Holtverseny utáni Gálla-győzelem ad reményt a Falconsnak

2024. július 14. – Szerző: Krikettgalaxis

Megszületett az idei LPL első holtversenye: a ma délutáni mérkőzésen a Galle Marvels és a Dambulla Sixers is 148 futáson végzett. A szuperjátszma viszont a zöldeknek sikerült sokkal jobban, így a Dambullának továbbra is aggódnia kell a továbbjutás miatt.

A gállai erőd légi felvételen (illusztráció)A gállai erőd légi felvételen (illusztráció)

A kép szerzője: Rovin Shanila (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

A tegnapi mérkőzés után eldőlt, hogy a Gálla részben már hátradőlhet: a továbbjutásuk ugyanis a Falcons vereségével biztossá vált. Igaz, az még nem, hogy hányadik helyen, és az nem mindegy: így aztán maradt ok a küzdésre számukra ma is. De még több oka volt a harcra mai ellenfelüknek, a Dambulla Sixersnek: ők ugyanis ugyanúgy 4 ponttal álltak, mint az utolsó Falcons, így nagyon jól jött volna nekik két esetleges újabb pont... A Gálla ehhez nagy falatnak ígérkezett ugyan, hiszen eddig kiváló formában játszottak, csak 2 mérkőzést vesztettek el – de az egyiket éppen Sixers ellen!

Ma egyébként egy úgynevezett rózsaszín nap volt a Lanka Ligában: a csapatok részben rózsaszín mezt húztak föl, felhívva a figyelmet a rák, különösen a mellrák elleni harcra.

A tegnapi eső után ma szép napsütés fogadta a csapatokat Kolambában, így minden adott volt egy jó meccshez. A Gálla változatlan csapattal állt ki legutóbbhoz képest, de a Dambulla is csak egyet cserélt: náluk Nuvanindu Pranándu helyett most az az Ibráhim Zadrán játszott, aki a világbajnokságon elég jól teljesített az afgán válogatottban, viszont az LPL-ben még csak most mutatkozhatott be.

A Sixers a dobást választotta, de eleinte ez nem ment nekik túl jól: Alex Hales egymaga például 3 játszma után már 25 futáson állt. Igaz viszont, hogy társa, Nirósan Dikvella nagyon lassan indult, és amikor végre összejött neki egy négyes, utána megpróbált még egy trükkös kanalazást is, de a labda nem volt elég gyors ehhez, így a mélységi hátsó keresztlábon elkapták. Az erőfölény így is 56/1-gyel végződött a Gálla számára, ami elég jónak volt mondható: ne feledjük, ez már nem az a dambullai pálya, ahol pár nappal ezelőtt folyamatosan özönlöttek a futások! A futások özönlése pedig most is megakadt. A két pörgető, Dusán Hémanta és Mohammad Nabí felváltva dobott három-három igen jó játszmát, kevés futással és Hales, valamint Bhánuka Rádzsapaksa kapuival, így 12 játszma után már csak 79/3 állt az eredményjelzőn, ami nagy visszalépés volt a Marvels részéről. Ezek után beékelődött még egy Dilsán Madusanka-játszma is de aztán megint visszatért Hémanta és Nabí, és megint kiejtettek egy-egy ütőst. És ugyanilyen szenvedős volt a félidő végjátéka is a Gálla számára: minden ütősök csak rövid ideig maradt bent, és általában fejenként 1-nél több határra nem is futotta tőlük, így végül összesítésben csak 148 pontot tudtak felmutatni.

Igaz ugyan, hogy a második félidő egy gyors kapuval kezdődött, hiszen Dwaine Pretorius dobása bíró szavás LKE-t érően találta el Kuszal Perérát, de utána a Dambulla újonca, Zadrán, sorozatban kezdte ütni a négyeseket, így 4 játszma után már 30 pontja volt neki (amiből 24-et 4-es határból gyűjtött be). A Perérá melletti másik nyitó ütős, Reeza Hendricks ekkor még alig rendelkezett futással, de aztán ahogy telt-múlt az idő, azért csak-csak egyre följebb és följebb jött. A többi ütős itt sem volt éppen a helyzet magaslatán, de Hendricks a 16. játszmában már elérte a maga 50-esét, méghozzá egy 4-essel: azok után, hogy az előző több mint 7 játszmán keresztül senki nem ütött határt, és a nyomás egyre nőtt, ez jelentős fegyvertény! Aztán az, hogy a 17–19. játszmák mindegyikében (többek között) egy-egy hatos is született (kettő Mohammad Nabí ütéséből), újabb löketet adott a Sixersnek, így az utolsó játszma előtt már csak 8 futás hiányzott nekik a győzelemhez. Ezt a játszmát viszont végül Mahís Tíksana igen kiválóan dobta, két pöttyös labda mellett volt egy Hendricks-kapu is benne, így az utolsó dobás előtt még mindig csak egyenlők voltak a pontszámok. Ha nem születik futás, akkor holtverseny lesz! Ilyenkor persze a mezőny igen közel szokott húzódni a pálya közepéhez, hogy a szimplákat minél jobban meg tudják akadályozni: ez pedig be is jött, ugyanis Nabí ütése után sima kifutás lett a vége. Jöhetett a szezon első szuperjátszmája.

Ahogy az lenni szokott, az első szuperjászmában továbbra is a Gálla dobott – méghozzá Tíksana. Igaz, hogy háromszor is széleset dobott a játszma során, de azon kívül kiváló volt, hiszen nem tudtak ellene határt szerezni, és Hendrickst is kiejtette közben. Megjegyzendő, hogy az egyik szélesnek ítélt labdájára kikérte a videóbírót is: már persze nem a széles ítéletre, mert itt (ellentétben az IPL-lel) arra nem is lehet, hanem elkapásra – annak ellenére, hogy amúgy nem is történt elkapás. De ilyenkor kötelességből meg kell vizsgálniuk a bíróknak, hogy történt-e beleérés, és ha igen, akkor legalább a széleset vissza kellett volna vonniuk. De nem történt. Végül nem sok múlt ezen, mert így is csak 6 futást tudtak összeszedni a dambullaiak ebben a játszmában, ami bőven kevésnek bizonyult: főleg azok után, hogy Hales rögtön egy 4-essel kezdett. Végül 3 dobás után már most azonosak voltak a pontszámok, de hogy még szebb legyen a zöldek győzelme, Hales még egy hatost is kizúdított a pályáról.

Így aztán a Gálla is 10 pontra jött föl, mint a Jápanaja, így ennek a két csapatnak már nagyon nagy esélye van az első kettőben végezni. A Dambulla viszont maradt 4 ponton, aminek legjobban a Kandy Falcons örülhet, mert így nekik nőtt az esélyük arra, hogy majd ellépjenek az utolsó helyről.


Alapból nem látható kép
×