Nagy esély nyílt Zimbabwe előtt a 3. nap végén látott ír összeomlás miatt

2024. július 27. – Szerző: Krikettgalaxis

Igen bosszús lehet az ír válogatott a most zajló, Zimbabwe elleni teszt harmadik napja után: a negyedik játékrészbe belekezdve egy 158-as célt kell csak lekergetniük, de a nap végén lejátszott 8 játszma alatt már 5 ütősük ki is esett, és még mindig 125 futás hiányzik nekik!

A Mosi-oa-Tunya vagy Shungu Namutitima (a gyarmatosítóktól származó nevén: Viktória-vízesés) Zimbabwe és Zambia határán (illusztráció)A Mosi-oa-Tunya vagy Shungu Namutitima (a gyarmatosítóktól származó nevén: Viktória-vízesés) Zimbabwe és Zambia határán (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Hétvége, jó idő, az első két napon sok izgalmat hozó meccs, ritka lehetőség, hogy Írország hazai pályán játszik: ezek végre meghozták a nézők kedvét is, és a teszt 3. napjára már az összes jegyet sikerült eladniuk a rendezőknek. Tegnap 28 futásos ír előnnyel zárult a nap, viszont még mindkét csapatnak 10–10 kapuja megvolt, így igen kiegyenlítettnek érezhettük az állást.

A nap pedig igen hamar ír bosszúsággal indult, méghozzá kétszeresen is: a játékrész 6. játszmájának első két dobásából mindkét alkalommal elejtettek egy elkapást! Először maga a dobó, Barry McCarthy kezeiből pattant ki a labda, és másodszorra utánanyúlva sem sikerült megkaparintania, utána pedig a 3. katona, Mark Adair hibázott: így aztán Prince Masvaure rögtön egy második és egy harmadik életet is nyert. Az első sikeres elkapás viszont már tesztmércével mérve nem túl sokára, a 13. játszmában eljött, még éppen az előtt, hogy Zimbabwe átvette volna a vezetést: ekkor Craig Young kigörbülő labdáját Joylord Gumbie élezte egy katonához. És ahogy ez gyakran lenni szokott, egy kapu hozta a párját is: 3 dobással később már McCarthy is eredményes volt, és nagy megkönnyebbülésére pont Masvaure ellen! Bár jegyezzük meg: lehet, hogy ebbe a labdába nem is ért bele, és úgy ítéltek ellene elkapást, de ne feledjük: ezen a meccsen nincs videóbíró! Hasonló eset történt a 24. játszmában is: már annyiból hasonló, hogy itt is egy vitatott kiesést ítéltek a zimbabweiek ellen, bár ez nem elkapás volt, hanem LKE: Craig Ervine ellen ugynis gyanúsan magasra ment a labda, érzésre átpattant volna a kapu fölött, de a bíró megadta. Végül így érkezett el az ebéd 30 játszma után (mármint a tegnap már elkezdett játékrész 30. játszmája után): az állás 96/3 volt, ami gyakorlatilag 56/3-nak felelt meg.

A második játékmenetet az a Dion MyersSean Williams pár kezdte, akik a szünet előtt már egész jó kis társulást építettek fel: mindketten már elérték a 20 futást is. Szépen haladtak is tovább, ahogy elkezdték, viszont a 37. játszmában szemerkélni kezdett az eső. A bírók azonban annak ellenére is engedték tovább a játékot, hogy Myers szemüvege többször is bevizesedett, a dobóknak pedig már törölgetniük kellett a nedves labdát – végül a játékvezetőknek lett igaza, mert pár perc múlva elállt: ennyiért talán tényleg kár is lett volna szünetet tartani. Végül ez a kitűnő ütőspár a 42. játszmában bomlott fel, amikor a semmiből Young talált egy kaput: most a 40 ponton álló Williams élezte a dobást a kapushoz. És megint majdnem jött is a második kapu: a frissen beállt Brian Bennett ellen azonban elejtették a kínálkozó elkapást. Ez azonban nem bosszulta meg magát nagyon, mert hamarosan, miután 10 pontot szerzett, már sikerült őt kiejteni, így az állás 151/5-re változott – ez is egyfajta mini-Nelsonnak tekinthető, hiszen Zimbabwe éppen 111 futással vezetett! Az 54. játszma elhozta Myers 50-esét (pályafutása elsőjét!), amihez nem kevesebb mint 128 dobásra volt szüksége – de hát a teszt az ilyen, semmi különös nincs ebben! Amikor viszont már úgy tűnt, Myers és a szintén igen türelmes Clive Madande társulása ki fogja húzni teáig, hirtelen egy kis összeomlás indult meg: néhány játszma alatt gyorsan három ütős is kiesett, köztük Myers is, miközben egyébként egy újabb elejtett elkapás is történt: a tea így 182/8-cal jött el, ami igen kecsegtető állás volt az írek számára.

Tea után ismét lassú, türelmes játék következett az ütősök részéről, ám a 66. játszmában egy labda Tanaka Chivanga hátát találta el valahol a nyaka és a válla között, onnan pedig a sisakjára pattant: ez igen fájdalmas lehetett! A játékos le is került a földre, ápolni is kellett, miközben percekig nem kelt föl: aztán végül az orvos lekísérte a pályáról. Két játszma után azonban a 9. kapu is elveszett, így választhattak: vagy befejezik a játékrészt 195 futással, vagy Chivanga megpróbál visszatérni (közben ellenőrizték, nincs-e agyrázkódása, és úgy tűnt, nincs). Végül ő hősiesen visszatért, és még további 2 futással segítette a csapatot, mielőtt kiejtették: ezzel a kapuval lett meg egyébként Andy McBrine mai négyes zsákmánya.

Még nagyjából 30 játszmára volt ma idő, Írországnak pedig mindössze egy 158-as célt kellett lekergetnie. Ebből már az első játszmában 6 meglett, de a másodikban Richard Ngarava nagyot fordított a dolgok állásán: két dobásból búcsúztatta Peter Moort és Curtis Camphert! Sőt, a 3. játszmában a másik nyitó ütős, Andy Balbirnie is kiesett, a 6. játszmában pedig ismét egy Ngarava-dupla következett – igaz, most nem egymás utáni labdákból, de Harry Tectort is kiejtette a játékrész harmadik kacsájával, majd Paul Stirlinggel is végzett: Írország máris 21/5-re zuhant! Ezen ugyan még szépítettek a következő játszmában 3 darab négyessel, de az ekkor megérkező eső miatt itt, 33/5-nél vége is lett a napnak. Úgy érezhetjük, Zimbabwe sokkal jobb helyzetben van, de ez teszt krikett: miért ne lehetne meg holnap a hátralevő 125 futás az utolsó 5 ír ütősnek? Lehet, hogy izgalmas lesz a vége!


Alapból nem látható kép
×