33 év után kapott ki Londonban Srí Lanka egy teszten

2024. szeptember 1. – Szerző: Krikettgalaxis

Srí Lanka szépen küzdött a teszt negyedik napján, de túl nagy volt a hátrányuk ahhoz, hogy megakadályozzák az angol győzelmet. A háromoroszlánosok így 33 év után tudták legyőzni saját fővárosukban az egyoroszlánosokat teszt formátumban.

A Stonehenge, Anglia talán leghíresebb nevezetessége (illusztráció)A Stonehenge, Anglia talán leghíresebb nevezetessége (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Érdekes látvány fogadta a csapatokat a teszt negyedik napjának délelőttjén a Lord’sban: sok igencsak foghíjas lelátó! Az egyik helyszíni riporter a kezdés előtt elmondta: meg lenne lepődve, ha lennének tízezren a nézők. Angliában pedig hatalmas a népszerűsége a tesztnek, ezért nehéz magyarázatot találni erre a mai jelenségre, hiszen még az idő is szebb volt, mint tegnap. Még a némelyik metróvonalon tapasztalható akadozások és késések sem indokolhatták az alacsony nézőszámot. Talán túl drágák voltak a jegyek? Vagy talán a várható izgalmakat hiányolták az emberek, hiszen Anglia már annyira jó helyzetben volt? Tényleg nem tudjuk.

Na de mennyire is volt jó helyzetben Anglia? Annyira, hogy Srí Lanka elé 483-as célt állított fel a 4. játékrészre, ahol 20 játszma után 53/2 volt az állás. Az ütősök közül a nyitó Dimut Karunáratna volt bent 23-mal és az éjjeliőr Prabhát Dzsajaszúrija 3-mal. Aztán már a mai második dobásból Karunáratna majdnem kiesett: az angolok igen lelkesen apelláltak LKE miatt, de hiába, mert a labda a láb-oldalon, a kapuk vonalán kívül pattant. A 24. játszmában egy elkapás is veszélyeztette az ütőst, de a tegnapi hős, Joe Root csak beleérni tudott a mezőnyben, elkapni nem tudta. Sőt, a 26. játszmában az angolok megvideóztattak egy elkapásgyanút is, de ott meg azt lehetett látni, hogy Karunáratna nem ért bele. (Titokzatos, hogy mi volt akkor az a kis hangocska, amit hallani lehetett.) Végül nem is ő lett a mai első kieső, hanem az éjjeliőr, aki eddig hősiesen állta a sarat, és 41 labdán át húzta, igaz, csak 4 pontot szerezve közben. Úgy tudni, a Srí Lanka-iak tegnap már gondolkodtak azon, hogy Kamindu Mendiszt feljebb léptessék a rendben, de az éjjeliőr behívása miatt erről letettek. Így például most Anydzseló Mattijúsz következett. A következő emlékezetes jelenetet a 30. játszma hozta: ekkor Karunáratna három négyest is bemutatott (igaz, nem mind sikerült pont úgy, ahogy tervezte), ezzel pedig leelőzte a Srí Lanka-i ütősörökranglistán az addig 4. helyen álló Szanat Dzsajaszúriját (aki mellesleg most a csapat megbízott edzője)! Nemsokára az 50-et is átlépte, utána viszont óriásit fékezett, és átváltott arra a tipikus karunáratnás stílusra, amit mostanában sokszor láttunk tőle. Az 50-es ugyanis a 35. játszmában lett meg neki, az 51 viszont már csak a 40-edikben, sőt, amikor 55-tel kiesett, már a 47. játszmát írtuk. Az 50-edik után pedig eljött az ebédszünet: ekkor Srí Lanka 136/4-en állt.

A folytatásban Mattijúsz és Dinés Csandimál vitézkedett, méghozzá egészen eltérő stílusban. Mattijúsz már régóta bent volt, ám az 55. játszma már úgy ért véget, hogy Csandimálnak 4-gyel több futása volt, mint neki: Mattijúsz ugyanis 80 labdából gyűjtött 36-ot, míg Csandimál 31-ből 40-et... Sőt, aztán az 58. játszmában utóbbi máris 50-est ünnepelhetett, mindössze 42 dobásból – viszont ezek után Mattijúszt elkapták. Ekkor jött be Dhanandzsaja da Szilvá, és majdnem ekkor ment le Csandimál: a bíró legalábbis kiküldte LKE miatt, de a videózás során kiderült, hogy az élezések legfinomabbika mégis megmenti őt. A 66. játszmában viszont már nem volt ilyen szerencsés, Gus Atkinson dobásából ugyanis elkapták. És most jött el a szurkolók által már nagyon várt Kamindu Mendisz ideje: de hiába, mert ezúttal nem sikerült neki semmilyen hőstett, mindössze 4 futás után Atkinson vele is végzett. Ezt a játszmát ugyanis a dobó már a kapuval átellenben, más szögből kezdte, és ehhez nem sikerült jól alkalmazkodnia az ütősnek. Na de volt még a tarsolyban egy embere Srí Lankának, aki képes lehetett meglepetést okozni: Milán Ratnájaka! Bár nem sokkal bejövetele után, a 69. játszmában csúnyán eltalálta egy labda a sisakján, de szerencsére nem lett semmi baja, és Da Szilvával innentől kezdve egész szép ideig keserítette az angol dobókat. A 78. játszmában már rezgett a léc, mert eléggé LKE-nek tűnt egy eset, de hiába kérték az angolok videózást, kiderült, hogy a bíró jól érzékelte elsőre is, hogy mellément volna. Viszont ez az újabb sikertelen videózás azt jelentette, hogy Ollie Pope kapitánykodása alatt eddig mind a 8 (!) DFR-kikérésével lyukra futott! A tea a 80. játszma után érkezett el: ekkor 260/7 volt az állás.

A mai utolsó játékmenet az új labda kikérésével indult. De ez sem akadályozta meg Da Szilvát, hogy meglegyen neki is az 50: ez pedig azt jelentette, hogy ebben a játékrészben már a harmadik Srí Lanka-i ütős szerzett 50-est, miközben az egész világtörténelem során eddig csak 3 ilyen történt összesen, hogy angol pályán a 4. játékrészben egy Srí Lanka-i 50-ig jutott. Még ugyanebben a játszmában aztán egymás után két elkapást hibáztak el az angolok a mezőnyben – utána viszont már nem kellett hozzá sok idő, hogy valóban meglegyen az utolsó három kiejtés is. Ebből még Atkinson kettőt vállalt magára, így ebben a játékrészben ötös zsákmánnyal végzett: ezzel mindössze a 3. angol férfi játékos lett a világon, aki egy meccsen belül 100-ast és 5-ös zsákmányt is elért.

Srí Lanka nagyot küzdött tehát, de csak 292-ig jutott, így 190 futással alulmaradt. A mérkőzés legjobbja címért nagyon versengett egymással Root és Atkinson: végül utóbbi mellett döntöttek.


Alapból nem látható kép
×