Dánia a női Északi-kupa győztese

2024. augusztus 12. – Szerző: Krikettgalaxis

Öt észak-európai női válogatott versengett a hétvégén Norvégia fővárosában az Északi-kupán, amelyet végül Dánia nyert meg. Finnország mérkőzéseinek státuszát némi bizonytalanság övezi, de valószínűleg nem voltak hivatalosan NH20-ak.

A Nyhavn városrész Koppenhágában (illusztráció)A Nyhavn városrész Koppenhágában (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Eddig még soha nem rendeztek a világtörténelemben egyetlen hivatalos válogatott krikettmeccset sem Norvégia területén, de most, 2024 nyarán ez is megváltozott. Lejátszották az elsőket, és mindjárt 6-ot is. Vagy tízet? Jó kérdés, mindjárt kitérünk rá.

A helyszín két egymás mellett fekvő pálya volt, az ekebergi 1-es és 2-es számú krikettpálya, így aztán két meccs is tudott zajlani párhuzamosan. Szükség is volt erre, ugyanis a korábban tervezett 3 nap helyett csak kettőre, szombatra és vasárnapra sűrítették be a teljes programot, ami 10 összecsapást foglalt magába. De hogy ebből a 10-ből hány volt NH20, és hány volt simán egyéb Húsz20 (vagyis nem hivatalos válogatottmeccs), az kérdéses. Az általában jól értesült Cricinfo portál szerint Finnország mérkőzései (4 darab) nem számítottak NH20-nak, míg a Nemzetközi Krikett-tanács (ICC) hivatalos honlapja még most is NH20-nak jelzi őket. De bármilyen meglepő is: hiába ez a lehető leghivatalosabb oldal, sokszor észrevettük már, hogy tele van mindenféle hibával, így egyelőre mi itt a Krikettgalaxison úgy döntöttünk, nem nekik hiszünk, és csak a többi hat mérkőzést vittük föl az adatbázisunkba.

Ami a játékot illeti: Dánia nem csak az olimpiai férfi kézilabdatornát nyerte meg vasárnap, hanem ezt a kupát is – bár van egy aprócska jelentőségbeli eltérés a kettő között: ez egy krikettoldal, így nekünk az Északi-kupa a jelentősebb! :) A dánok mind a négy mérkőzésüket megnyerték, míg Finnország mindenkitől kikapott – még Észtországtól is, pedig ők történetük során még egyetlen NH20-at sem nyertek meg soha. A második helyen a nem teljesen (csak egy kicsit) észak-európai Guernsey végzett, míg a harmadik Norvégia lett.


Alapból nem látható kép
×