Srí Lanka vezet ugyan 3 nap után, de Anglia így is jobban áll

2024. augusztus 23. – Szerző: Krikettgalaxis

Aki nem ismeri a krikettet, csodálkozhat a címen, pedig semmi különös nincs benne. A teszt harmadik napján ugyanis az angolok 122-es előnyt építettek ki a második játékrész végére, míg a harmadik negyben a mai napon Srí Lanka 204/6-ig jutott el. Ez pedig pont azt jelenti, amit a címben írtunk.

A középkori eredetű manchesteri székesegyház (illusztráció)A középkori eredetű manchesteri székesegyház (illusztráció)

A kép szerzője: Rept0n1x (Flickr), licenc: CC BY-SA 2.0

A korábbi napok kicsit rövidebbekre sikeredtek az eső és a rossz fényviszonyok miatt, így mára, mivel most végre nem zavart be az időjárás, 8-cal több, vagyis 98 játszmát terveztek be.

Az ütősök közül két, mostanában egész közönségkedvenccé váló játékos, Jamie Smith és Gus Atkinson volt bent: előbbi 72, utóbbi 4 futással. Tegnap úgy fejeztük be, hogy Srí Lanka nem volt hajlandó több lassú dobással próbálkozni, amikor a sötétség már csak azt engedte volna meg – ennek ellenére ma délelőtt az egyik végről mégis egy pörgetővel, Prabhát Dzsajaszúrijával kezdtek. Igaz, csak egy játszma erejéig, aztán máris jött a két Pranándu: valószínűleg Dzsajaszúrija csak ahhoz kellett, hogy meg tudják cserélni a végeket. De amikor az angolok három négyest is beütöttek rövid idő alatt, mégis visszatért a pörgető, ami után abba is maradtak a határesemények. De az ütősök szimplákkal, duplákkal meg néha triplákkal is szépen lépdeltek előre, és a 77. játszmában Smith meg is szerezte pályafutása első tesztszázasát. Két dobás múlva, még mindig ebben a játszmában viszont egy Srí Lanka-i játékos is ünnepelhetett: Milán Ratnájaka ugyanis élete első tesztkapuját gyűjtötte be. A kiesett játékos Atkinson volt, de Smith sem húzta már sokáig: Nelson megtette a hatását, és 111 pontnál Dzsajaszúrija dobásába csak beleélezni tudott, így a kapus elkapta. Azért a közönség így is állva ünnepelte, miközben lesétált a pályáról. A végén még Matthew Potts is hozzátett 17, illetve a bevaduló Mark Wood 22 futást az angolok összpontszámához, hiába kérték ki a dobók az új labdát azonnal, amint lehetett. A játék viszont már nem sokáig tartott, még ebéd előtt kiesett az utolsó angol ütős is: pontszámuk 358 lett, ami 122-vel volt több, mint Srí Lankáé az első negyedben.

Sőt, még annyi idő is volt ezek után, hogy a nagyszünet előtt bele lehetett kezdeni a 3. játékrészbe is. De bárcsak ne kezdtek volna bele! – sóhajthattak volna fel a vendégek, hiszen ez a pár játszma is gyászosan sikerült számukra. A 3. dobásból Chris Woakes kidobta Nisán Maduskát, a következő játszma közepén pedig Atkinson labdája változtatott egy icipicit irányt Kuszal Mendisz ütőjének külső élén, a kapus (Smith) pedig nem hibázott az elkapásban. Így a mindössze 3 játszma után elérkező ebéd 10/2-nél köszöntött be.

