India és Srí Lanka játssza vasárnap a női Ázsia-kupa döntőjét

2024. július 26. – Szerző: Krikettgalaxis

Egy napba belesűrítve lezajlott az Ázsia-kupa két elődöntője: az egyiken India meglehetősen simán lemosta Bangladest, a másik viszont, ahol Srí Lanka és Pakisztán találkozott, rendkívül izgalmasra sikerült, végül éppen csak, de Srí Lanka lett a győztes.

Ázsia térképe (illusztráció)Ázsia térképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az első elődöntőre, ahol India és Banglades találkozott, a tavalyi eredményeket látva rá is legyinthettünk volna: sima indiai siker. Ugyanis tavaly egy 5-meccses sorozaton találkozott egymással a két együttes, és bizony 5–0-s indiai siker született. Viszont ha visszatekintünk a 2018-as Ázsia-kupára, ott azt látjuk, hogy mind a csoportkörben, mind a döntőben (!) a bengáliak bizonyultak jobbnak, így aztán India mégsem nyugodhatott meg ma sem. Ám miután elkezdődött a játék, Banglades csak nagyjából 3 dobáson keresztül örülhetett: akkor még egy hatos is összejött Dilárá Áktárnak, de utána nem csak hogy több 6-os nem született többé az egész félidőben, de a kapuk is nagyon gyorsan elkezdtek fogyni. Mind Renuká Szinh, mind Rádhá Jádav 3–3 ütőst ejtett ki, és csak Nigár Szultáná, valamint a 8. rendű Sarná Áktár volt az, aki egyáltalán két számjegyű eredményt fel tudott mutatni. A bengáliak által felállított 81-es cél pedig igazán nem okozott gondot Indiának: Saifálí Varmá és Szmriti Mandháná úgy kergette azt le kapuvesztés nélkül, 11 játszma alatt, hogy közben Mandhánának még egy egyéni 50-es is összejött.

Az esti meccs pont az ellentéte lett az elsőnek, már ami az egyoldalúságot illeti: itt végig ide-oda hullámzott, hogy éppen ki áll jobban, és a végén is csak 3 kapu és egyetlen dobás maradt, amikor Srí Lanka javára eldőlt a mérkőzés. Ellenfelük, Pakisztán, ütésre kényszerült: amikor ez kiderült, kapitányuk, Nidá Dár úgy nyilatkozott, legalább 140-et kellene elérniük az első félidőben. És mit ad Isten, éppen 140 sikerült! Gul Feroza és Muníba Alí nyitó párja a 10. játszmáig fennállva már 61 futást szedett össze, és igaz, hogy az utánuk sorra kerülők fejenként mind kevesebbet értek el, mint a két nyitó bármelyike, de mind Dár kapitány, mind Fátimá Szaná 23–23 pontja nagyobb aránnyal, éppen 17–17 dobásból jött össze, így lett meg az a bizonyos 140. A dobók közül az éppen most 100. NH20-át játszó Udésiká Prabódhaní volt a legjobb, aki a két nyitó ütőssel végzett, ráadásul gazdálkodása is az átlag alatt volt. A kergetés során eleinte Pakisztán felé billent a mérleg, főleg azok után, hogy Vismi Gunaratna már az első játszmában kacsázott, és a 3. és 4. rendű ütősök sem villogtak nagyon. De a második rendű, aki nem volt más, mint Csamari Atapattu, már igen: hiába estek ki mellőle sokan, ő a 17. játszmáig bírta, és végül 63 futással búcsúzott. Időközben, meg még ezek után is ide-oda lendült az inga a két csapat között, de az utolsó játszmára csak 3 futás kellett Srí Lankának a győzelemhez, ráadásul lassú játékütem miatt Pakisztánt még azzal is büntették, hogy eggyel kevesebb mezőnyjátékosuk lehetett a külső pályán a 20. játszmában. És mégis, Nidá Dár, a dobó, egy pöttyössel kezdett, majd kidobta Szugandiká Kumárit, utána pedig még egy nullásat dobott: visszajöttek a remények a zöldek számára! De végül a következő pár dobásból mégis sikerült összekapargatni azt a néhány hiányzó futást Srí Lankának, így végül ők jutottak be a döntőbe.

A harmadik helyért nem lesz meccs, így Banglades és Pakisztán ezzel befejezte a tornát. A döntőre majd vasárnap kerül sor, magyar idő szerint délelőtt 11:30-tól. Amikor NH20-as formátumban zajlott a női Ázsia-kupa, India már háromszor megnyerte, Srí Lanka viszont még soha.


Alapból nem látható kép
×