Srí Lanka legalább a becsületét megmentette

2024. június 17. – Szerző: Krikettgalaxis

200-nál is több futást szerzett a már biztos kieső Srí Lanka a hollandok ellen: utóbbiaknak emiatt és az egy órával korábban kezdődő másik meccs miatt hamar elfogytak a továbbjutással kapcsolatos reményeik.

A híres Kilencívű Híd a Srí Lanka-i Badulla körzetben (illusztráció)A híres Kilencívű Híd a Srí Lanka-i Badulla körzetben (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Amikor ez a mérkőzés elkezdődött, a másiknak még nem volt vége, hiszen a két kezdés között mindössze egy óra különbség volt: onnan annyi hír érkezett, hogy Banglades nem áll valami jól Nepál ellen. Márpedig Hollandia pont erre várt: ha ugyanis Nepál valahogyan legyőzné az előzetesen esélyesebbnek tartott bengáliakat, akkor Hollandia egy itteni győzelemmel még tovább is juthat – igaz, akkor számítani fognak a győzelmek mértékei is. Nehéz ilyenkor csak a saját játékra koncentrálni, de Hollandiának mégis meg kellett próbálnia, mert ha ők itt nem nyernek, akkor hiábavaló az egész számolgatás. Srí Lanka pedig már nyugodtan játszhatott ma: ők már kiestek, nekik csak a szép búcsúzás lehetett a tét – na meg az, hogy nehogy rájuk süssék valami rosszakaratú pletykázók, hogy azért vesztettek (ha vesztenek), hogy bosszúból kiejtsék nagy riválisukat, Bangladest is.

Mára mindkét együttes ugyanazokat az embereket küldte pályára, akikkel legutóbb is próbálkozott. Hollandia a dobást választotta, mert ők, mint mondták, kényelmesebben érzik magukat, ha kergethetnek.

Az első játszma egyértelműen a hollandoké volt, Banglades pedig, ha értesült róla, még jobban elkezdhetett aggódni: Vivian Kingma ugyanis máris kiejtette Petum Nisszankát. A két Mendisz, akik most társulásba kerültek, Kuszal és Kamindu nehezen lendült játékba, csak a 3. játszma végén lett meg az első négyes, de aztán lassan mégiscsak növelni tudták a sebességet. A 6. játszma már egy hatossal kezdődött – de aztán Kamindu Mendisz 17 ponttal kiesett, és az erőfölény 45/2-re végződött. Ekkor megint eltelt két játszma határ nélkül, de Srí Lanka megint ki tudott jönni ebből a picike gödörből: most Kuszal Mendisz és Dhanandzsaja da Szilvá a 11. játszma végére 84 futásig vitte előre csapatukat. Közben megérkezett a hír a másik meccsről, hogy az első félidőben Banglades csak 106 futást gyűjtött: ez fellelkesíthette volna a hollandokat, ám az itteni dobóteljesítményük meg éppenséggel leromlott, vagy talán mondhatjuk, hogy Srí Lanka ütősei kezdtek egyre agresszívebb és egyre eredményesebb játékba. Mendisz kiesése után ugyanis Csarit Aszalanka, majd hamarosan Anydzseló Mattijúsz is nagy mészárlásba kezdett: előbbi 219-es aránnyal szedett össze 46 pontot, utóbbi pedig 15 dobásból 30 futást, sőt, a végén még Vanindu Haszaranga is beütött két hatost és egy négyest 6 vele szembeni dobásból. Így aztán Ausztrália után meglepetésre Srí Lanka lett a második csapat, akik ezen a világbajnokságon át tudták lépni a 200-as határt: most 201-gyel végeztek.

Már önmagában ez a 201 sem ígért sok jót Hollandiának, de az meg még kevésbé, hogy a másik mérkőzés második játékrészében elkezdtek sorra kipotyogni a nepáli ütősök. Végül időközben az is kiderült, hogy Banglades megnyerte azt a mérkőzést, így Hollandia bármit csinálhatott volna itt már, akkor sem juthatott volna tovább. Nem tudni, hogy ez mennyire számított, de bizony elég lelketlen ütőjátékot láttunk az európai csapattól. Na de nem az elején, amikor még volt reményük: akkor Michael Levitt és Max O’Dowd 4 játszma alatt 4 hatost is ütött, így ennyi idő után 44/0 volt az állás. De ez volt az utolsó pillanat ezen a mérkőzésen, amikor azt mondhattuk, hogy Hollandia jól áll, ugyanis megérkeztek a játékba a Srí Lanka-i dobók is: Nuvan Tusára és Mahís Tíksana is kiejtett egyet-egyet a két nyitó ütős közül még az erőfölényben, ráadásul nagyon kevés futás árán, így hirtelen 47/2-re romlott a holland állás. Utána pedig egy egész látványos összeomlás kezdődött: újabb három Srí Lanka-i dobó szerzett fejeként egy-egy kaput, sőt, egy kifutás is történt, így a félidő felére már 71/6-ra változott az állás. Innen pedig már nem tudott felállni a narancs csapat: újabb és újabb kapukat vesztettek, méghozzá olyan gyorsan, hogy a 17. játszmában kiesett a 10. emberük is, így nagyon nagy, 83 futásos vereségbe szaladtak bele. Tegyük hozzá: így az sem segített volna rajtuk, ha esetleg Nepál nyert volna a másik meccsen.


Alapból nem látható kép
×