Hiába védett meg rekordalacsony pontszámot a Dambulla Sixers

2024. július 16. – Szerző: Krikettgalaxis

Nem volt elég az LPL utolsó csoportmeccsén a Dambulla Sixersnek, hogy egy 123-as pontszámot is képes volt megvédeni a Colombo Strikers ellen: ennél nagyobb arányú győzelem kellett volna nekik, hogy továbbjussanak.

A híres dambullai Aranytemplom Srí Lankában (illusztráció)A híres dambullai Aranytemplom Srí Lankában (illusztráció)

A kép szerzője: Bernard Gagnon (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Szinte csak most kezdődött, de sajnos máris vége az LPL legnagyobb részének, a csoportkörnek: a mai volt az utolsó meccs. De még ezen is nagyon sok múlt: az 5 csapatból 4-nek ugyanis nem volt biztos a sorsa. Csak a Galle Marvels nézhette egy kényelmes fotelból, mondjuk egy pohárka arakkuval(?)Srí Lanka-i helyi specialitás: általában a kókuszpálma édes nedvének erjesztésével, majd lepárlásával nyerik a kezében az összecsapást: ők már biztosan az első elődöntőben folytatják. A Dambulla Sixersnek egyszerű volt a képlet: kötelező a győzelem, méghozzá egy nagy arányú győzelem, mert különben utolsók lesznek és nem jutnak tovább – ha viszont sikerül nyerniük, méghozzá nagyon, akkor leszoríthatják az utolsó helyre a Kandy Falconst. A Strikers már szintén biztos továbbjutó volt, ám még nem tudhatták, hogy végselejtezőre kényszerülnek-e majd: egy győzelemmel az élre ugrottak volna, és jöhetett volna számukra is az első elődöntő (ekkor a Jaffna Kings csúszott volna le erről a lehetőségről), egy vereség esetén viszont maradtak volna a 3. helyen, vagyis végselejtezőt kellett volna játszaniuk a negyedik továbbjutóval.

Ilyenkor persze a Sixersnek az lett volna kényelmes, ha ők dobnak először, mert akkor tudják a második félidőben, hogy pontosan hány játszma alatt kell lekergetniük a célt a továbbjutáshoz. De sajnos a Kolamba elorozta előlük ezt a lehetőséget, mert ők nyerték a pénzfeldobást, és lefoglalták maguknak a dobással való kezdést. Így aztán az jött ki, hogy a Dambullának körülbelül 75 futással kell nyernie (persze a pontos szám attól is függ, pontosan mekkora eredményt érnek el az első félidőben).

A Strikers, annak ellenére, hogy harmadik egymást követő meccsük volt ez 3 nap alatt, nem változtatott semmit a keretén, de a dambullaiak négy helyen is módosítottak. Kihagyták Ibráhim Zadránt, Lahiru Udárát, Szonál Dinúsát és Dilsán Madusankát, helyettük pedig Nuvanindu Pranándu, Táohíd Hridaj, Akila Dhanandzsaja és Nuvan Pradíp játszott.

A Sixersnek tehát, nevükhöz méltóan, neki kellett volna állnia mondjuk temérdek hatos bemutatásának. Ehhez képest Binura Pranándu az első játszmát majdnem szűzre dobta, csak Reeza Hendricks szerzett ellene egy árva pontocskát. A következő 5 dobás (Iszita Vidzsészundara részéről) megint pöttyös lett, Hendrickst pedig el is kapták közben – a Dambulla lényegében már most lemondhatott a továbbjutásról. Igaz, hogy utána Nuvanindu Pranándu pár határt már összehozott, de névrokona, Binura Pranándu őt is kidobta egy, a lábán megpattanó labdával, majd a következő játszmában a mostani Pranándu–Pranándu dobás után egy Perérá–Perérá dobás is kaput hozott: igaz, most nem a dobó, Tiszara Perérá érdeme volt, hogy Kuszal Perérá kiesett, hiszen kifutás történt: amíg először a dobók LKE-ért apelláltak, az inaktív Mark Chapman futni indult, erre viszont Perérá későn reagált, és Matísa Patirana egy szép közvetlen rádobással ledöntötte a kaput. És ha ez még nem taszította volna elég mélyre a Dambullát, hát a 6. játszma már bizonyosan: ezúttal összejött Binura Pranándunak a szűz játszma, ráadásul nulla ponttal Hridajt is búcsúztatta közben. Az erőfölény 25/4-re végződött, amikor vagy 75 futással kellene nyerni a végén... nincs mit hozzáfűzni. A félidő felénél 45/5-öt láttunk az eredményjelzőt, innen pedig már csak apró szépségtapasz volt számukra, hogy Mohammad Nabí össze tudott hozni valahogy 40 futást, Csamindu Vikramaszinha pedig 26-ot... A félidő végére elért 123 pont nem hogy egy nagy győzelemhez volt messze elégtelen, hanem még egy kicsihez is: ilyen alacsony eredményt még soha senki nem védett meg az LPL története során.

Persze nem lennének profi sportemberek a Sixers játékosai, ha nem próbálták volna meg ezek után is a lehetetlent. És ugyan nem indult nekik rosszul (sőt!) a második félidő, hiszen Vikramaszinha kikacsázta Endzsaló Perérát az első játszmában, de a másodikban Mohammad Vaszím rögtön lehűtötte a kedélyeket egy 4–4–6-tal. Igaz, aztán őt is elkapták, és a másik nyitó ütős, Rahmánulláh Gurbáz is pontszerzés nélkül búcsúzott a 3. játszmában, de aztán például Glenn Phillips is kihúzott egy egész lapos hatost a pályáról, így az erőfölény már 37/4-gyel zárult. A 8. játszma aztán eldöntötte a kiesés kérdését: a Kolamba ekkor érte el a 47 futást, ami biztossá tette, hogy a Dambulla már nem juthat tovább – innentől kezdve viszont a lilák számára volt tét: nekik kellett a győzelem ahhoz, hogy az első elődöntőbe jussanak be. Azonban, bármilyen simának is indult, ez egyre nagyobb veszélybe került: nem csak az ellenfél dobói jóvoltából, de saját hibáikból is folyamatosan fogyatkoztak az ő kapuik is (náluk is volt két kifutás!), a végére pedig teljesen összeomlott a csapat. A 19. játszma elején kiesett a 10. ütősük is, így 95 pontot értek csak el, ami 28 futásos vereséget eredményezett.

Búcsúzott, de legalább szépen búcsúzott a 2024-es idénytől a Dambulla, míg a Kolambának nem sikerült följönnie az első helyre. Az első elődöntőt így a Gálla és a Jápanaja játssza, míg a Kolamba a Kandival mérkőzik majd meg a végselejtezőben.


Alapból nem látható kép
×