Komoly, mégis nevetséges: gyilkossággal vádolják Szákib ál-Hászánt

2024. augusztus 26. – Szerző: Krikettgalaxis

A bangladesi krikettező, Szákib ál-Hászán nagyjából 12 000 km-re tartózkodott az esettől, amiben most 146 másik emberrel együtt megvádolták. Természetesen a háttérben itt is a politika húzódik meg.

Sákib ál-Hászán egy régebbi képen (illusztráció)Sákib ál-Hászán egy régebbi képen (illusztráció)

A kép szerzője: Nurunnaby Chowdhury (Hasive) (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Bangladesben ez a nyár nem éppen a legnyugalmasabban telt. Az semmi, hogy óriási árvizek pusztítanak – a komolyabb probléma, hogy szinte polgárháborúvá fajult néhány, kezdetben kisebb kormányellenes tüntetés. Ahogy teltek a hetek, egyre többen mentek ki az utcára a kormányzó Áojámí Liga ellen tüntetve, a megmozdulások pedig sokszor erőszakba torkolltak, számos halálos áldozat is volt már: különböző jelentések szerint legalább 400–650.

Az események nem kerülhettek el két világhírű krikettjátékost sem: Másráfí Mortadzsá és Szákib ál-Hászán ugyanis pont az Áojámí Liga országgyűlési képviselője! Előbbinek a tüntetők felgyújtották a házát, utóbbit pedig most egy rendőrségi jelentésben gyilkossággal vádolták meg – 146 másik emberrel együtt, a 27. vagy a 28. helyen.

Augusztus 5-én ugyanis (a jelentés szerint) egy Mohámmad Rubel nevű ruhaipari munkás többszáz társával együtt tüntetett Dakka Ádábar nevű városrészében, amikor valaki vagy valakik tüzet nyitottak a tömegre. Ennek következtében Rubel megsérült, majd két nap múlva a kórházban elhunyt. Elképzelhető, hogy a lövések közvetlen vagy közvetett módon a kormány utasítására történtek: így került a képbe Szákib ál-Hászán, az országgyűlési képviselő is. A játékos egyébként júliusban az USA-ban tartózkodott, ahol az MLC-ben játszott, majd onnan Kanadába repült, ahol július 26-tól augusztus 9-ig a Global T20 nevű ligában vett részt a Bangla Tigers Mississauga játékosaként. Nehéz elképzelni, hogy eközben éppen azzal lett volna kedve foglalkozni, hogy tömegbe lövésekről határozzon...


Alapból nem látható kép
×