Három nagy győzelemmel közeledett tovább Srí Lanka a női ENN-vébéhez

2024. június 21. – Szerző: Krikettgalaxis

Srí Lanka látta, látja vendégül a Karib-térség női válogatottját ezekben a napokban: az elsőként lejátszott ENN-sorozatot a vártnál is simábban vitte 3–0-ra a hazai csapat. Ezzel pedig közel kerültek ahhoz, hogy újabb selejtező nélkül kijussanak a 2025-ös ENN-világbajnokságra.

A Srí Lanka-i főváros, Kolamba látképe a Lótusz-toronnyal (illusztráció)A Srí Lanka-i főváros, Kolamba látképe a Lótusz-toronnyal (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Srí Lanka 2015 óta nem nyert egyetlen mérkőzést sem ebben a formátumban a karibiak ellen: most ez a hosszú sorozat szakadt meg, ráadásul nem is egy, hanem rögtön három győzelemmel.

Az első mérkőzésen az ütésre kényszerülő karibiak egy korai kapuvesztés után igen jól folytatták: Hayley Matthews és Shemaine Campbelle 75 futásig vitték el a csapatot, de utána egy játszmán belül mindketten kiestek, méghozzá Szugandiká Kumári labdáiból. A folytatásban is a pörgető dobóké volt a főszerep: csak egy kaput szerzett sebes dobó, és Kumári hármas zsákmánya mellett ugyanennyi kiejtés fűződött Kavisá Dilhári nevéhez is. Érdekesség, hogy az ütősök gyakran estek ki párosával: nem csak az imént említett pár, hanem ezen kívül még két ilyen alkalom volt, hogy egy játszmán belül búcsúzott két ütős. A jó kezdés ellenére végül csak 195 pontot tudott begyűjteni a csapat. A Srí Lanka-i nyitó pár, Vismi Gunaratna és Csamari Atapattu aztán még jobb volt, mint a fent említett társulás: ők 88/0-ig bírták, később pedig Harsitá Szamaravikrama és Haszini Perérá is hozzátett még fejenként több mint 40 futást, és bár 50-ese végül senkinek nem lett, de Srí Lanka így is könnyedén, már a 35. játszmában megnyerte a meccset.

A második találkozó még simább hazai győzelmet hozott: most 172 dobás maradt meg a kergetés végén. Igaz, hogy ezúttal betegség miatt nem játszott a Karib-térség legjobbja, Matthews, de csak az ő hiányára azért nem szabadna fogni ezt a rendkívül gyenge szereplést. Az egyik nyitó ütős, Rashada Williams elért ugyan 24 pontot, de azt is 62 dobásból: amikor ő kiesett a 20. játszmában, a csapatnak még csak 46 futás állt a neve mellett! Ráadásul ezt a 24-et a többiek meg sem közelítették, és már a 31. játszma végére kihullott mindenki, így a vendégek 100-nál is kisebb célt állítottak fel. A legjobb dobó Kavisá Dilhári volt, aki ma 4 ütőst ejtett ki. Egy ilyen alacsony célt valami vad Húsz20-as meccsen akár még az erőfölényben is le lehet kergetni, de itt most ráért mindenki: nem is haladtak gyorsan a Srí Lanka-i ütősök sem. A fiatal tehetség, Vismi Gunaratna így is eljutott 50 futásig, igaz, utána azonnal ki is esett. Amikor Srí Lanka már igen közel járt a célhoz, 79 futásuk volt, még csak két kapujuk veszett el, de azért a végén a karibi dobóknak is volt egy kis öröme, és a hátralevő rövid időszakban három újabb ütőst is ki tudtak ejteni. Persze hiába, így is nagy vereségbe futottak bele.

A mai, harmadik meccs volt az első, amikor Srí Lanka ütött először (igaz, ezt nem maguknak választották). Itt Gunaratna és Atapattu megint nagyon jól kezdett: csaknem 20 játszmát ütöttek együtt, és közel 100 pontig emelték a csapatot. Igaz, hogy ekkor Karishma Ramharack gyors egymásutánban két kaput is szerzett, de Atapattué nem volt köztük, így ő még menetelhetett tovább: és ezt egészen 91 futásig meg is tette. Sőt, most, hogy nem valami alacsony cél kergetésében voltak benne, és nem ért véget emiatt idő előtt a félidejük, a közepes rend is bizonyíthatott: Nilaksiká Szilvá és Anuská Szandzsíváni ezt egy-egy ötvenessel valósította meg. A végén így a hazaiak 275 futással végeztek, ami, látva a Karib-térség korábbi teljesítményét, és tudva, hogy Matthews még mindig hiányzott, óriási, már-már lehetetlen feladatnak tűnt. És valóban: csak egyetlen valamirevaló társulásuk volt az ütősöknek: ezt Chedan Nation és Stafanie Taylor alkotta, és 82 dobáson keresztül állt fenn, de Taylor eközben is borzasztó lassan haladt, így olyan túl sok pontot ők sem hoztak össze. Aztán az alsóbb rendű ütősökön Szacsini Niszanszalá tarolt végig: a korábban ENN-ben még egyetlen kaput sem szerző dobó ma ötös zsákmánnyal zárt, és szintén ma szerezte első kapuját Kávjá Kávindi is. A Karib-térség mindössze 115 futás után elfogyott, így harmadszorra is súlyos vereség lett a vége.

Ennek a sorozatnak az eredményeként a két csapat örökmérlege már nagyon kiegyenlítetté vált, de egy hajszálnyit még mindig a Karib-térség vezet: ők a 35-ből 18-at nyertek meg, míg Srí Lanka csak 17-et. De ami fontosabb: a 2022–2025-ös ICC-bajnokság tabelláján Srí Lanka most följött a 4. helyre, és ha még majd augusztusban háromszor legyőzik az utolsó helyen álló Írországot (amire jó esély van), akkor már szinte biztos lesz, hogy közvetlenül kijutnak a jövő évi világbajnokságra.


Alapból nem látható kép
×