Ha nem is túl nagy, de már megvan az angol előny a második napon

2024. augusztus 22. – Szerző: Krikettgalaxis

A vártnál nehezebben, 6 kaput elvesztve, de eljutott Anglia addig, hogy a Srí Lanka elleni teszt második napjának végére már előnyben, méghozzá 23 futásos előnyben van. Az eső azonban lerövidítette a mai napot: a kezdés is késett és vége is hamarabb lett.

A westminsteri apátság Londonban (illusztráció)A westminsteri apátság Londonban (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A tegnapi játékot eső ugyan nem zavarta meg, de a végén már annyira besötétedett, hogy a játékvezetők csak a lassú dobásokat engedélyezték. Mivel Srí Lanka az új labdát nem akarta erre elpazarolni (mindössze 4 játszmát dobtak le pörgetve, de akkor elegük lett), ezért a meccs akkor 78 játszma után megszakadt. Más volt viszont a helyzet ma: jelentős mennyiségű csapadék hullott le a kezdést megelőzően, ami miatt nem lehetett időben elkezdeni a játékot – még ha el is állt addigra. Arra viszont volt remény, hogy talán még ebéd előtt megtörténhet az első dobás: ezt a reményt azonban keresztülhúzta egy újabb délelőtti zápor. A statisztikusok már elő is hozakodtak egy elég rémisztő adattal: a világon a második legtöbb tesztnap (24) éppen itt, Manchesterben veszett el eső miatt, és az első helyezett Sydney is csak azért előzi meg 1-gyel ezt a helyszínt, mert ott majdnem 30-cal több meccset játszottak...

De a mai helyzet mégsem lett ennyire gyászos. 12:30-kor megtartották az ebédet, és mire befejezték, lényegében már meg is javultak annyira a körülmények, hogy el is lehetett indulni. 5 perccel a kezdés előtt David Lloyd szólaltatta meg a kis harangot, majd amikor elérkezett az idő, Aszita Pranándu és Visva Pranándu vette kézbe a labdát. És a 7. játszmában Aszita máris eredményes volt: bár a bíró elsőre nem adta meg az LKE-t Ben Duckettel szemben, a videózás után kiderült, hogy mégis meg kell – ez egyébként éppen két dobással azok után történt, hogy Lawrence ellen meg LKE-t ítélt a bíró, amit viszont videózás után visszavontak. Aztán 2 játszmával később az új ember, a pótkapitány Ollie Pope is lekerült a térképről, amikor Aszita Pranándu bombája levitte a kéz-karója tetejét. A két Pranándu után aztán a tegnap ütősként igen szépen teljesítő Milán Ratnájaka is nekiállt dobni, de Anglia sem tőle, sem a gyorsan elvesztett két kaputól nem ijedt meg, és folytatta a 4,5 fölötti aránnyal való ütést – ám a Srí Lankai kapitány húzott egy jót: Visva Pranándut kipróbálta a másik oldalról is, ahonnan a szél jobban segítette, és ennek mindjárt az lett az eredménye, hogy Lawrence csak elkapást érően tudott belepiszkálni egy labdába. Összegyűlt ugyan már 67 angol pont, de már 3 ütős kiesett. És ez még mindig nem érdekelte őket, a 18. játszma végére Joe Root és Harry Brook már 5 fölé emelte a pontarányukat, ami ezek után sem romlott sokat. Root 26. játszmabeli kiesésekor (a változatosság kedvéért ő is a kapushoz élezett egy dobást) is még mindig 4,9 körül mozgott, sőt, a 37. játszma után elérkező tea idején is még 4,75 volt, az állás pedig 176/4. Idáig az egyébként már 50 fölött járó Brook mellett már Jamie Smith repítette el az angolokat, aki egyébként egy olyan hatost is kirepített egyszer a pályáról, hogy alig találták meg a labdát a lelátón.

A szünet után folytatódott a már egy ideje tartó gyors-lassú dobópár használata, viszont mostantól egyre jobban érződött a korábban hatástalannak tűnő pörgetés haszna. Jelesül Prabhát Dzsajaszúrija volt az, aki nem sokkal a játékmenet megkezdése után már egy jó kis kitérülést tudott kihozni a labdából, ami be is csapta Brookot, eltalálva így a kéz-karó tetejét. És a folytatásban is feltűnően kevés futás született Dzsajaszúrija ellenében, és bár Smith így is az 56. játszmában elérte az 50-et, addigra a pontarány már 4,1 körülire esett vissza. Ami persze még mindig sok egy tesztmeccsen, de visszaesés az eddigiekhez képest. Ez után a játszma után a sötétedés miatt egyébként a bírók már vizsgálták a fényerősségmérőt, de még nem rendelkeztek úgy, hogy csak pörgető dobók jöhetnek – ettől függetlenül azok jöttek: Dzsajaszúrija mellett most már Kamindu Mendisz is bekapcsolódott. Az ég egyre jobban beborult, sejteni lehetett, hogy már nem tart sokáig a játék – de Anglia nem bírta ki újabb kapu elvesztése nélkül: Dzsajaszúrija egy újabb kiváló pörgetéssel Chris Woakes kapuját is eltrafálta. A 61. játszma végén aztán annyira befelhősödött, hogy a bírók most már tényleg csak lassú dobásokat engedélyeztek volna, amit Srí Lanka nem vállalt, így a játékot beszüntették. A napnak ettől automatikusan még nem lett vége, mert még kivilágosodhatott volna – de nem világosodott ki, sőt, az eső is szemerkélni kezdett, így aztán egy kis várakozás után mégis lefújták a mai napot. Az állás 259/6 volt ekkor, ami 23 futásos angol előnyt jelentett.


Alapból nem látható kép
×