Még nem zárható ki a címvédés az LPL-ben

2024. július 18. – Szerző: Krikettgalaxis

Megvolt az esély, hogy a tavalyi bajnok Kandy Falcons még csak az elődöntőbe sem jut be idén, de mivel a mai végselejtezőt sikerrel vették a Colombo Strikers ellen, így még megmaradtak az esélyeik akár a címvédésre is. A lilák így viszont a 4. helyen fejezték be az évet.

A kandi Buddha-fogereklye temploma, az egyik legszentebb hely Srí Lankában (illusztráció)A kandi Buddha-fogereklye temploma, az egyik legszentebb hely Srí Lankában (illusztráció)

A kép szerzője: McKay Savage (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Nem volt rossz a délutáni meccs sem, de azért itt ma egy más fokozat volt várható. Ugyanis itt már nem hibázhatott senki: a vesztes végleg búcsúzott az idei szezontól, méghozzá érem nélkül. A Kolambának nyilván a tavalyi utolsó helyhez képest ez is előrelépés lett volna, de most, azok után, hogy az alapszakaszban időnként igen kiváló játékot mutattak be, már nyilván nagyratörőbb terveik voltak. A Kandi viszont nem kívánt szégyenben maradni: tavaly még bajnokok voltak, és milyen lett volna már, ha most hirtelen 3 helyet is rontanak? Az előjelek azonban a fővárosiaknak kedveztek: idén mindkét egymás elleni találkozójukon ők hagyták el győztesen a pályát (de ami érdekesebb: tavaly is!).

A két csapat igazán keveset változtatott a legutóbbi összeállításához képest: a Falcons konkrétan semmit, a Strikers pedig csak annyit, hogy Endzsaló Perérá helyett ma Nipun Dhanandzsaja játszott. A pénzfeldobást a Kandi nyerte, és a dobást választották, ami nem is csoda: eddig idén jóval többször nyertek a kergető csapatok.

Az első játszmában Anydzseló Mattijúsz dobott, és mindjárt neki volt egy dupla esélye is kiejteni Rahmánulláh Gurbázt: az egyik dobásba ugyanis vagy beleért, vagy nem, de ha beleért, akkor elkapás történt, ha nem, akkor meg LKE-gyanú: végül a videózás kimutatta, hogy nem ért bele, de a labda is fölé ment volna. A harmadik játszmában azonban már nem dupla esélye volt Mattijúsznak, hanem dupla zsákmánya: igaz, két egymás utáni kapuja közül a második csak kifutás volt. Ez utóbbi úgy történt, hogy Glenn Phillips futni hívta Gurbázt, aki el is indult, de valahogy, amikor Phillips már jó nagy távot megtett, Gurbáz mégis visszaküldte őt, így volt idejük a mezőnyjátékosoknak. Az új-zélandi igen dühös lett, mérgesen hadonászott utána az ütőjével, majd még el is dobta azt, miközben ment le a pályáról. Hamarosan Gurbáz és Dhanandzsaja között is volt egy kis meg nem értés egy dupla futásról, de azt megúszták. Ahogy megúsztak egy újabb LKE-videózást, amivel el is fogyott a Kandi DFR-kikérési lehetősége. Gurbáz egyébként közben megszerezte 1000. LPL-futását, méghozzá csupán 4. ütősként a torna történetében – de tudjuk, hogy még sokan és sokan fogják őt követni a jövőben! Még az erőfölényben egyébként Dhanandzsaja is kiesett, így az állás 6 játszma után 45/3 volt. A 9. játszma újabb érdekességet hozott: Gurbáz ellen a bíró nem ítélt LKE-t, de a dobóknak már nem volt több lehetősége videóbírót kérni – pedig utólag kiderült, hogy most meg nekik lett volna igazuk... Végül Gurbáz 30 futással a 11. játszmában esett ki: ismét egy olyan helyzetben, hogy két kapu jött közvetlenül egymás után. A dobó most Vanindu Haszaranga volt, a második áldozat pedig Sádáb Hán. A futások ezután átlagos sebességgel gyűltek: az ütősök közül Szadhíra Szamaravikrama magaslott ki, aki 62 pontot teljesített, de például volt még egy kacsa is a végén, amikor megint két kapu veszett el közvetlenül egymást követően: ezt meg most Mohammad Hasznain dobta. A Kolamba végül 159-es, átlagosnak érződő pontszámmal zárt.

A második félidő egy érdekes játszmával indult: Binura Pranándut két hatossal tréfálták meg, ám ő meg egy kapuval ajándékozta meg Dinés Csandimált. A harmadik játszma szintén két határt és egy kaput hozott, ugyancsak Pranándu dobásaiból: most meg Mohammad Hárisz esett ki, viszont megérkezett a negyedik rendű Kamindu Mendisz. Ez azért érdekes, mert innentől kezdve ő lett a horgony: társai sorra estek ki, ahogy telt az idő, de ő szinte a legvégéig bent maradt. Az erőfölény 51/3-ra végződött, ami még teljesen kiegyenlített esélyeket sugallt, de aztán a 10. játszmáig újabb két ütős esett ki, a 11-edikben még egy: 83/6-nál már inkább a Kolambának állt a zászló. De Mendisz még ott volt, és mellette most végre a 8. rendű Daszun Sánaka is meg tudta vetni a lábát: ők ketten innentől a 17. játszma végéig kihúzták, miközben már 152-re emelték fel a csapatukat. Igaz, hogy ekkor mindketten azonnal kiestek, de a cél már olyan közel volt, hogy azt még annak ellenére sem tudták elhibázni a kandiak, hogy már csak 2 kapujuk állt. A kergetés így 18.4 játszma alatt befejeződött – ahogy tehát befejeződött a Kolamba idei pályafutása is. A Kandit szombaton láthatjuk viszont a 2. elődöntőben a Jápanaja ellen.


Alapból nem látható kép
×