Hobartban lehet a világ első fedett pályás tesztje?

2024. július 12. – Szerző: Krikettgalaxis

Nagyon kevés krikettstadion rendelkezik a világon bezárható tetővel, és amelyiknek van is ilyenje, ott sem játszottak még tesztet. Hobartba most egy új létesítményt terveznek, ahol később akár a világ első fedett pályás tesztjére is sor kerülhet majd.

Hobart belvárosa, háttérben a Tasmán híd (illusztráció)Hobart belvárosa, háttérben a Tasmán híd (illusztráció)

A kép szerzője: CSIRO, licenc: CC BY 3.0

Ausztráliában a krikett és az ausztrál futball nevű furcsa sport egyfajta szimbiózisban él egymással: mivel utóbbiban is ovális a pálya, ezért gyakran egy-egy létesítmény mindkét sportnak otthont szokott adni egyidejűleg. Most a Tasmánia szigetén található Hobartba is azért terveznek egy új, nagy stadiont, mert az ottani Tasmania Devils nevű klub 2028-tól csatlakozni fog az AFL-hez (ez az ország ausztrálfutball-ligája).

Az építkezés még el sem kezdődött, és ha elkezdődik, akkor is jópár év lesz, mire el is készül: talán majd 2029-re. A tervek szerint a Macquarie Point nevű helyen felépülő létesítmény lelátója 23 000 fő befogadására lesz képes, és a pálya akár nappali, akár éjjeli krikettmeccsekre is alkalmas lesz. A Macquarie Point Fejlesztési Vállalat igazgatója, Anne Beach elmondta: fő céljuk, hogy piros labdás krikettnek is helyt adhassanak majd (ebbe belefér a teszt is), de a dolog trükkös: addig nem akkreditálhatják a pályát, amíg nem készült el, ezért a tervezésnél nagyon oda kell figyelniük minden részletre.

Az egyik fő, aggodalomra okot adó pont a tető magassága, ugyanis ez egy tetővel ellátott stadion lesz. A rossz példa a Melbourne-ben található docklandsi (Marvel) stadion, amelynek tetőszerkezetét időről időre el szokta találni egy-egy magasra felütött labda. A mostani létesítmény tervezésénél kielemezték a labdák röppályáját, és úgy találták, 50 méter magasságú tető elég lesz, mert ilyen magasa sosem szoktak felmenni a krikettlabdák. A tető merevítőit is úgy tervezik meg, hogy az általuk vetett árnyék minél kevésbé befolyásolja a látási viszonyokat a pályán.

A város eddigi fő krikettstadionja a Bellerive Oval (volt), ahol az utolsó előtti tesztet 2016-ban játszották, az utolsót pedig 2022-ben, de akkor is csak azért itt, mert akkor még a koronavírus miatt Nyugat-Ausztráliában, ahol eredetileg lett volna, beutazási korlátozások voltak érvényben. Az elkövetkező években nincs tervben, hogy a Bellerive-ben tesztet rendeznének.


Alapból nem látható kép
×