Izgalmasabb lett, mint vártuk, de csak döntetlen lett a teszt

2024. augusztus 12. – Szerző: Krikettgalaxis

Több mint egy év után újra döntetlenre végződött egy tesztmeccs a világon: a fő érdekesség az, hogy ebben igazából semmi érdekes nincs, régebben például rengeteg volt a döntetlen. Dél-Afrika közel 300-as előnynél lezárt, majd 201/5-nél járt le az idő.

Egyensúly (illusztráció)Egyensúly (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A sok eső és a lassú játék miatt 4 nap után még csak a 3. játékrész elején tartottunk: lényegében az egyetlen lehetőség egy nem-döntetlen eredmény kipréselésére az volt, hogy Dél-Afrika begyorsít, majd lezárja a játékrészét, és megpróbálja kidobni a karibiakat még a nap vége előtt. Erre azért még volt némi valós esély, hiszen Dél-Afrika 154 futásos előnyben volt – de azt is hozzávéve, hogy mára is jósoltak esőt, úgy már szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt.

De a játék még napos, szélcsendes időben kezdődött el, a nyitó ütősökkel, Tony de Zorzival és Aiden Markrammal a pályán, akiknek köszönhetően Dél-Afrika tegnap 5 játszma alatt 30/0-ig jutott el. És ezt, a teszthez képest elég gyors tempót ma is többé-kevésbé tartották: 10 játszma után már 57, 15 után pedig 77/0 volt az állás. Itt azonban megállt a kapuvesztésnélküliség: pár labda múlva Jomel Warrican lassú, de a pörgés miatt igencsak kitérülő labdáját De Zorzi a kapushoz piszkálta. A következő ütős Tristan Stubbs volt, aki Markrammal hamarosan visszahozta a pontarányt 5 fölé, ám 113-as állásnál ennek a közös mókának is vége szakadt, mert Warrican megint lecsapott, és Markram is kiesett 38-cal. Temba Bavuma ezek után lassabb, biztosabb játékkal jelentkezett, de Stubbs a 26. játszmától még agresszívabb módba kapcsolt: eddigi 34 labdájából 34 futást gyűjtött, a következő 34-et viszont már csak 16 dobásból szerezte! A 29. játszmában már minden dél-afrikai játékos be volt öltözve, készültek a mezőnyjátékra, így érezhető volt, hogy mindjárt jön a lezárás bejelentése: erre pedig kiváló alkalmat adott, amikor Stubbs karója a játszma végén egy Kemar Roach dobás nyomán kifordult a földből. Az eredmény így 173/3 lett, ami azt jelentette: a Karib-térségnek 298-as célt kellett volna elérnie a számítások szerint 72 játszma alatt. Ezen a pályán eddig csak egyszer történt meg, hogy egy legalább 300-as célt lekergetett valaki...

Dél-Afrikának tehát valahogyan össze kellett volna szednie 10 kaput. A negyedik negyed első játszmája pedig álomszerűen is kezdődött számukra: eddig is legjobb dobójuk, Keshav Maharaj ugyanis máris kiejtette az amúgy máskor bosszantóan jól védekező Kraigg Brathwaite-et. Ekkor már nagyon sötétedett az idő (a felhők miatt), a pályamunkások pedig máris készenlétben álltak a ponyvákkal: és 3.3 után, 11:55-kor, 5 perccel a tervezett ebéd előtt valóban szükség is volt rájuk, mert eleredt az eső. Mivel az még ebéd után is kitartott, és csak 13:40 táján lehetett újrakezdeni a játékot, a hátralevő játszmák száma tovább csökkent: már csak 63 maradt. De Dél-Afrika nem késlekedett az újabb kapuval: a 8. játszma végén Mikyle Louis-val is végeztek, aki szemmel láthatóan óvatosan játszott: a Karib-térség tehát egyértelműen a döntetlenre pályázott. De aztán lehet, hogy elkezdett nőni az étvágyuk, mert Keacy Carty és Alick Athanaze mégis jobban rákapcsolt, főleg utóbbi. Carty amúgy nem is bírta tovább 31-nél (megint Maharaj volt a kapuszerző), de Athanaze szépen haladt, és a 31. játszmában már 50-nél tartott (a csapat pedig 118/3-nál): felmerült a kérdés, hogy akár a karibiak is megnyerhetik még ezt a meccset? Így érkezett el a tea 121/3-nál: vajon meglesz Dél-Afrikának a 7 kapu? Vajon meglesz a Karib-térségnek 177 futás? Minderre 34 játszmánk volt még.

A harmadik menet elején Dél-Afrika tett egy nagy lépést a maga célja felé: ki más, mint Maharaj búcsúztatta a 29-nél járó Kavem Hodge-t. 48 játszma után, 180/4-nél jelezte a bíró, hogy 1 óra van hátra: bár izgalmas végjáték is lehetett volna, most mégis megint a döntetlen felé mutatott minden. Talán már csak az volt a kérdés, vajon Athanaze be tudja-e fejezni egy százassal, ugyanis már nagyon közelített hozzá – de végül 92-nél elkapták, természetesen egy Maharaj-labdából. Közben egyébként Jason Holder átlépte a 3000 futást eben a formátumban: azért ez nem rossz valakitől, aki inkább dobó, mint ütős! De ennél több öröme már nem volt senkinek: a döntetlen beteljesült, így egyik válogatott sem került érdemben kedvezőbb helyzetbe a tesztvébé tabelláján...

Érdekesség, hogy míg például 1971-ben 17 tesztből 11 döntetlen lett, addig mostanában ez már egy igen ritka eredménynek számít: utoljára tavaly júliusban történt meg – és éppen ugyanezen a trinidadi pályán! Azóta 28 tesztnek volt győztese.


Alapból nem látható kép
×