Jól indult a férfi CPL, kivéve a Falconsnak

2024. augusztus 30. – Szerző: Krikettgalaxis

A semleges szurkolók a lehető legjobb nyitányt láthatták a 2024-es férfi CPL-ben: egy, a legutolsó pillanatig kiélezett mérkőzést, ahol a St Kitts & Nevis Patriots az utolsó dobásból, egyetlen kapuval győzte le a liga új csapatát, az Antigua & Barbuda Falconst.

Saint Kitts-i tájkép (az Északi-Fregatt-öböl) (illusztráció)Saint Kitts-i tájkép (az Északi-Fregatt-öböl) (illusztráció)

A kép szerzője: David Stanley (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Régen láttunk már CPL-mérkőzést. Tavaly szeptemberben. De még régebben láttunk egyet Antigua szigetén: ehhez már több 10 évet kell visszamennünk az időben, hiszen a 2014-es volt az utolsó szezon, amikor szerepelt itteni klub a bajnokságban. Az Antigua Hawksbillsnek az idény végén búcsút mondhattunk, és úgy tűnt: talán már soha nem lesz senki, aki ezt a szigetet képviselné. Tavaly decemberben azonban robbant a hír: megszűnik a Jamaica Tallawahs! Már akkor beszéltek róla, hogy helyüket egy új, antiguai csapat veheti át idén, és ez így is lett: hamarosan bejelentették, hogy megalakult az Antigua & Barbuda Falcons. Ők pedig most mindjárt a mostani nyitómeccsen hazai pályán mutatkozhattak be. Játékoskeretük papíron nem tűnt gyengének: jórészt a jamaikai klub játékosait vették át.

Ami az ellenfelüket, a Patriotst illeti: láttak ők már szebb napokat is, mint tavaly. Akkor ugyanis csupán 1 meccset tudtak megnyerni, így az utolsó helyen végeztek – most viszont egy jelentősen megerősödött kerettel, többek között világhírű dél-afrikai játékosokkal vágtak neki a 2024-es évnek. Igaz, Srí Lanka-i sztárigazolásaik, Vanindu Haszaranga és Nuvan Tusára comb- illetve ujjsérülés miatt már a kezdés előtt kidőltek, és a zimbabwei Sikandar Razára sem számíthattak, szintén sérülés miatt.

Akadt a két csapatban három Húsz20-as újonc is. A Saint Kitts-ieknél a 26 éves Ryan John, a sebes dobó, aki eddig csak hosszabb formátumokban jeleskedett, a hazaiaknál pedig Teddy Bishop, a 21 éves ütős, aki szintén csak A-listás és 1. osztályú meccseken szerepelt eddig, valamint a 19A-s világbajnokság nagy felfedezettje, a 17 éves Jewel Andrew.

A Patriots a dobást választotta, így ütni máris Bishop, valamint a sokkal rutinosabb Fáhar Zamán kezdett. És a rutinbeli különbség hamar kijött: Bishop már a második játszmában kiesett annak az Anrich Nortjének egy jorki dobásából, akit Tusára helyére szerződtettek a vendégek. Utána Zamán és Kofi James viszont számos határt ütött, így az erőfölény végét már 57/1-gyel érték el. A most következő pörgető dobók ellen azonban nem igazán találták a fegyvert, egészen a félidő feléig nem született további határ, sőt, a 43-on álló Zamán közben ki is esett. A 11. játszmában James, majd a 14-edikben Sam Billings is búcsúzott: ekkor 102/4-re változott az állás. Mivel a nemrég lezajlott világbajnokságon többnyire alacsony pontszámokat láttunk ezen a pályán, így ez nem tűnt túl rossznak, az pedig végképp nem, hogy innentől kezdve Fabian Allen és az újonc Andrew tartani, sőt, növelni is tudta az eddigi pontarányt, utóbbi ráadásul bemutatkozásképpen egy 50-est hozott össze 30 dobásból. Összességében a Falcons 163-mal zárt.

A kergetés amolyan szokásos karibiasan kezdődött: az első két játszmában például 9 nullásat, viszont 3 határt is láttunk Evin Lewistól és Andre Fletchertől, közte egy hatossal, sőt, egészen Fletcher kieséséig, az 5. játszma második feléig is csak két szimpla volt összesen. Ez a kiesés egyébként nem sokkal azok után történt, hogy egyszer elejtették őt a mezőnyben, de a két esemény közötti rövid idő alatt is 16 futást gyűjtött be. Az erőfölény 48/1-re végződött, és mivel Lewis és az új ütős, Kyle Mayers sem volt éppenséggel ingatag, ez a 48 gyorsan 71-re emelkedett – ekkor azonban, a 8. játszma végén Lewist is elkapták. Tristan Stubbs, akitől nagyon sokat vártak, ma még nem hozott semmit ebből a sokból, és 2 futás után kiesett, viszont Odean Smith egy egész jó társulást kezdett kialakítani Mayersszel. Ennek a 14. játszmában Shamar Springer vetett véget, amikor először Smitht, sőt, a következő labdából a szintén a nagy várakozásokat most még nem teljesítő Rilee Rossouw-t is kiejtette, összességében már a 4. mai kapuját szerezve. Mayers aztán a 16. játszmában 3 újabb határral növelte meg a vendégek győzelmi esélyeit, viszont még ugyanebben a játszmában le is csökkentette azt azzal, hogy kiesett: ezúttal Springer nem a dobó, hanem az elkapó volt, méghozzá egy igen látványos mozdulatot bemutatva. Az utolsó 2 játszmára már csak 10 futás hiányzott a Saint Kitts győzelméhez, ami a 6 elvesztett kapu ellenére is könnyűnek ígérkezett – mégsem lett az, mert előbb Mohammad Ámir hozott le egy mindössze 3-futásos játszmát, miközben ráadásul egy kommunikációs hiba miatt Ryan Johnt ki is futották (ő elindult futni, míg társa, Dominic Drakes nem), aztán pedig Roshon Primus dobásaival gyűlt meg a baja a vendégeknek: újabb két ütőst vesztettek, így az utolsó dobásnak már úgy álltak elébe, hogy 9 kapujuk elveszett, és még mindig nem volt meg a győzelem. Végül Nortjének sikerült egy szimplát összehoznia, így a lehető legszűkebben, de meglett a Patriots győzelme!


Alapból nem látható kép
×