Lockie Ferguson négy szűz játszmájával búcsúzott Új-Zéland a vébétől

2024. június 17. – Szerző: Krikettgalaxis

Ahogy a többi, már kiesett nagy csapatnak, úgy Új-Zélandnak is szép lett legalább a búcsúja, könnyed győzelmet arattak ugyanis Pápua Új-Guinea fölött. Lockie Ferguson valami egészen elképesztőt produkált: a bajuszos dobónak mind a négy játszmája szűz lett – ilyen a világtörténelemben még csak egyszer volt!

Jellegzetes új-zélandi táj valahol Canterbury régióban (illusztráció)Jellegzetes új-zélandi táj valahol Canterbury régióban (illusztráció)

A kép szerzője: Phillip Capper (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Évekkel ezelőtt a belgiumi fociválogatott akkori tagjait kinevezték aranynemzedéknek: feltűnően sok kiemelkedően tehetséges játékos termelődött ki ugyanis véletlenül nagyjából egy időben. Az aranynemzedék azonban nem tudott begyűjteni egyetlen nagy trófeát sem, tagjai lassan kiöregedtek, kiöregednek, és bár nem állíthatjuk, hogy ezek után nagyon gyenge lesz a belga csapat, de azért az már elmond valamit, hogy ma például még a felvidékiektől is kikaptak az Európa-bajnokságon. Valami hasonló helyzetben volt, van az új-zélandi krikettválogatott is: ez elmúlt években számos világszintű tehetség játszott náluk, ám (legalábbis fehér labdás formátumban) nem tudtak egyetlen világbajnokságot sem megnyerni, noha többször a döntőig is elmeneteltek. Ez a mostani vébé lehetett volna talán az utolsó nagy dobásuk: a csapat nagy része már bőven 30 év fölött jár, és olyan is van köztük (Trent Boult), akiről már biztosan tudni lehet, hogy többet nem lép már pályára egy újabb világtornán. Temetni azért az új-zélandi krikettet sem kell, de náluk is figyelmeztető jel például (amellett, hogy most sem jutottak tovább a csoportból), hogy az idén év eleji 19A-s világbajnokságon is csak 5-ből két meccset tudtak megnyerni, és a nem hivatalos sorrend alapján csak a 10-edikek lettek.

Most egy utolsó, tét nélküli búcsúmeccsen léptek pályára az ellen a Pápua Új-Guinea ellen, amelyik még mindig vadássza az első világbajnoki győztes meccsét, és bizony az eddigiek alapján úgy lehetett sejteni, hogy a préda ma sem lesz meg.

A szinte az egész világbajnokságot végigkísérő, és sokakat az őrületbe kergető esőfelhők most is megérkeztek a tervezett pénzfeldobás idejére: miattuk egy teljes órával el kellett halasztani a pénzfeldobást és a kezdést is – közben némelyik pápuai játékos kő–papír–ollóval múlatta az időt. Végül a kő–papír–ollót... vagyis a pénzfeldobást Új-Zéland nyerte, és a dobást választották. Ők egy változtatást hajtottak végre: James Neesham helyett Ish Sodhit tették be a csapatba, míg a pápuáknál kettő csere volt: Lega Siaka és John Kariko maradt ki, helyükre Charles Amini és Kabua Morea érkezett.

Tulajdonképpen a játék menetét nem is érdemes részletezni, csak összefoglalni. Minden pápuai ütős gyengélkedett, és minden új-zélandi dobó erősködött... na nem, nem ez a gyengélkedett ellentéte – szóval minden új-zélandi dobó remek volt ma. Az erőfölény végén 16/2 volt az állás, a félidő felénél 35/2 – vagyis ekkor még nem özönlöttek a kapuk, de a folytatásban a maradék 8 ütős is kiesett, mielőtt letelhetett volna a 20 játszma. A legeredményesebb Charles Amini lett, aki 17 futásig jutott, míg a teljes csapat csak 78 pontot tudott összeszedni. És akkor itt említjük meg Lockie Fergusont: ő az 5., a 7., a 12. és a 14. játszmákat dobta, és mindössze 2 TÉM extra született ellene, amit ugye nem kell figyelembe venni a szűz játszma definíciójában: vagyis mind a 4 játszmája szűz lett! Az szinte már mellékes, hogy eközben három ütőst is kiejtett... Ilyen, hogy NH20-ban egy dobó végigdobja a kvótáját, és nem szereznek ellene futást, még csak egyszer történt a világon: 2021-ben a kanadai Saad Bin Zafar végzett Panama ellen négy játszma alatt 2/0-s dobóteljesítménnyel. De egyrészt Panama azért közel sincs egy szinten Pápuával, másrészt ez itt egy vébé, szóval Ferguson teljesítménye sokkal nagyobb szám!

Az ütőjáték már korántsem ment ilyen fényesen Új-Zélandnak, de azért a győzelem egyáltalán nem forgott veszélyben. Morea az első játszmában máris kikacsázta Finn Allent (ráadásul majdnem ez a játszma is szűz lett), és az egész erőfölényben is csak 3 határ született – és még Rachin Ravindra is kiesett. Végül Devon Conway, Kane Williamson és Daryl Mitchell csak bevitték a célba Új-Zélandot, méghozzá 46 megmaradó dobással, ami nagy győzelemnek számít, de talán jobb összpontosítással könnyen lehetett volna még nagyobb is. Érdekesség, és jól jellemzi az új-zélandi ütőjáték kudarcát, hogy a mai Conway–Williamson társulás a maga 34 futásával a csapat legjobb társulása lett, nem csak ma, hanem az egész vébén. A világbajnokságok történetében még sosem volt olyan, hogy egy csapat (amelyik legalább 4 meccset játszott) legjobb társulása is csak 34-et teljesítsen...

Az eredménynek köszönhetően végül Új-Zéland a csoport 3. helyén végzett, míg Pápua Új-Guinea nyeretlenül lett az ötödik.


Alapból nem látható kép
×