Anglia egyik pillanatról a másikra esélyessé vált

2024. június 14. – Szerző: Krikettgalaxis

Rekordgyors győzelmet aratott ma Anglia a már korábban kiesett Omán fölött a világbajnokság B csoportjában, aminek köszönhetően már most megelőzte Skóciát NFA-ban: így valószínűleg a skótoknak pontot kellene szerezniük Ausztrália ellen, ha el akarják ütni Angliát a továbbjutástól.

A Stonehenge, Anglia talán leghíresebb nevezetessége (illusztráció)A Stonehenge, Anglia talán leghíresebb nevezetessége (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Kis túlzással a fél világ azt számolgatta mostanában, hogy vajon lesz-e, hogyan lesz esélye Skóciának a továbbjutásra azok után, hogy Anglia elleni mérkőzésüket elmosta az eső, így pontszámban az angolok nem tudtak előnyre szert tenni velük szemben, majd egy jelentős, Ausztrália elleni angol vereség miatt Skócia messze jobban állt a nettó futási arány tekintetében is. Az várható volt, hogy Anglia le fogja győzni Ománt és Namíbiát, így az is, hogy ezeknek köszönhetően feljavítják majd az NFA-jukat, a fő kérdés csak az volt, hogy mennyire: ha nem eléggé, akkor Skóciának akár egy kisebb vereség is beleférhetne majd az Ausztrálok ellen, ha viszont nagy angol győzelmek születnek, akkor Skóciának már nem lenne elfogadható, ha kikapnának az ausztráloktól.

Anglia egy változtatást hajtott végre a legutóbbi találkozójához képest: Chris Jordan helyét Reece Topley vette át, míg Omán hármat is cserélt: ott Naszím Husí, Rafiulláh és Sakíl Ahmed maradt ki, míg Kasjap Pradzsápatí, Soeb Hán és Faijáz Bat került be a csapatba.

A játékról viszont nem lehet túl sokat írni. Az első félidőben az angol dobók taroltak, a másodikban az angol ütősök. Szegény Topley hiába jött be, és játszotta első vébémeccsét 2016 óta, ma nem sikerült kaput szereznie, miközben a többi három dobónak, aki próbálkozott, fejenként 3–4 ütőst is sikerült kiejtenie: a legtöbbet Adil Rashidnak, aki ráadásul a 4 kapu mellett 2,75-tel, tehát nagyon takarékosan is gazdálkodott. Az ománi ütősök semmire nem voltak ma képesek, csak egy-egy határ csúszott be, de a legmagasabb pontszám, amit bárki is elért közülük, az a 7. rendű Soeb Hán 11 futása volt! Az erőfölény után 25/4, a félidő felénél, miután Jofra Archer egy szűz játszmát is ledobott, 35/7 volt az állás. Az angol daráló pedig nem állt le ezután sem: a 14. játszma elejére kiesett az utolsó ománi ütős is, a cél pedig mindössze 48 lett.

Ez pedig azt jelentette, hogy ha 5.2 játszma alatt sikerül a kergetés, akkor Anglia már most, a Namíbia elleni meccs nélkül is leelőzi a skót NFA-t. Phil Salt és Jos Buttler ennek megfelelően is állt neki a második félidőnek: Salt például az játékrész első két labdáját hatosra ütötte! Azokon a férfi NH20-as meccseken, ahol van labdáról labdára részletezett adat, még csak most fordult elő ilyen másodszor a világon! Aztán, bár ezek után ő is kiesett a 3. dobásból, és az új ember, Will Jacks is hamar búcsúzott, de a 3. játszmában Buttler egy 4–0–4–4–6–4-es sorozattal rendkívül közel hozta a győzelmet – utána Jonny Bairstow-tól már elég volt egy újabb 4-es, és kész volt minden.

A világbajnokságok történetének leggyorsabb kergetését bemutatva Anglia tehát máris kedvező helyzetben talája magát: ha legyőzik Namíbiát, Skócia pedig kikap Ausztráliától, az angolok lesznek a befutók!


Alapból nem látható kép
×