Megfontolt játék az 5. napon: Banglades megnyerte a második tesztet is!

2024. szeptember 3. – Szerző: Krikettgalaxis

Közel 50 játszma kellett hozzá a teszt utolsó napján, de sikerült: Banglades behozta a 143-as hátrányát, és története első sorozatgyőzelmét aratta Pakisztán ellen. Szerencsére az időjárás nem szólt közbe.

Bangladesi zászlócskák (illusztráció)Bangladesi zászlócskák (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

144 futás vagy 10 kapu? Esetleg egyik sem, mert megjön az újabb eső? Ezek voltak a fő kérdések, amikor ráfordultunk ennek az igen érdekes meccsnek az ötödik, utolsó napjára. A harmadik eshetőséget szerencsére egyelőre ki lehetett zárni, mert viszonylag szép, esőmentes idő köszöntött be, így a játék időben elkezdődhetett.

Tegnap az utolsó játékrészből 7 játszma zajlott le, Banglades pedig 42 futást kaszált be kapuvesztés nélkül: Szádmán Iszlám, de főleg Dzsákir Hászán tehát igen jól kezdett tegnap. Ezért is volt különösen érdekes, amikor immáron ma, a 9.4-es dobás után, amikor fennállt a gyanú, hogy Hászán beleért a labdába, a pakisztániak nem hogy videózást nem kértek elkapásért, de még csak nem is apelláltak – mintha nem figyelt volna senki. Pedig a tévében később lassították, és kiderült: érvényes lett volna az elkapás! Hamarosan a nyitó pár együtt elérte az 50-et: utoljára bengáli nyitók teszt formátumban erre 2022-ben voltak képesek. 58 futás után jött az első mai lassítás, sőt, ekkor Pakisztánnak az első áttörés is összejött: Mír Hamzá egy kicsit kifelé görbülő labdája csont nélkül eltalálta Hászán kéz-karóját. Rövid időn belül pedig a másik nyitó ütős is majdnem meglett: csak akkor a harmadik katona, Szalmán Ága hiába vetődött el egy nehéz, megélezett labdáért, nem sikerült elkapnia. Nem tartott azonban soká Iszlám öröme: a következő játszmában Hurram Sahzád dobásából már sikeresen elkapták, így az állás 70/2-re módosult. Innentől kezdve a Nádzsmul Hoszen Sánta és Maminul Hak alkotta társulás ütött, túlzott sietség nélkül, de azért fokozatosan harapdálva le a pontokat a hiányból. A játékrész 34. játszmája után már 122/2-nél tartottak: ekkor tartották meg az ebédet. Az eső előjelei még most sem látszottak.

Az ebéd utáni első 3 játszma mindössze 1 futást hozott, és amikor utána Sánta végre beütött egy négyest, 38 pontra följőve, a következő labdánál előrelépett, egy kicsit túl korán mozdította az ütőt, így annak a végéről a rövid belső mezőnyjátékoshoz pattant a labda, aki elkapta. Ezek után egy kissé bátrabb játékra váltottak az ütősök: Hak és az új ember, Musfikur Rahim – talán azért, mert az ég kezdett befelhősödni. A 44. játszma aztán Hak kiesését is elhozta: ő 34-gyel búcsúzott, de a csapat már 153-on állt, vagyis innentől már csoda lett volna, ha elbukják. Rahim mellé az 5. rendben Szákib ál-Hászán érkezett be, akik azért szintén nem vitték túlzásba a sietséget, de magabiztosan haladtak – és azért az 50. játszmában Ál-Hászán csak bemutatott egy hatost is, sőt, az 56. játszma végén éppen az ő négyesével értek be a célba.

Banglades tehát nem csak hogy múltkor megnyerte az első tesztjét Pakisztán ellen, de most az első sorozatát is. A második teszt legjobbjának Litan Dászt választották meg, míg a sorozat embere Mehedí Hászán Mirádzs lett, aki a két meccsen 155 futást és 10 kaput teljesített. A két ország közti tesztörökmérleg ezek után úgy alakul, hogy 15-ből 12-t nyert Pakisztán, 1 döntetlen lett, kettőn pedig Banglades aratott sikert.


Alapból nem látható kép
×