A Trinbago nyerte a nagy pontszámok csatáját

2024. szeptember 1. – Szerző: Krikettgalaxis

A CPL történetének harmadik legmagasabb célját állította fel a Trinbago Kinght Riders az idény harmadik meccsén: 251-et. Utána a St Kitts & Nevis Patriots is átlépte ugyan a 200-at, de így is messze voltak a sikertől.

Trinidad és Tobagó-i tájkép (illusztráció)Trinidad és Tobagó-i tájkép (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Először hagytuk el idén a CPL-ben Antiguát: a torna első szakasza ugyanis ott és itt, Saint Kitts szigetén zajlik majd. A mostani házigazda, a Patriots a nyitómeccsen már fellépett, és akkor nagy izgalmak közepette legyűrte a vendéglátóit, míg a Knight Riders most mutatkozott be.

A hazaiak kettőt változtattak ahhoz a mérkőzéshez képest: Ashmead Nedd és a megsérült Rilee Rossouw helyett Sherfane Rutherford és a nemrég lezajlott teszteken a világ által is megismert Mikyle Louis érkezett a csapatba. A TKR, ahogy tavaly is, tele volt rutinos, nagy tűzerejű játékosokkal, de azért ma avattak két újonc fiatalt is: Shaqkere Parrisnak és Nathan Edwardnak is ez volt az első hivatalos Húsz20-as mérkőzése. További hír volt a klubbal kapcsolatban, hogy a 40 éves, ötszörös CPL-bajnok Dwayne Bravo bejelentette: ez lesz az utolsó szezonja. Ma még játszott.

Pénzfeldobáskor, amit a Patriots nyert, Andre Fletcher kapitány elmondta: azért választották a dobást, mert ez egy új, ismeretlen sáv, és előbb ki akarták tapasztalni, hogyan viselkedik. Ennyit arról, hogy milyen előnyben van egy hazai csapat a pályaismeret miatt – tesszük hozzá mi.

Az elején a Trinbago fokozatosan lendült játékba, de azt is mondhatnánk: Sunil Narine fokozatosan lendült játékba. Merthogy nyitó társa, Jason Roy nem sok vizet zavart: 4 játszma alatt Narine 38 futásig jutott, míg Roy mindössze 5 labdával nézett szembe, de azokból egyetlen pontot sem szedett össze. De ennek a 4. játszmának a végén Ryan John megszerezte pályafutása első CPL-kapuját, Narine-t búcsúztatva – aztán pár dobás múlva Anrich Nortje egy szép jorki kidobással vetett véget Roy szenvedésének. A 3. rendű Nicholas Pooran viszont aztán nem szenvedett: a 6. játszmában egy 4–6–6-tal már jelezte, mi várható ma tőle, így az erőfölény erősen, 74/2-vel zárult. A 8. játszma az újonc Parris kiesését is elhozta, ám a most kialakuló Pooran–Keacy Carty pár innentől kezdve észbontóan jól krikettezett. Bár a 9. játszmában nem ütöttek egy határt sem (ez csodaszámba ment), sőt, Cartyt egy látványos mozdulattal Kyle Mayers majdnem el is kapta, de utána beindult a futószalag, és a 16. játszmában máris 200 fölött járt a csapat. A 18. játszmára lassú játékütem miatt a Patriots még mezőnybüntetést is kapott: egy játékosukat be kellett hozniuk a belső pályára – amúgy érdekes módon pont ezek után következett 3 pöttyös labda és végül Norje részéről Pooran kapuja, akit amúgy a külső pályán kaptak el – 43 labdából elért 97 futás után! A 19. játszma újabb mezőnybüntetést hozott: most már csak 3 mezőnyjátékos lehetett kívül, és ennek meg is lett az eredménye: Carty egymaga 22 pontot gyűjtött ebben a játszmában. Végül, mivel a 20. játszmában is időhátrányban voltak, alkalmazni kellett a tavaly bevezetett piros lapot, aminek értelmében már csak 10 mezőnyjátékos lehetett a pályán. (Érdekesség, hogy ezt a szabályt tavaly éppen ugyanennek a két csapatnak a meccsén alkalmazták élesben először.) Ez a mai utolsó játszma aztán egy fokkal jobbra sikerült, mint az előző, mert most csak 14 futás született, de azért bosszantó lehetett, amikor Kieron Pollard sikeres elkapását visszavonta a bíró rossz dobás miatt... Mindenesetre a Knight Riders így 250-nel zárta a félidőt, ami a CPL történetének 3. legmagasabb első félidei eredménye lett.

A kergetést aztán Evin Lewis egy négyessel kezdte: eddig jó. Utána még szerzett egy duplát és egy hatost ugyanebben a játszmában: eddig is jó. Aztán a 2. játszmában Josh Little kiejtette Fletchert és Mayerst: ez is jó, csak éppen a TKR-nek. Az erőfölény végéig aztán Lewis és Louis 66 pontot halmozott fel, ami szép, de arányaiban ma mégis kevés. A következő két játszma pedig gyakorlatilag meg is pecsételte a sorsukat: újabb határ ekkor nem esett, viszont Vakár Szalámhíl kidobta közben Lewist. A félidő felénél 91/3-as állást láthattunk, és bár utána a múltkor csalódást keltő Tristan Stubbs nagyon szépen összehozott egy 39-et, 200 fölötti aránnyal, és Louis is megszerezte az első CPL-50-esét, a 14. játszma végére a szükséges pontarány már 18 fölé emelkedett. Ráadásul ekkor történt, hogy két egymás utáni dobásból ez a két ütős is kiesett – a többiek pedig már csak szépíteni tudtak az eredményen, de megváltoztatni nem. De azért megemlítünk egy esetet, ami mutatja, hogy azért a Trinbago sem működött ma hibátlanul: Terrance Hinds például a 18. játszmában 5 darab széles dobást mutatott be... Ezen persze nem múlt semmi: hiába lépte át a végén a Saint Kitts a 200-at, sőt, 206 is összejött nekik, ez messze volt a kívánatostól.


Alapból nem látható kép
×