A Barbados vitte a kacsák találkozóját

2024. szeptember 7. – Szerző: Krikettgalaxis

Ezúttal nem a 200-as pontszámok, hanem a háziszárnyasok röpködtek Basseterre-ben: nem kevesebb mint ötöt láthattunk belőlük a Saint Kitts & Nevis Patriots és a Barbados Royals összecsapásán. Végül az igen szoros mérkőzésből utóbbiak jöttek ki győztesen.

Barbadosi tájkép (illusztráció)Barbadosi tájkép (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az Antiguának tegnap sikerült megszakítania a hosszú vereségsorozatát, vajon ma képes lesz ugyanerre a Saint Kitts? Rendkívül fontos lett volna nekik, hiszen az imént említett tegnapi eredmény azt is jelentette, hogy visszacsúsztak az utolsó helyre, ráadásul nagyon fogynak a hazai meccseik: ez már az utolsó előtti volt. A látogatók, a barbadosiak eddig mindössze egyszer játszottak ebben a szezonban, és azt nagyon kényelmesen nyerték az Antigua ellen.

A Patriots a gyenge szereplésre egyik kifogásként megemlíthette, hogy csapatukat sérülések tizedelték, ráadásul Tristan Stubbs is elhagyta őket a dél-afrikai válogatott kedvéért. Igen fájó lehetett nekik, hogy az idény előtt Vanindu Haszaranga is kidőlt combsérülés miatt: akkor úgy volt, az egész szezont kihagyja, de most kiderült: mégis meggyógyult, és így a szintén sérült Sikandar Raza helyére mégis vissza tudták hozni a csapatba. A mai mérkőzés volt neki az első: a múltkori 11-ből Odean Smith szorult ki miatta. A Royals annyit változtatott, hogy Alick Athanaze helyett ma Kadeem Alleyne játszott.

Eddig idén ezen a pályán csak úgy özönlöttek a 200 fölötti pontszámok. Az ütésre kényszerülő hazaiaknak így nagyon fontos lett volna egy gyors rajt – de ennek az elképzelhető legnagyobb ellentétét láttuk. Mahís Tíksana nyitásként lehozott ellenük egy szűz játszmát úgy, hogy a 2. dobásából Evin Lewis LKE-vel, 4. dobásából pedig Kyle Mayers kidobásból ki is esett! Sőt, az 5. labdánál úgy tűnt, egy szabályos elkapás is történt Mikyle Louis-val szemben, de valószínűleg a bírók úgy látták, az elkapás pillanatában az első katonánál, Rahkeem Cornwallnál leért a labda a földre, videózás pedig nem volt. A Srí Lanka-i támadás pedig a 2. játszmában is folytatódott: most Dunit Vellálagé jött be dobni, aki egy pöttyös labdával kezdte, aztán egy kapuval folytatta: most meg Andre Fletcher búcsúzott LKE-vel! 0/3 – a CPL történetének eddigi legrosszabb kezdése, az első olyan eset a ligában, amikor a három első ütős kacsázott! Mi szokott következni egy ilyen kezdés után? Egy nagyon gyenge csapatnál az, hogy tovább folytatódik az összeomlás, de egy viszonylag erősnél gyakran nagy feltámadás jön. Ezúttal utóbbi jött. Louis és Haszaranga nem omlott be, a 2. játszma végén sikerült megszerezniük az első határt, majd szépen elkezdett jönni a többi is, és az erőfölény végére már 55/3-on álltak: ez már teljesen átlagos eredmény. Sőt, a 7. játszma újabb 16 pontot hozott a konyhára (6 széles extrával együtt), így máris egy csapásra megvolt a 10 fölötti arány, ami akár ismét egy 200-as végeredmény lehetőségét is magában hordozta! Ez azonban csak álom maradt. Louis a következő játszmában kiesett (bár Tíksana eléggé bénázgatott az elkapásnál, de végül sikerült megszelídítenie a labdát), és pár dobás múlva a helyére bejövő Sherfane Rutherford bemutatta a meccs negyedik kacsáját. A 10. játszma pedig végleg visszazökkentette a Saint Kittst abba a helyzetbe, ahol az elején jártak: 40 ponttal Haszaranga is búcsúzott, így a félidő felénél 86/6 volt az állás. És ha ez még nem lett volna eléggé nyomorúságos a hazaiak számára, hát Tíksana ezek után egy újabb szűz játszmával jelentkezett, amiben ráadásul a bíró kétszer is LKE-t ítélt Josh Clarkson ellen – igaz, mindkettőt vissza kellett vonnia, mert a videózás kimutatta, hogy mellément volna a labda. A pontok a folytatásban is lassan gyűltek, csak a 15. játszmában lett meg a csapat 100-asa, a 17-edikben pedig egy kicsi, nagyjából fél órányi esőszünet is következett. 3 játszmával a vége előtt 108/7 volt az állás, de innen még egy hősies küzdelemmel Clarkson és Ryan John fölhozta őket 153-ra, ami azért annyira borzasztó mégsem volt.

A kergetésben Mayers dobott elsőként, és mit mondjunk: csalódtunk volna, ha nem születik egy újabb kacsa már ebben az első játszmában! Márpedig az született, mivel Cornwall melléütött, és a labda a kéz-karójának a tetejét találta el. Ettől eltekintve is kicsit vontatottan indult a félidő a Royals számára, határok özönét ők sem tudták bemutatni, de azért begyűjtöttek párat – igaz, Quinton de Kockot is elvesztették már az erőfölényben, így 6 játszma után 53/2 volt az állás, hasonló, mint az első játékrészben. Sőt, egy dobással később a már 30-nál tartó Alleyne is kiesett, a 10. játszma végéig pedig csupán egyetlen árva hatost láttunk, négyest meg még ennyit sem, ráadásul Haszaranga Shamarh Brookst is kidobta, így aztán a félidő fele 72/4-es állást hozott. A helyzet nem volt túl könnyű a Barbados számára, de Vellálagé, aki dobóként 3 kaput is szerzett, most ütősként is megállta a helyét, és Rovman Powellel társulva segített stabilizálni a megingó csapatot: a Srí Lanka-i 39 pontig jutott, így a 16. játszma végére már 119/4-en álltak. Ekkor az ütősök azonban hoztak egy rossz döntést, egy szimpla után elindultak futni egy másodikat, ami nem volt benne, így Vellálagét kifutották, majd még ugyanebben a játszmában Anrich Nortje Powellt is kidobta. A 20. játszmára már csak 8 futás kellett a Royalsnak, de ez sem lett sétagalopp: az első dobásból Jason Holdert ugyanis elkapták, és a 4. dobásban még egy kifutás is történt – de végül utána egy Nyeem Young-hatosnak köszönhetően csak meglett nekik a győzelem.

Így a Saint Kitts maradt az utolsó helyen, míg a Barbados fellépett a harmadikról a másodikra.


Alapból nem látható kép
×