Kisebb meglepetésre nem bírt egymással Írország és Srí Lanka

2024. augusztus 13. – Szerző: Krikettgalaxis

Két NH20-ra és három ENN-re az ír válogatott vendége volt és lesz a Srí Lanka-i csapat női krikettben. Egyelőre az NH20-as rész ért véget, ahol a közelmúlt eredményei alapján legtöbben 0–2-es vendégsikerre számítottak, mégis 1–1 lett – igaz, Srí Lanka legjobb játékosa ezúttal nem játszott.

Az írországi An Cóbh látképe (Chorcaí megye) (illusztráció)Az írországi An Cóbh látképe (Chorcaí megye) (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Egyelőre tehát az első két meccsen vagyunk túl. A sorozattal kapcsolatban a legfontosabb hír az volt, hogy a vendégek legjobb játékosa, Csamari Atapattu nem volt elérhető, ugyanis éppen az angliai Hundred bajnokságban szerepel – bár valljuk meg, ott az eddigi teljesítménye alapján nem igazán látszik rajta, hogy tényleg annyira jó lenne. De tudjuk azt a Hundred nélkül is.

Az első mérkőzésen az írek ütésre kényszerültek, de úgy tűnt, nem nagyon bánják: magas rendű ütőseik egész jól állták a sarat, és például a 12. játszmáig csak egy játékosuk esett ki, miközben már 83 pontnál jártak. Utána azonban kicsit megsűrűsödtek a kapuvesztések, ráadásul ketten kifutás miatt estek ki, ami mindig elkerülhető dolog – így is azonban egy nem túl rossz, 145-ös eredményt tudtak felmutatni. Legjobbjuk a 39-ig jutó nyitó, Gaby Lewis volt. De aztán kérdés, hogy ki ellen nem túl rossz az a 145? Mert egy olyan csapat ellen, ahol még Atapattu nélkül is olyan nyitó pár jön szembe, mint Vismi Gunaratna és Harsitá Szamaravikrama, ott bizony az már kétséges, hogy elég-e ennyi pont. Csak ez a két ütős a 10. játszmára összehozta a 83 pontot, és bár utána többen is kipotyogtak, Szamaravikrama nem, ő pedig folyamatosan csak úgy szórta a határokat, és végül 45 dobásból 86 ponttal végzett: ebből nem kevesebb mint 15 négyes volt egy hatos mellett! A kergetés így aztán igen simán, 17 játszmán belül befejeződött.

A mai, második találkozón aztán jött a meglepetés. A hazaiak ezúttal kifejezetten kérték, hogy ők üthessenek először, és bár Amy Huntert hamar elvesztették, de a másik nyitó ütős, Gaby Lewis ezúttal még a múltkorinál is jobb volt – méghozzá nem kicsit, hanem nagyon: 75 dobással nézett szembe az egész meccsen, miközben nem kevesebb mint 119 futást gyűjtött: ez pedig már a második százasa volt pályafutása során, amit a fényképek tanúsága szerint egészen elérzékenyülve ünnepelt meg a pályán. Végül a játékrész legutolsó dobásából futották ki. Legjobb mai párja Orla Prendergast volt, aki 38 futást hozott a csapatnak, így a felállított cél 174 lett. Ez már jóval több volt, mint múltkor, de Srí Lanka végig nyomon volt a kergetés során: Harsitá Szamaravikrama 65 és Kavisá Dilhári 51 pontjának köszönhetően még izgalmas lett a vége, ám a végére nem tudtak elegendően begyorsítani, és 7 futással lemaradtak.

Így aztán ebben a formátumban megszületett az írek első győzelme Srí Lanka ellen: az örökmérleg pedig 1–4-re változott 5 mérkőzésből. A turné hamarosan három ENN-nel folytatódik: ír győzelem még ebben a formátumban sem született korábban.


Alapból nem látható kép
×