Valószínűleg tehát nem csak azért jött jól a szünet az ázsiaiaknak, mert már bizonyára éhesek voltak, hanem egy kicsit fejben is rendbe tudták magukat tenni. És a folytatásban úgy látszott, ez sikerült is: Dimut Karunáratna és az 1. játékrészben kacsázó Anydzseló Mattijúsz már nem adta ilyen olcsón a bőrét. Előbbivel kapcsolatban az volt a legnagyobb érdekesség, hogy ma nem azzal a hiperlassú előrehaladással jelentkezett, amivel gyakran szokott: most 84 fölötti aránnyal rendelkezett, amikor végül a 14. játszmában, 27 megszerzett pont után elkapta egy katona. A következő társulás is ígéretesen indult, csak éppen történt egy kis baleset: a 18. játszmában Dinés Csandimál jobb hüvelykujját eltalálta egy, a vártnál nagyobbat pattanó, eredetileg 149 km/h-val eldobott labda – ez még védőkesztyűben is igen fájdalmas lehet! Az ütős ekkor (74/3-nál) vissza is volt kénytelen vonulni, helyére Dhanandzsaja da Szilvá érkezett. Neki viszont csak egy kis epizódszerep jutott, ugyanis a 26. játszmában Matthew Potts ki-LKE-zte. Az új ütős, Kamindu Mendisz viszont megintcsak a jók közé tartozott: teáig Mattijússzal majdnem teljesen ledolgozták a hátrányukat, ugyanis 107/4-ig emelték fel a csapatot. Mattijúsz ekkor már 48-on állt.

És tea után igazán nem sokat kellett várni az 50-esre: konkrétan semennyit, mert az első labdából máris egy duplát ütött. Utána a lassú, de magabiztos játék időszaka folytatódott: igaz, azért a 36. játszmában, éppen azok után, hogy Srí Lanka előnybe fordult, megingott egy kicsit ez a magabiztosság, amikor egy viszonylag ritka jelenetnek lehettünk tanúi: Shoaib Bashir dobásából nem adott meg a bíró egy LKE-t Mendisz ellen, amire videózást kértek ki, de ez nem számított semmit, a videóbíró ugyanis kiszúrta, hogy a dobás pillanatában a kapus kesztyűi nem voltak teljes terjedelmükkel a kapu mögött, így a dobás rossznak számított! A pár így folytathatta, és ha már folytatták, hát mindketten egy-egy mérföldkőhöz is elérkeztek hamarosan: Mattijúszé persze egy kicsit nagyobb mérföldkő volt, ugyanis ő pályafutása 15 000-edik nemzetközi futását szerezte meg (a három formátumban összesítve), míg Mendisz csak egy mai 50-est ért el. Igaz, érdemes megemlíteni azt is, hogy a 46. játszmában Joe Root, majd a 48-adikban Atkinson hibázott el egy-egy könnyű elkapást... És azt is, hogy nem sokkal korábban az angoloknak sikerült elérnie a játékvezetőnél, hogy cseréljék ki a labdát, az új labda pedig, bár elvileg azonos tulajdonságúnak kellett volna lennie, valójában jobban görbült, így a dobóknak szerencsét hozott. Az 51. játszmában sikerült is kiejteniük Mattijúszt, sőt, két dobással később úgy tűnt, az új ütőst, Ratnájakát is, de a videózás kimutatta, hogy beleért a labdába, így nem érvényes az elsőre megadott LKE. Érdekesség, hogy maga az ütős is bizonytalankodott, hogy kérjen-e videót: ezek szerint ő maga sem érezte, hogy beleért – illetve további érdekesség, hogy 2 játszmával később Mandisz ellen is megadtak egy láb a kapu előttöt, de azt is vissza kellett vonni beleérés miatt. A következő érdekes eseményeket az 56. játszma hozta: ezt Wood kezdte el dobni, de két dobás után egy kicsit megsérült, így az eddig még egy labdát sem eldobó Root folytatta a dobást – és mindjárt ki is ejtette Ratnájakát. Időközben kiderült, hogy a sérült Csandimálnak nem történt komoly baja (nem törött el az ujja), így mostanra újra játékra kész állapotba került: hát akkor vissza is jött Ratnájaka kiesése után. A napnak viszont rövidesen vége lett: Srí Lanka már 82 futással vezet, viszont 6 kaput elvesztett.


Alapból nem látható kép
×