Londoni rangadó és szuperötös a Hundred elődöntőiben

2024. augusztus 17. – Szerző: Krikettgalaxis

A nőknél a London Spirit nyerte a Hundred elődöntőjét, méghozzá a nagy rivális Oval Invincibles otthonában, majd ugyanitt a férfiaknál a Southern Brave és a Birmingham Phoenix holtversenyre végzett: a hosszabbítást a zöldek nyerték.

London látképe (illusztráció)London látképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A Hundred lebonyolítása szerint a csoportkör győztese rögtön a döntőbe jut, így a nőknél a Tân Cymreig, a férfiaknál pedig az Oval Invincibles várhatta hátradőlve a mai elődöntőket, ahol a csoportkör második és harmadik helyezettje találkozott. A helyszín mindkét esetben a londoni Oval volt, vagyis a férfiaknál a Brave és a Phoenix semleges pályán játszott, míg a nőknél az Invincibles volt otthon a Spirittel szemben.

A női elődöntőben az egész idényben jól teljesítő, sőt, a csoportkörben a kék riválist egyszer legyőző, egyszer pedig velük holtversenyező Oval Invincibles ezúttal már az első játékrészben eléggé megingott. Bár nem a legelején: 10 dobás után például már 21 pontjuk volt, de aztán szépen lecsökkent a pontarányuk. A 3. és 4. rendű Alice Capsey és Marizanne Kapp még egy elég stabil (bár nem túl gyors) társulást alkotott a félidő középső részében, de miután ők 4 dobáson belül mindketten kiestek, a többiek már igen kevés pontot tudtak hozzáadni, így az egész csapatnak mindössze 113-ra futotta. Bezzeg a Spirit ütősei ma jó napot fogtak ki: elég volt négyüknek pályára lépnie, sőt, háromnak is elég lett volna, ugyanis Cordelia Griffith csupán 1 pontot szerzett – de a másik három jóvoltából, elsősorban Georgia Redmayne nagy mennyiségű (53) illetve Heather Knight gyorsan szerzett pontjainak köszönhetően 9 megmaradó dobással lekergették a célt.

Sokkal szorosabbra sikerült viszont a férfiak meccse. Itt sem záporoztak éppenséggel a futások, de néha pont az ilyenek a legérdekesebb találkozók. Az első játékrészben Adam Milne vezérletével a Birminghamnek sikerült 126-ra korlátoznia a Brave-et, még úgy is, hogy James Vince 43, a részben magyar származású Du Plooy Leus pedig 39 futást gyűjtött be. A Phoenix főként a maga játékrészének a közepén lassított le (pedig legeredményesebb ütősük a 4. rendű Liam Livingstone volt 34 dobásból elért 55 futással), viszont a végére kicsit begyorsítottak, és hiába estek ki többen is gyorsan a legvégén, összesítésben ők is pont 126-tal végeztek. A csoportkörben ilyenkor véget ért volna a meccs, és mindenki 1 pontot kapott volna, de az elődöntőben szuperjátszma döntött a továbbjutásról – vagy inkább szuperötös, hiszen itt a 100D formátumban nem beszélhetünk játszmákról. Az első ötösben Jofra Archer, a zöldek dobója mindjárt Livingstone kiejtésével kezdett, és a Phoenix ezek után is csak 7 futást volt képes összeszedni, így, mivel aztán a Brave részéről Chris Jordan két négyest is bemutatott, a southamptoniak jutottak be a döntőbe.

A továbbjutóknak nem sok ideje lesz pihenni, ugyanis a döntők máris holnap lesznek, méghozzá egyébként a szintén londoni Lord’s stadionban.


Alapból nem látható kép
×