Rövid, de érdekes meccsel érkezett meg az LPL a fővárosba

2024. július 13. – Szerző: Krikettgalaxis

Eső miatt sokat kellett várni, hogy elkezdődhessen az LPL utolsó szakaszának első mérkőzése, és kicsit csalódásnak tűnhetett, hogy csak 7–7 játszma hosszú lett, de ez a rövid idő is sok érdekességet és fordulatot tartogatott. Végül a Jaffna Kings jött ki belőle jobban, a Kandy Falcons rosszabbul.

A 16. századi jápanajai erőd (illusztráció)A 16. századi jápanajai erőd (illusztráció)

A kép szerzője: Alexey Komarov (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Az LPL történetének legsikeresebb csapata és a tavalyi bajnok összecsapását hozta az idei első olyan mérkőzés, amit a fővárosban, Kolambában rendeztek. Érdekes, hogy az 5 csapat között volt kettő, amelyik eggyel kevesebbet játszott, mint a többiek, ráadásul köztük volt a hazai együttes, a Colombo Strikers is, mégsem ez a két klub nyitotta ezt a szakaszt, hanem a Jápanaja és a Kandi, amelyek már hat-hat meccsen vannak túl.

Kedves olvasók, önök szerint vagy szerintetek van valami, amiben Srí Lanka fejlettebb, mint az Amerikai Egyesült Államok? Elképzelhető, hogy több is van, de egy témát mondunk: a krikettstadionok infrastruktúrája és a pályamunkások felkészültsége biztosan ilyen. A szintén most zajló MLC-ben, az amerikai ligában egymás után a második mérkőzés maradt el, mert a morrisville-i pálya vízelvezetése elég gyatra, és a nagy esők után sem tudták játékra alkalmas állapotba hozni – ilyen azért ebben a szigetországban nem nagyon szokott előfordulni: itt csak akkor marad el mérkőzés, ha tényleg éppen akkor esik az eső, amikor játszani kellene. Most viszont pont ennek állt fenn a veszélye: a kezdés előtt még szemerkélt, majd elállt, aztán újra esni kezdett, szóval nem voltak túl jók a kilátások. De itt egyrészt a stadion is jobb, és a munkások az egész pályát le szokták fedni (nem csak a téglányt), így várható volt, hogy ha időben eláll, akkor még sok kerülhet játékra. És így is lett: igaz, csak 7–7 játszmára lett idő (amiből 2–2 az erőfölény), de legalább a pályán dőlhetett el a két pont sorsa.

Egy ilyen rövidebb meccsen nem érdemes azt számításba venni, hogy hogyan változik a pálya az idő múlásával, hiszen ilyen kevés idő alatt vajmi keveset változik. De valahogy jobb érzés kergetni, amikor ilyen rövid az idő: jobban érezni lehet, hogy mikor mennyire van még szükség. Ezért is döntött a pénzfeldobást megnyerő Csarit Aszalanka, a Kings kapitánya a dobással való kezdés mellett.

Mindkét csapatnál elég sok változtatás történt a legutóbbi pályára lépéséhez képest. A Jápanajánál Vidzsajakánt Vijászkánt, Tabraiz Shamsi és Pramód Madusán is kimaradt, helyettük pedig Lahiru Szamarakón, Ahan Vikramaszinha és Jason Behrendorff játszott, míg a Kandi két embert hagyott ki: Kavindu Patiratnát és Kaszun Radzsitát, míg Csamat Gómaszt és Mohammad Hasznaint betették a csapatba.

Az első játékrész tulajdonképpen két különböző részre volt osztható: amikor Behrendorff dobott és amikor nem. Az első játszma az első kategóriába esett: ekkor 1 kapu és csak 6 futás esett, és ugyanide tartozott még az 5. játszma: ez 2 kaput és 4 futást hozott. A többi 5 játszma viszont az ütősöknek sikerült sokkal jobban, kiváltképp a 4., amikor Szamarakón dobott, mert ekkor Dinés Csandimál és Mohammad Hárisz 27 pontot gyűjtött, és még egy széles extra is volt. Apropó, széles extra: abból szegény Azmatulláh Omarzí is ajándékozott 5-öt az ellenfélnek, ami egy ilyen rövid mérkőzésen elég nagy felelőtlenség. Végül Csandimál 13-ból 21, Hárisz pedig ugyanennyi dobásból 30 pontot gyűjtött, így ők húzták föl a Kandit 78-ig a játékrész végére.

A második félidő is két ellentétes részből állt, de itt ezek a részek összefüggők voltak. Az első ilyen szakasz az első két és fél játszma volt: ekkor Anydzseló Mattijúsz kettő, Daszun Sánaka pedig egy ütőssel végzett, pont pedig csak 16 született (ebből egy határ). Ez azt jelentette, hogy a hátralevő 27 labdából most már 63 pontra lett volna szüksége a királyoknak. De innentől kezdve özönleni kezdtek a határok, ráadásul ezek szinte kivétel nélkül hatosok voltak, és nem ritkán kettesével követték egymást, sőt, volt olyan is, hogy hármat láthattunk egymás után. Kivitelezésükben előbb Csarit Aszalanka és Aviska Pranándu jeleskedett, majd előbbi kiesése után Azmatulláh Omarzí is bekapcsolódott: mindhárom ütős legalább 16 futást gyűjtött legalább 228-as aránnyal, de például Omarzí 24 pontját mindössze 6 labdából szerezte, ami 400-as arányt jelent! Így végül nem csak hogy sikerült a kergetés a Jápanajának, de a vártnál jóval gyorsabban sikerült: még 7 labda meg is maradt.

Ez az eredmény viszont több dolgot is eldöntött most már. Egyrészt a Jápanaja, mivel följött 10 pontra, most már szinte biztosan az első két hely valamelyikén fog végezni, így lesz lehetőségük az utolsó meccsen akár kísérletezgetni is (a lefújás után Aszalanka kapitány ezt külön meg is említette), de az is eldőlt, hogy a második helyen álló Galle Marvels sem végezhet már az utolsó helyen, vagyis továbbjutott a rájátszásba.


Alapból nem látható kép
×