Anglia a harmadik napon lerendezte a sorozat utolsó, harmadik tesztjét

2024. július 28. – Szerző: Krikettgalaxis

A vártnál is könnyebb angol siker született a Karib-térség elleni harmadik teszten, ahol a mai, harmadik napon a vendégek eleinte jól tartották magukat, majd gyorsan elfogytak, Anglia pedig Húsz20-as üzemmódban lekergette az alacsony célt.

A Háromoroszlánosok jelképe (illusztráció)A Háromoroszlánosok jelképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Manapság egyre gyakoribb, hogy a tesztek nem hogy döntetlenek nem lesznek, de még csak 5 napig sem tartanak el. Most még arra is volt esély, hogy ez a meccs akár ma, a harmadik napon befejeződhet: a Karib-térség ugyanis tegnap estére már 2 ütősét elvesztette, és még mindig 61 pontos hátrányban volt. Igaz azonban az is, hogy a pálya még mindig elég jó állapotban volt az ütéshez, és a Nap is szépen sütött: szóval bármi elképzelhető volt, ahogy az a tesztben mindig is lenni szokott. Ezért is szeretjük ezt a formátumot!

Tegnapról (amikor is 14 játszma zajlott le ebből a játékrészből) Mikyle Louis 18, míg Alick Athanaze 5 pontot hozott át magával – ám kettejük közül csak előbbi tudta ezt a számot lényegesen gyarapítani. A 21. játszmában ugyanis a mai nap elejétől fogva folyamatosan dobó Shoaib Bashir LKE-vel kiejtette Athanaze-t: bár egy kicsit gyanús volt az ítélet, de az ütősök nem kérték ki a videózást – végül kiderült, hogy jól tették, mert a bíró szava miatt úgyis maradt volna a kiesés. Az új ütős az a Kavem Hodge volt, aki az előző teszten 100-ast ért el, itt viszont az első játékrészében csak 13-at. Az első órányi játék végére még mindig a Louis–Hodge pár volt bent, és éppen meghaladták a 94-es határt (96-juk volt): ami azt jelentette, hogy most már átvették a vezetést. Vagyis az 1 óra után tartott ivószünetben gyakorlatilag 2/3-ra állt a csapatuk. Aztán a 31. játszmában egy tesztben nem túl gyakran látott eseménynek lehettünk szemtanúi: a 45 ponton álló Louis egy 6-ossal szerezte meg az 50-esét! Pedig ilyenkor, amikor egy mérföldkő küszöbén állnak, az ütősök még annyira sem szoktak kockáztatni, mint máskor. Hamarosan újabb maximummal jelentkezett be, de többre már nem volt lehetősége, ugyanis ezek után pár dobás múlva elkapták. A 39. játszma újabb két eseményt hozott: előbb Hodge szerezte meg a maga 50-esét, egy dobás múlva azonban elvesztette maga mellől Jason Holdert, amivel az állás 146/5-re változott: ez lényegében 52/5-öt jelentett. Ebédig innentől kezdve már csak 5 újabb futás született.

Ebéd után Hodge nagyon óvatos módba kapcsolt. Az első két játszmában még begyűjtött 1–1 pontot, de utána 7 teljes játszma eltelt úgy, hogy nem szerzett egyet sem: de mindez hiába, mert közben két társat is elvesztett maga mellől, így az 51. játszma végére (ebben szerzett egyébként újra pontot) már 171/7 volt az állás. Innen persze még összejöhetett volna 1-2 jó társulás a karibiak részéről – ehelyett jött Mark Wood, és első dobásából kiejtette Hodge-ot, aki a kapushoz élezte a labdát, majd pár labdával később Jayden Seales kéz-karóját ütötte ki a földből, végül még mindig ugyanebben a játszmában Shamar Josephet is elkapták: Wood hirtelen két kapuról 5-ös zsákmányra jött föl, a játékrész pedig véget is ért: a 175-ös eredmény mindössze 82-es célt jelentett.

Anglia pedig nem állt neki húzni az időt. Akár egy Húsz20-as meccsen is bőven elment volna, amit műveltek, sőt! Ben Stokes kapitány úgy döntött, ezúttal ő jön be kezdeni az ütést egy másik Bennel, Ben Duckettel. Ebben a döntésben mondjuk annak is szerepe lehetett, hogy Zak Crawley egyik ujja éppen az imént sérült meg. De nem kellett ide Crawley: a Benek elkezdték ontani a határokat, és az erőfölény... ööö, bocsánat, az első 6 játszma végére már 72/0-nál jártak, majd rövidesen Stokes a 24. vele szembeni dobásból már 50-est is szerzett: ez lett az angol teszttörténet leggyorsabb 50-ese, de a világon is a harmadik! Végül a 8. játszmában egy újabb Stokes-hatossal a 10-kapus győzelem is meglett nekik.

Anglia tehát 3–0-ra behúzta a sorozatot, amelyben a Karib-térség csak egy-egy napig mutatott igazán jó játékot. De a tesztvébé szempontjából így sem kerültek sokkal jobb helyzetbe az angolok: most is csak a hatodik helyen állnak, miközben a Karib-térség az utolsó. A mostani sorozat legjobb játékosának egyébként a 22 kaput szerző Gus Atkinsont választották.


Alapból nem látható kép
×