Itt van Srí Lanka első aranyérme a női Ázsia-kupák történetében!

2024. július 28. – Szerző: Krikettgalaxis

Eddig még soha nem nyerte meg a Srí Lanka-i válogatott a női Ázsia-kupát – hangsúlyozzuk: eddig. Mert ma igen. A döntőben az esélyesebbnek tartott Indiát múlták felül szép játékkal, példát mutatva hazájuk férfi válogatottja számára is.

Srí Lanka-i zászló (illusztráció)Srí Lanka-i zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

India negyedszer vagy Srí Lanka először? Ez volt a kérdés, ha az NH20-as formátumban játszott Ázsia-kupákat tekintjük, de ha minden formátumot, akkor még szélsőségesebb volt a választási lehetőség: India 8-adszor vagy Srí Lanka először?

Már ezek a számok önmagukban is elárulták, hogy a világ nagy része kit gondolt ma is esélyesebbnek: és a tornán eddig mutatott játék alapján is India győzelmére fogadhattak többen. Mert, bár mindkét együttes 100%-os teljesítménnyel jutott el a döntőig, de míg például Srí Lanka csak nagy nehezen tudta legyűrni Pakisztánt az elődöntőben, addig India számára ugyanez az ellenfél nem jelentett különösebb akadályt. Viszont ne feledjük azt sem: a helyszín Srí Lanka szigete volt, és a hazai pálya (is) néha meglepő előnyt tud adni a vendéglátóknak.

India a pénzfeldobás során az ütést választotta, de ezzel az eredménnyel Srí Lanka kapitánya is elégedett volt. A vendégek nem változtattak az elődöntőben játszó csapatukon, viszont a hazaiaknál egy csere történt: Acsini helyett Szacsini, egészen pontosan Acsini Kulaszúrija helyett Szacsini Niszanszalá érkezett mára.

A két indiai nyitó ütős, Saifálí Varmá és Szmriti Mandháná már az erőfölényben igazolta a várakozásokat, vagyis hogy India megint valami igen magas pontszámot tud majd felállítani: ők ketten 44 futást szereztek kapuvesztés nélkül, ami jó alapot adott a későbbi gyorsításra. Ebbe a tervbe viszont a 7. játszmában Kavisá Dilhári belerondított egy kicsit azzal, hogy ki-LKE-zte Varmát, majd a két következő új ütős sem bírta túl sokáig: a 6. dobóként kísérletező Csamari Atapattu például első labdájából kiejtette Umá Cshetrít (szintén LKE-vel), majd a mára visszatérő Niszanszalá nagy áttörést hozott azzal, hogy a 12. játszmában végzett Harmanprít Kaur kapitánnyal. Mindeközben a határok is megritkultak, így a félidő felére 68/2 volt az állás, Kaur kiesése után pedig 87/3. Igaz, a következő dobásból a még mindig a pályán levő Mandháná már 50-est ünnepelhetett, de a csapat 100-asa így is csak a 14. játszma végére lett meg. Dzsemimáh Rodriksz és Ricsá Ghos viszont még valamennyit be tudott gyorsítani a végére, így India egy közepes vagy annál kicsit jobbnak érződő 165-ös eredménnyel zárta a félidőt.

Srí Lanka egy elég nagy hibával kezdte a kergetést: a 2. játszmában Atapattu és Vismi Gunaratna nem igazán értette meg egymást: Gunaratna elindult futni, Atapattu pedig csak párat lépegetett előre, és amikor visszafordult, társának már nem volt ideje visszaérni, és kifutották. Innentől viszont az Atapattu és Harsitá Szamaravikrama alkotta társulás már nem hibázott több ilyet, sőt, másmilyet sem nagyon: az erőfölény végére ők is éppen 44 futásra hozták föl csapatukat, viszont 10 játszma után már 80-nál jártak, ami időarányosan jóval magasabb szám volt, mint az első félidőben ilyenkor, ráadásul eddigre Atapattunak már az 50 is megvolt. Az áttörés a 12. játszma végén érkezett el India számára, amikor Dípti Sarmá labdája kikerülte Atapattu lábait, és a kapujába csapódott. De több áttörés nem jött: Szamaravikrama a 17. játszmában szintén 50-est szerzett, és új társa, Dilhári is igen megbízhatóan ütött, így 3 játszmával a vége előtt már csak 25 futás hiányzott a hazai győzelemhez. És a következő játszmában Szamaravikrama többek között három határt is ütve lényegében már most eldöntötte a meccset – amúgy ezt az indiai szempontból rossz játszmát Rádhá Jádav dobta, aki ezzel egy negatív rekordot is megdöntött: az egész meccsen így 47 futást hagyott az ellenfélnek, márpedig ilyen sokat egyetlen női Ázsia-kupa meccsen belül nem szereztek még egy dobó ellen... Srí Lanka-i részről végül a győztes pontokat Dilhári vitte be egy hatos formájában: Srí Lanka története során először nyerte meg a női Ázsia-kupát! És csak úgy mellesleg: ez volt eddig az ország által lekergetett legmagasabb cél ebben a formátumban.

Természetesen nagy ünneplés kezdődött a helyszínen, amiben a mai meccsre nagy tömegben kilátogató szurkolók is részt vettek. Ekkor jelentette be a Srí Lanka-i Krikett-tanács is, hogy az ázsiai szövetség díja mellett plusz 100 000 dollárnyi pénzt ajándékoznak a csapatnak: ez nagyjából 36 millió forintot jelent.


Alapból nem látható kép
×