Brendon McCullum lesz az angolok edzője fehér labdás formátumokban is

2024. szeptember 4. – Szerző: Krikettgalaxis

2027-ig szerződést hosszabbított Brendon McCullummal az angol szövetség, ráadásul kibővített feladatkörrel: most már nem csak tesztben, hanem ENN-ben és NH20-ban is ő irányítja a csapatot.

Az angolok büszkesége, a Big Ben (illusztráció)Az angolok büszkesége, a Big Ben (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az elmúlt időszak igen érdekes volt az angol tesztkrikett szempontjából: bár sok szurkoló igencsak megkedvelte a McCullumról, becenevén Bazról elnevezett Baz-labdát, vagyis a korábbiaknál agresszívabb ütőjátékot, és ez sokszor jó eredményeket is hozott számukra, azért mégsem mindig: nem tudták például megnyerni a tavalyi Hamvakat, a tesztvilágbajnokság tabelláján pedig csak az 5. helyen állnak – igaz, ebben benne van annak a hatása is, hogy elég sok pontot levontak tőlük lassú játékütem miatt. De összességében inkább kedvelik az emberek az új-zélandi edzőt, mintsem elégedetlenek lennének vele – és úgy tűnik, hasonlóan gondolkodik az Angol Krikett-tanács (ECB) is, hiszen három évvel meghosszabbították a szerződését, ráadásul kiterjesztették a fehér labdás formátumokra is. Így még a 2027-es ENN-világbajnokágon, illetve az azévi Hamvakon is várhatóan ő lesz még az edzőjük. Az ECB ezt a kinevezést a férfi csapatuk stratégiai újrastrukturálásának részeként említette.

A korlátozott játszmaszámú krikettben viszont egyelőre Marcus Trescothick marad az ideiglenes edzőjük: a most következő, Ausztrália elleni sorozaton, utána pedig a novemberi karibi turnén is ő vezeti a válogatottat. McCullum első feladata jövő januárban érkezik el, amikor Indiába látogatnak, utána pedig februártól következik a Bajnokok Trófeája, a tervek szerint Pakisztánban.

A korábbi fehér labdás edzőt, Matthew Mottot azok után menesztették júliusban, hogy a válogatottnak nem sikerült megvédenie világbajnoki címét sem ENN-ben, sem NH20-ban. Az edzőkeresés azonnal megindult: Ricky Ponting és Eoin Morgan neve is felmerült, de ők nem vállalták, és arra sem volt sok esély, hogy Andy Flower, aki inkább klubkrikettben sikeres és keresett mostanában, visszatérjen az angolokhoz. Maga McCullum 2022 májusa óta az edzőjük a tesztben, de kezdetben ő maga sem mutatott érdeklődést a fehér labdás munka iránt, viszont a sikerek magukkal hozták ezt a kézenfekvő lehetőséget is, hogy ő vegye át a várhatóan hamarosan nemzedékváltáson áteső válogatottat a korlátozott játszmaszámú formátumokban is. Szerencsére a rendkívül zsúfolt naptár most nem teszi lehetetlenné, hogy egy személy legyen felelős az összes formátumért: korábban ez így volt, de 2025-től egy kis enyhülés mutatkozik az időpontok szorosságában.


Alapból nem látható kép
×