Miért nem volt szuperjátszma a holtversenyre végződött Srí Lanka–India ENN-en?

2024. augusztus 14. – Szerző: Krikettgalaxis

Utólag derült ki, hogy a közreműködő játékvezetők egyike sem volt tisztában a szabályokkal: újabban ugyanis már a holtversenyre végződő ENN-eken is kötelező szuperjátszmát játszani, amennyiben a körülmények lehetővé teszik.

Egy (ismeretlen) játékvezető (illusztráció)Egy (ismeretlen) játékvezető (illusztráció)

A kép szerzője: Acabashi (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

12 nappal ezelőtt nagy izgalmak közepette 230–230-as holtverseny lett a Srí Lanka és India által vívott első ENN-meccs. A tapasztalt krikettrajongók tudják: már Húsz20-ban is elég ritka dolog a holtverseny, hiszen ilyen 100–200 közötti pontszámoknál igen kicsi az esélye, hogy éppen egyenlő legyen a végén. De egy ilyen hosszú meccsen, ahol még magasabbak a pontszámok, ez már még nagyobb ritkaság: valószínűleg ezért is nem tudták a bírók, hogy mi a teendő ilyenkor.

Ráadásul úgy tűnik, a játékosok sem tudták! Ugyanis amint megtörtént az utolsó dobás, a bírók eltávolították a pálcákat a kapukról, jelezve, hogy itt a vége, a játékosok pedig kezet fogtak egymással, és senkinek sem tűnt fel, hogy valami hiányzik. Pedig a Nemzetközi Krikett-tanács (ICC) legfrissebb szabályzata (amelyet 2023 decemberében adtak ki), úgy rendelkezik: a holversenyre végződő ENN végén mindenképpen szuperjátszmát kell tartani, ha az idő és a körülmények megengedik (sőt, ha az is holtverseny, akkor további szuperjátszma, esetleg szuperjátszmák következnek).

Randzsan Madugalla, a felügyelő, valamint a két bíró, Joel Wilson és Ravíndra Vimalasziri már maguk között elismerték, hogy hibáztak, amikor véget vetettek a meccsnek. Sőt, mivel a hiba igen hamar kiderült, egymás között abban is megegyeztek, hogy ha a sorozat két későbbi mérkőzésének valamelyike újfent holtversenyre végződne, akkor már megtartanák a szuperjátszmát. Ez persze nem lett így, mert ahhoz megint igen nagy véletlennek kellett volna megesnie. A tévedésben valószínűleg az játszhatott szerepet, hogy volt némi bizonytalanság abban, hogy az indiai és a Srí Lanka-i szövetségnek erre a sorozatra vonatkozó egyetértési nyilatkozata megengedi-e a szuperjászmát – csak arról feledkeztek meg, hogy az ICC szabályzata erősebb, így mindenképpen annak kellett volna érvényt szerezni.


Alapból nem látható kép
×