2. teszt, 1. nap: a 7 kapu nem rossz Srí Lankától, de a 358 futás sem az ellenféltől

2024. augusztus 29. – Szerző: Krikettgalaxis

Ezúttal Londonban kezdett ötnapos csatába Anglia és Srí Lanka. Utóbbiak meglepetésre dobással kezdtek, és bár 7 ütőst is kiejtettek ma, de mivel a házigazdák sok jó társulást is összehoztak, és így 358 pontot gyűjtöttek, a nap végére őket érezhetjük előnyben.

Piros krikettlabda (illusztráció)Piros krikettlabda (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Anglia a krikett hazája, azon belül is a Lord’s pálya mindennek a szívcsakrája – nehéz elképzelni, de ennek ellenére az utolsó 5 teszt, amikor Srí Lanka itt lépett fel, döntetlenre végződött, és csak 1991-ben volt az utolsó alkalom, amikor az angolok le tudták győzni az ázsiai szigetországot. Sőt, ha hozzávesszük az 1998-as találkozót, amit az Ovalban rendeztek, azt is láthatjuk, hogy Londonban 6 teszt óta veretlenek a Srí Lanka-iak.

A vendégek az előző teszten, Manchesterben is meg tudták nehezíteni az angolok dolgát, ráadásul akkor néha esős, szokatlanul hideg időben – és bár nincs bizonyított összefüggés a magas hőmérséklet és a Srí Lanka-i csapat jó teljesítménye között, de az utóbbi évtizedekben született anekdotális igazság mégis ezt mondja ki. Márpedig Londonban most kivételesen napos és meleg idő volt várható...

Ami a csapatok összeállítását illeti: Anglia azt már kedden bejelentette. Náluk egy változás volt: az első meccsen combhúzódást szenvedett Mark Wood helyére azt az Olly Stone-t tették be, aki 2021 óta nem játszott egyetlen tesztet sem. A fiatal Josh Hull így egyelőre várhat a bemutatkozásra: addig is itt lesz a csapattal és legalább a pálya mellett figyelve szokja a nemzetközi krikett hangulatát. Srí Lanka is már előzetesen ismertette, hogy az ütősöknél náluk Kuszal Mendisz helyett ezúttal Petum Nisszanka játszik, míg a dobófronton Visva Pranándut cserélték Lahiru Kumárára. A szerepkörökben további változtatás volt, hogy a múltkor az ujján megsérült Dinés Csandimálra ezúttal csak ütősként számítottak: a kapus Nisán Maduska volt helyette.

Amikor eljött a pénzfeldobás ideje, látszott, hogy ma aztán végképp olyan az időjárás, hogy ütni érdemes először – ritka az olyan alkalom, amikor ennél is egyértelműbbnek tűnik a választás. És mégis mi történt? Dhanandzsaja da Szilvá, a Srí Lanka-i kapitány a dobást választotta! Ollie Pope így aztán másodszor is szerencsés volt: ahogy múltkor is, most is megkapta, amit szeretett volna, annak ellenére, hogy mindkét pénzfeldobást elvesztette.

A himnuszok előtt a játék 5 perc múlva történő kezdését jelző kis harangot ezúttal a korábbi Srí Lanka-i legendás játékos, Mahéla Dzsajavardhana szólaltatta meg, majd hamarosan az angolok közül már csak Ben Duckett és Dan Lawrence maradt a pályán. A nyitó gyors dobók (Aszita Pranándu és Milán Ratnájaka) azonban, valószínűleg a várakozásaikkal ellentétben nem igazán tudtak görbülést kihozni a labdáikból, így az első 6 játszma alatt Anglia máris 30 pontra ellépett. Utána azonban megpróbálkozott egy újabb sebes dobó, a frissen bekerült Kumára, akinek egy labdája a varratos elmozdulás miatt súrolta Lawrence ütőjének külső élét, a kapus pedig el is kapta. Kumára egyébként Pranándu helyére jött be dobni, ám Pranándu igen hamar vissza is tért, és nem is eredménytelenül: a 10. játszmában Pope hibázott el ellene egy húzást, így az ütőformáját már egy ideje nem találó angol kapitány is elég hamar elkapás áldozata lett. A 18. játszmára egy kicsit lecsökkent (bár teszthez képest még most is magas maradt) az angolok pontaránya, majd a 19-edikre megérkezett az első mai pörgető, Prabhát Dzsajaszúrija, ő pedig már a 4. labdájából kapuval mutatkozott be: Duckett egy megkérdőjelezhető szükségességű fordított söpréssel próbálkozott ellene, de csak az ütője fölső élével ért bele, így ebből is elkapás lett. A 82/3 már-már igazolni látszott a pénzfeldobáskor hozott váratlan döntést! Ezt a házigazdák, név szerint Joe Root és Harry Brook ebédig, a 24. játszma végéig még 97/3-ra tornászták fel: a mérkőzés ekkor elég kiegyenlítettnek hatott.

Szünet után az angolok kicsit újra növelni tudták a pontarányukat, de a 31. játszmában újabb kaput vesztettek el, most Pranándu hosszabbfajta labdájából esett LKE-csapdába Brook, és bár kikérte a videózást, a bíró szava miatt maradt a kiesést jelentő ítélet. Az ütőjáték ezek után megint visszábblassult, de Root a 39. játszmára így is megszerezte pályafutása 97. legalább-50-esét (50-es + 100-as együtt). Közben Jamie Smith, akitől a nézők a jó kezdetek után most már talán egy kicsit túlzottan is sokat vártak, jóval lassabban haladt, és nem is jutott olyan messze: ő 21 futás után búcsúzott. Sőt, az őt követő Chris Woakes még nála is lassabban gyűjtötte a pontokat: teára még csak 6 futása volt 16 dobásból – az egész csapat pedig 200/5-ön állt. Eközben Joe Root éppen elérte az összesített 6568 teszt-futást hazai pályán, amivel utolérte az ennek a ranglistának az élén álló Alastair Cookot!

Tea után Woakes újabb 11 labdával nézett szembe, de újabb pontot nem szerzett egyet sem, és végül egy rövid Kumára-dobás után elrontott egy horgolást, és elkapták. Ez a 216/6 már nagyon kecsegtető állás volt Srí Lanka számára, de Root azért még ott volt, és már fenyegetően közelített a 100-ashoz. Amikor 99-en állt, még húzta egy kicsit a türelmetlen nézősereg idegeit azzal, hogy végigállt egy szűz játszmát, majd a következőben újabb öt pöttyös labdát, de aztán a 63. játszmában egy négyessel végre átlépte a 100-at: 33. alkalommal, amivel szintén beérte Cook rekordját (ezt már nem csak hazai pályán számolva). Közben egyébként a kiesett Woakes helyére Gus Atkinson jött be – bár hamarosan kiderült, nem is annyira egyébként. Ugyanis talán ma játszotta élete legjobb játékrészét ütésben! A 64. játszmában egy hatossal már jelezte, mire készül (ez volt a meccs első hatosa), majd hasonló módon is folytatta, és a 78. játszmára már majdnem az 50-ese is megvolt neki. Ez volt az a játszma, amikor Root végre (egy elrontott kanál miatt) búcsúzott: de neki is már 143 futása volt, így Srí Lanka nemrég érzett öröme mostanra már eléggé szétfoszlott. Sőt, a 80 játszma után rögtön kikért új labda sem segített rajtuk: a nap végére Atkinson 74-ig jutott, és azért a 9. rendű Matthew Pottsnak is összegyűlt 20 futása.


Alapból nem látható kép
×