Porrá zúzta a Washington a bajnokot

2024. július 17. – Szerző: Krikettgalaxis

Eddig sem éppen a várakozásoknak megfelelően alakult a címvédő MI New York idénye, a vesszőfutás pedig most is tovább folytatódott. Ezúttal a Washington Freedomtól kaptak megsemmisítő verést, és le is csúsztak az 5., továbbjutást nem érő helyre.

A Kapitólium, a washingtoni törvényhozás székhelye (illusztráció)A Kapitólium, a washingtoni törvényhozás székhelye (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Tavaly hiába végzett a New York eggyel a Washington mögött az alapszakaszban, utána a végselejtezőben pont egymással találkoztak, és előbbiek elütötték az utóbbiakat a továbbjutástól – hogy aztán meg se álljanak a bajnoki címig. Most jó esély kínálkozott egy újabb visszavágásra a fővárosiaknak: megerősödött csapatuk idén nem csak papíron áll jobb nevekből, de a pályán is bizonyít: már csak ők az egyetlen veretlen gárda a mezőnyben. És miért írtuk úgy, hogy újabb visszavágás? Mert már egyszer megtörtént, amikor 10 nappal ezelőtt találkoztak egymással egy eső miatt lerövidült meccsen.

A pénzfeldobást az MI nyerte, és a dobást választották, miután alaposan felforgatták a csapatukat a múltkori, Texas elleni vereségükhöz képest. Kihagyták Ruben Clintont, Tim Davidet és Kagiso Rabadát, helyettük pedig betették a csapatba Shayan Jahangirt, Dewald Brevist és Romario Shepherdet. A Washington legnagyobb (de egyetlen) hiányzója Saurabh Netravalkar volt, aki személyes okok miatt nem tudott ma itt lenni: az ő helyét Jasdeep Singh vette át.

A New York ezúttal kisebb meglepetésre nem Trent Boulttal, hanem egy pörgetővel, Nosthush Kenjigével kezdett, de aztán nagyobb meglepetés nem történt, mert utána már Boult jött. De az első négy játszmában sem ők, sem a szintén korán behozott Rásid Hán sem bírt a Travis HeadSteven Smith párral: utóbbi csak az 5. játszmában búcsúzott Rásid Hán a vártnál kicsit nagyobbat pattanó labdája miatt, amibe csak az ütője felső részével tudott beleérni, és elkapták. De a helyére bejövő Andries Gous már egy tartósabb és eredményesebb párt alkotott Headdel: az erőfölényvégi 45/1-ről a félidő felére már 86/1-ig hozták föl a csapatot annak ellenére, hogy amúgy a talaj nem volt éppen egy autópálya... Közben Headnek meglett az 50 is, igaz, pont az a négyes, amivel átlépte a küszöböt, csak egy szerencsés kimenetelű élezés volt – de az eredmény a lényeg. Ez a 86 pont, majd a következő játszmában jövő két újabb hatos már igen jó alapot adott a Washingtonnak, így annyira talán nem estek kétségbe, amikor Head végül a 12. játszmában kiesett – már csak azért sem, mert Glenn Maxwell érkezett a helyére. Aztán végül Maxwell nem pont azt hozta, amit vártak tőle, és kissé szenvedős játékának Rásid Hán egy csalóka labdájával, egy csont nélküli kidobással véget is vetett. Ám Gous ezek után még tovább menetelt a saját 50-eséig, Rachin Ravindra pedig, főleg a 18. játszmában jeleskedve egy igen gyors 31-et is hozzátett a csapat eredményéhez, amely így 182 lett.

Ez a pontszám ezen a talajon nagyon jónak tűnt, de a szünetben, ismerve az MI tűzerejét, még nem érezhettük, hogy bármi is eldőlt volna. Annál inkább néhány játszma elteltével: annyira borzalmasan kezdtek ugyanis a New York-iak! Marco Jansen például egy egész érdekes első játszmával mutatkozott be: pontot ugyan nem szereztek ellene az ütősök, de 4-szer is széleset dobott... Viszont ami fontosabb: közben Steven Taylort már ki is ejtette. A 2. játszmában a Netravalkart pótoló Singh is kapuval köszönt be: ő Monank Patellel végzett, de az MI még úgy gondolhatta: jó, de most jönnek a legerősebb ütőseink, például Brevis és főleg Nicholas Pooran! Szép dolog ez az önbizalom, csak nem mindig jön be. Még az erőfölényben Singh kiejtette Brevist, Jansen a 3. rendű Jahangirt, Lockie Ferguson pedig Poorant: 6 játszma után 25/5 volt az állás, az eredmény lényegében eldőlt. A Washington egyetlen dolog miatt aggódhatott csak: Goust, a kapust ápolni kellett a bal kezén, sőt, el is hagyta a pályát. Helyettesítőnek Lahiru Milanta állt be, aki innentől kezdve már a félidő végéig ott is maradt a kapu mögött. De a játékról már nem érdemes sokat írni: a maradék 5 ütős is igen hamar kiesett, és csupán Shepherd tudott elérni közülük 25 futást, illetve Boult 16-ot, mindenki más 10 alatt maradt. Az eredmény persze igen súlyos, 94 futásos vereség lett a New Yorknak, amivel igencsak veszélybe került a címvédés. A Washington viszont ezzel 9 pontra jött föl, és már most bebiztosította a helyét a rájátszásban.


Alapból nem látható kép
×