NH20-ban már a Karib-térség volt a jobb (sokkal)

2024. augusztus 28. – Szerző: Krikettgalaxis

Nemrég a tesztsorozaton nem bírt a házigazda Karib-térség a dél-afrikaiakkal, de most kedvenc formátumukban simán, 3–0-ra lemosták őket. Jó edzés lehetett a hamarosan kezdődő CPL-re is.

Trinidad és Tobagó-i tájkép (illusztráció)Trinidad és Tobagó-i tájkép (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ezt a sorozatot a trinidadi Brian Lara stadionban rendezték: ugyanott, ahol most a női CPL is zajlik, így aztán mindhárom alkalommal egymás után rendeztek egy-egy férfi NH20-at és egy női Húsz20-at. Ebben a hírben most csak a nemzetközi meccsekkel foglalkozunk.

Az első mérkőzésen máris megtörtént a karibiak visszavágása Dél-Afrikának, ráadásul a pálya történetének legnagyobb sikeres Húsz20-as kergetésének köszönhetően. A kezdés eső miatt egy órát csúszott, és ez minden bizonnyal megzavarta az ütésre kényszerülő vendégeket: 8 játszma után már 42/5-ön álltak. Azért a következő társulás, amit Tristan Stubbs és Patrick Kruger alkotott, mégis megmentette őket: a pár együtt 71 futást szállított, sőt, Kruger kiesése után Stubbs teljesen bevadult, és 17 labdából még 45 pontot hozott össze. A dobók közül a fiatal Matthew Forde volt a legjobb, aki beállította eddigi rövid pályafutásának rekordját, 3/27-et. De hiába a rossz kezdés után szépnek tűnő 174-es dél-afrikai eredmény: a Karib-térség már az erőfölényben 75/0-ig húzott el Alick Athanaze és Shai Hope nyitó társulásának köszönhetően, majd miután Athanaze 40 ponttal kiesett, Nicholas Pooran egy még elképesztőbb döngetést mutatott be: 26 labdából 65-neski! Így aztán nagyon simán, csupán 17.5 játszma alatt be is fejeződött a kergetés. Hozzá kell tenni: Dél-Afrikából combsérülés miatt hiányzott Lungi Ngidi, akit ma történetük legfiatalabb debütánsával pótoltak – igaz, nem a 18 éves Kwena Maphakán ment el a meccs, mert ő még egész jó volt a tapasztalt dobókhoz képest.

A második meccs egészen hihetetlen végjátékot hozott: Dél-Afrika szinte agyonnyert helyzetből kapott ki. A vendégek most a dobást választották, de az előző mérkőzéssel ellentétben, ahol több ötvenes is volt, ma egy picit nehezebben ment az ütés: senki sem jutott el eddig. A karibiak azért ilyen 20-as, 30-as meg 40-es pontszámokból összehoztak egy 179-et, de a múltkori saját kergetésükre visszagondolva nem érezhették magukat biztonságban ennyivel. És bizony Dél-Afrika félideje jól is indult: bár el-elvesztettek egy-egy kaput, így 50-esük nekik sem lett, de a 13. játszmában, 129/3-as állásnál bár bőven ők voltak a találkozó esélyesei. Ám ekkor egy ritkán látható összeomlás következett: 36 dobás alatt kiesett a maradék 7 ütősük, és csak 20 pontot tudtak szerezni ez alatt! Így végül nem is kicsit, hanem 30 futással kikaptak. A hazai dobók közül az elején Romario Shepherd brillírozott, a befejezésben pedig leginkább Shamar Joseph tűnt ki.

A harmadik találkozó az elsőhöz hasonlóan késéssel kezdődött az eső miatt, de itt sem veszett el egy játszma sem: errefelé ilyenkor inkább a rövidebb, bár intenzív csapadék a jellemző, ami hamar elvonul. Dél-Afrika ütősei csigalassúsággal kezdtek, majd pont amikor éppen megjelentek az első határesemények, újra eleredt egy nagyobb zápor, ami miatt viszont már annyi idő elveszett, hogy 13–13 játszmásra rövidítették le az összecsapást. A megszakítás után egy szűz játszma következett, de utána Dél-Afrika elég szépen visszaharcolt, és például Stubbs 15 labdából elért 40 futásának is köszönhetően 108-ig följött, így a DL-eljárással tovább növelt cél 116 lett a Karib-térség számára, mint írtuk, 13 játszma alatt. Talán az ilyen helyzeteket kedvelik leginkább a hazaiak: ilyenkor aztán üthetnek ész nélkül – és ez igen jól is megy nekik. Mind Shai Hope, mind Nicholas Pooran, mind Shimron Hetmyer óriási sebességre kapcsolt, főként Pooran, ak 13-ból gyűjtött 35-öt, így nem hogy 13, de még csak 10 játszma sem kellett ahhoz, hogy bejussanak a célba. Megemlítendő, hogy Dél-Afrika bemutatott egy újonc ütőst is, ám Jason Smith kevés lehetőséghez jutott, így nem derült ki igazán, mit tudna.

Így aztán a sorozatot 3–0-ra vitték a hazaiak, ami azt jelenti, hogy egymás után ez már a harmadik sorozat, amit megnyertek Dél-Afrika ellen NH20-ban. Egymás elleni örökmérlegükben is átvették a vezetést a karibiak: most már a 26 lejátszott mérkőzésből 14-et nyertek ők, és csak 12-t Dél-Afrika.


Alapból nem látható kép
×