másodikként Ausztrália jutott be a Szupernyolcasba, és másodikként a most vesztes Namíbia esett ki biztosan: lassan, de tisztul a kép a világbajnokságon. A mai meccs egyébként simább volt a vártnál: az alacsony célt az ausztrálok még az erőfölény alatt levadászták.

A Tizenkét apostol nevű sziklaegyüttes az ausztrál Victoria állam partjainál (illusztráció)A Tizenkét apostol nevű sziklaegyüttes az ausztrál Victoria állam partjainál (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A két csapat elég egyértelmű helyzet előtt állt. Namíbiának kötelező volt a győzelem, ha meg akarták tartani az esélyeiket, Ausztráliának pedig elég volt a győzelem a továbbjutáshoz. Ez azt jelentette, hogy utóbbiak dolgát (amellett, hogy papíron sokkal jobb játékosokból állnak) az is könnyítette, hogy jóval felszabadultabban játszhattak: akár egy vereség sem lett volna számukra végzetes. A pálya ezúttal az antiguai Viv Richards stadion volt, ami teljesen ismeretlen lehetett mindegyikük számára: Namíbia még soha nem játszott itt, Ausztrália pedig utoljára 2008-ban egy tesztmeccsen... A két együttes egyébként még soha nem játszott egymással hivatalos meccset, viszont a vébé kezdése előtt egy bemelegítő mérkőzésen már összecsaptak: ott az ausztrálok nagyon simán, 7 kapuval győztek.

Ausztráliánál ezúttal kihagyták a csapatból Mitchell Starcot, akit most Nathan Ellis pótolt, míg Namíbia hármat is cserélt: ott Jack Brassell, Ben Shikongo és Michael van Lingen kapott lehetőséget Malan Kruger, Tangeni Lungameni és Jan-Pierre Kotze helyett.

A himnuszok után, pont amikor már elkezdődött volna a játék, hirtelen egy kis eső kezdett el hullani: rögtön be is hozták a ponyvákat. Szerencsére azonban nem telt bele 3 perc, máris vitték le őket, mert a szemerkélés elállt: gond nélkül elkezdődhetett a meccs. Az ausztrálok dobással kezdtek, míg Namíbiánál nyitóként ott volt a mára visszatért Van Lingen is. Eleinte úgy tűnt, jó ötlet volt őt visszahozni, mert hamar két négyest is ütött, miközben társa, Nikolaas Davin csak szenvedett, és 7 dobásból összeszedett 2 pont után ki is esett. De hasonlóan járt Jan Frylinck is, aki 6-ból szedett össze 1-et, és már a 4. játszmában (amit Pat Cummins dobott és egyébként szűz lett) búcsúzott. De aztán az erőfölényben Josh Hazlewood megszerezte a második kapuját is, és Van Lingen is mehetett le a pályáról: az állás 6 játszma után 17/3 volt. Ezek után már felsorolnunk sem érdemes, hogy ki mit teljesített az ütősök közül, mert szinte mindenki ugyanazt: nagyon alacsony aránnyal gyűjtöttek be alig pár futást, és mind kiestek – egyetlen egy kivétel volt, a kapitány, a 4. rendű Gerhard Erasmus, aki ugyan 16 (!) vele szembeni labda után még pont nélkül állt, de azért végül a következő 27-ből 36 pontot tudott teljesíteni. Ez a 16 dobás viszont világrekord lett: azokon az NH20-as meccseken, amikről a statisztikusok rendelkezésére állnak dobásról dobásra részletezett adatok, eddig 15 volt a legtöbb dobás, ami után valaki megszerezte az első pontját: a kenyai Tanmay Mishra még 2007-ben... A dobók közül mindenki jó volt ma, de talán a legjobb Adam Zampa, aki 3-as gazdálkodás mellett 4 kaput szerzett. Namíbia végül csak 72 pontot tudott összegyűjteni, ami könnyű célnak tűnt Ausztrália számára.

És valóban: nem is lehet túl sokat írni a kergetésről. Bár az igaz, hogy mindjárt az első dobásból Travis Headet majdnem kifutották: ő ugyanis, mint inaktív ütős, nem készült rá, hogy David Warner elhívja egy szimplára, így majdnem pórul járt: csak éppen a mezőnyből visszadobott labda nem találta el a kaput. Aztán Warner a 2. játszma közepéig egymaga ütött feleannyi határt (4-et), mint Namíbia összesen – és igaz, hogy utána David Wiese dobásából elkapták, de ekkor Head is és a 3. rendű Mitchell Marsh is nekiállt a határok gyártásának: ők ketten 8 négyest és 3 hatost ütöttek, és még a 6 játszma letelte előtt bevezették Ausztráliát a célba. Ennél több megmaradó labdával még csak egyszer született győzelem a Húsz20-as vébék történetében: 2014-ben Srí Lanka verte Hollandiát 90 dobással a vége előtt.

Így aztán Ausztrália behozhatatlan előnyre tett szert a csoportban, Omán mellett pedig Namíbia is kiesett: már csak Anglia és Skócia harcol a másik továbbjutó helyért.


Alapból nem látható kép
×