Most viszont már kizárható az LPL-címvédés

2024. július 20. – Szerző: Krikettgalaxis

Az egész eddigi LPL-idényhez méltó, az utolsó labdáig kiélezett volt a liga második elődöntője, ahol a Kandy Falcons Jaffna Kings elleni vereségével eldőlt, hogy idén más lesz a bajnok, mint tavaly. Holnap a döntőben az első elődöntő ismétlődik meg: Gálla–Jápanaja.

A 16. századi jápanajai erőd (illusztráció)A 16. századi jápanajai erőd (illusztráció)

A kép szerzője: Alexey Komarov (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Eddig mindössze két klub nyert bajnoki címet az LPL története során (hiszen egy viszonylag fiatal ligáról van szó): ma ez a kettő találkozott egymással a második elődöntőben. Itt már nem lehetett hibázni, mint az első elődöntő során: aki itt veszít, meg kell, hogy elégedjen a bronzéremmel.

Míg a Jápanaja inkább a szezon elején jeleskedett, és a játékuk kicsit visszaesett, amióta itt, a dobóbarátabb kolambai pályán zajlik a játék, addig a Falcons meg pont itt javult föl, nem kis részben azért, mert kapitányuk, a pörgető Vanindu Haszaranga is jobban ki tudta használni a talaj adottságait. A csoportkörben egyik találkozójukat az egyik, a másikat a másik nyerte meg, viszont érdekesség, hogy pont az ittenit a Kings, pedig az előbb leírtak alapján nem éppen ez a logikus.

A Jápanaja az elvesztett első elődöntőn pályára lépő csapatán kettőt módosított, méghozzá a dobók körében: eggyel több sebes dobót hoztak be azáltal, hogy Tabraiz Shamsi és Vanudzsa Szahan helyére Jason Behrendorff és Vidzsajakánt Vijászkánt került vissza. A Kandi viszont inkább az ütőjátékát próbálta meg azzal erősíteni, hogy Csamat Gómasz helyett ezúttal Pavan Ratnájakát játszatták.

A pénzfeldobást megnyerő címvédő a dobást választotta, hiába szerette volna ugyanezt a Kings is. Utóbbiak ütőjátéka azonban elég fenyegetően indult: Petum Nisszanka és Kuszal Mendisz 5 játszma után már 45/0-n állt, kettejük közül pedig kiváltképp Mendisz volt veszélyes. Sajnálhatja is a Kandi, hogy első kapujuk éppen Nisszanka ellen született, de azért azt nyilván nem sajnálták, hogy ezzel egy kicsit szépítettek az álláson, ugyanis így az erőfölény végén már 52/1 állt az eredményjelzőn. Viszont a folytatás is hasonlóan telt: Mendisz remekelt, míg bárki, aki bejött mellé társnak, elég hamar kiesett – legalábbis a következő 4 rendű ütős. Viszont neki köszönhetően meg tudták tartani a viszonylag magas pontarányukat, és így 16 játszma után 137/5-re álltak. A 18. játszma volt az egyetlen, amikor egy Mendiszen kívüli ütősre is azt mondhattuk, hogy Ez igen! – ekkor Azmatulláh Omarzí ütött egymaga 18 futást, közte két hatost. Néhány dobással ezek után Mendisz megszerezte pályafutása első LPL-százasát, így egy pillanatra még azzal a gondolattal is eljátszadozhatott a csapat, hogy esetleg a 200-at megcélozzák: de Mohammad Hasznain a körülményekhez képest elég jól vissza tudta őket fogni az utolsó játszmában: többek között két ütőst is kiejtett – igaz, Mendisz az egész félidő végére sem esett ki, és 105 futással zárt, a Kings pedig 187-tel.

Ezen a pályán ez a 187 is igen versenyképesnek érződött. Ám főleg azok után, hogy a 4. játszma elején Andre Fletcher az idei LPL legeredményesebb hatosütőjévé vált azzal, hogy egymás után három maximumot is zúdított, már nem is látszott olyan temérdeknek ez a 187. Igaz, aztán az idény leggyorsabban haladni szokó ütőse, Dinés Csandimál Fabian Allen kidobásából kiesett, de az erőfölény végén látott 62/1 így is biztató lehetett a Kandi számára. Allen aztán újra lecsapott, ráadásul pont Fletcher ellen, de az utána jövő Mohammad HáriszKamindu Mendisz pár sem volt éppenséggel gyenge, így a félidő felénél egész szépen kiegyensúlyozott állást, 89/2-t láttunk. Utána viszont a Falcons kapui vészesen elkezdtek fogyni: olyannyira, hogy a 18. játszmában már a 8-adikat vesztették el, és még 15 dobásból 44 pontot kellett volna összehozniuk valahogyan. Érdekes módon Ratnájaka, az ütős, csak most, a 10. rendben lépett pályára: de ez a taktika majdnem bejött, ugyanis ő és Rames Mendisz egy igen szép villámháborút villantott fel a végén. Olyan szépet, hogy az utolsó játszma előtt már csak 17 futás hiányzott a győzelmükhöz, és Mendisz még ezek után is képes volt egy négyesre meg egy hatosra: a küzdelem az utolsó labdára szűkült le, ahol egy újabb határesemény meghozhatta volna a címvédő döntőbe jutását. Azonban hiába dobta ezt az utolsó labdát Aszita Pranándu röptére, így is csak egy dupla futás jött össze Rames Mendiszéknek, ami egyetlen futásos vereséget jelentett a Kandinak! Az egész idényben sok volt a szoros és izgalmas meccs – ez a sorozat pedig tehát ma este tovább bővült.


Alapból nem látható kép
×