Elkezdődött a 2024-es Hundred

2024. július 23. – Szerző: Krikettgalaxis

Ahogy tavaly, úgy idén is minden nap közvetlenül egymás után rendeznek egy női és egy férfi meccset. A mostani szezonnyitón mindkét nemben az Oval Invincibles aratott sima sikert a Birmingham Phoenix fölött. Sajnos erőforrások hiányában nem írunk majd mindenről hírt a Hundreddel kapcsolatban, csak néha, ha valami érdekes van.

Száz! (illusztráció)Száz! (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Elindult tehát a különleges Hundred immáron negyedik szezonja: az utolsó, amelyben mind a 8 csapat még az Angol Krikett-tanács tulajdonában van. Jövőre ugyanis már (legalábbis a tervek szerint) bevonják a magánbefektetőket, és a klubokat részben székhelyük megyéje (illetve a London Spirit esetén a Marylebone CC) kapja meg, részben pedig szabad a vásár, meg lehet őket venni. De a részletekről még nem lehet tudni mindent, szóval hogy ezzel mi fog változni és milyen irányban, arról még korai beszélni. Biztos több pénz és nagyobb versengés lesz benne, ami mindenképpen jót tesz a ligának – de azt azért reméljük, hogy ha esetleg IPL-klubok vásárolják is fel az ittenieket, akkor sem fog megjelenni a Hundredben az MI, a Knight Riders, a Capitals meg a többi elnevezés, mert az már annyira unalmas :(

Ha már a pénz szóba jött: azért az most is van elég sok. Ennek egyik megnyilvánulása, hogy, amint januárban már megírtuk, a női játékosok fizetése jócskán megemelkedett tavalyhoz képest, ami magával hozta persze azt is, hogy újabb női világsztárok érkeztek meg a ligába.

A nyitó napon az Oval Invincibles fogadta a Birmingham Phoenixet. Bár a jegyek nagyon kevés kivétellel elkeltek, a lelátók mégsem igazán teltek meg valamiért – igaz, az Oval melletti metróállomás most éppen le volt zárva, de nehogy már ez tartson vissza egy szurkolót, ha egyszer megvette a jegyét... Tavaly egyébként a nőknél a Phoenix lett az utolsó, míg az Invincibles az ötödik, míg a férfiaknál az Invincibles lett a bajnok, a Phoenix pedig a hatodik – vagyis mindkét fronton erős londoni fölény mutatkozott. És úgy tűnik, ez idén sem lesz másként...

A női meccsen például Paige Scholfield 71, valamint Alice Capsey 52 futásának köszönhetően a zöldek máris 150 futást értek el az első félidőben, ami a narancsok számára, hiába érkezett meg hozzájuk egy bombaigazolás, Suzie Bates (éppen az Invinciblestől!), túl soknak bizonyult. Bates is csak 6 futásra volt képes, de mások sem voltak, akik 21-nél többet teljesítettek volna, miközben az OI egyik újonca, Amanda-Jade Wellington 3 kapuval és igen jó gazdálkodással zárt. Mindez 45 futásos fővárosi győzelmet eredményezett.

A férfiak nyitómérkőzésén hasonló arányú hazai siker született. Itt a vendégek ütöttek először, méghozzá egy két újoncból álló nyitó párral kezdve, de a kettő közül csak Rishi Patel állta meg a helyét – a csapat pedig 17 dobás után már 10/4-re állt. Innen még visszakapaszkodtak 89 pontig, de 19 dobással a vége előtt elfogytak, többek között Adam Zampa 3 kapujának köszönhetően. A kergetés nem indult túl gyorsan, sőt, a narancsok újonc dobója, Tim Southee hamar két kaput is szerzett, de aztán Sam Billings vezérletével mégis könnyed londoni győzelem lett a vége.


Alapból nem látható kép
×