CPL: megtörtént a visszavágás az első visszavágón

2024. szeptember 8. – Szerző: Krikettgalaxis

Bár még nem tartunk a csoportkör felénél, de már elérkezett az első olyan mérkőzés, ahol ismétlődik egy párosítás: itt pedig az Antigua & Barbuda Falconsnak sikerült legyőznie a múltkor rajtuk felülkerekedő St Kitts & Nevis Patriotst. Nagyjából ugyanolyan szoros, izgalmas lett ez is.

Antiguai tájkép (illusztráció)Antiguai tájkép (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Mint már többször is megírtuk: a sok utazgatás elkerülésének érdekében a CPL-t úgy bonyolítják le, hogy egy-egy csapat egy-egy hosszabb hazai sorozatot játszik. Elsőként a Saint Kitts és az Antigua szerepelt otthon: ez volt az utolsó meccs, amit a két klub valamelyikének saját stadionjában rendeztek. Mivel ahhoz, hogy mindenki ellen játsszanak hazai pályán, az is kell, hogy egymás ellen is, így szükségszerű volt, hogy az egymás elleni párosításuk második felvonása is elérkezzen már most, amikor még amúgy csak nagyjából a harmadánál tartunk a csoportkörnek. Az első találkozójukat, ami amúgy az egész torna idénynyitója volt, egyetlen futással nyerte a Patriots, így az Antiguának volt miért visszavágnia. De amúgy is mindkettejüknek nélkülözhetetlen lett volna a győzelem: mivel eddig mindketten igen gyatrán szerepeltek, lényegében egy újabb vereség esetén már szinte el is búcsúzhattak a továbbjutástól.

A Saint Kittst eddig is sújtotta, hogy több játékosuk elérhetetlenné vált, ráadásul most még Sherfane Rutherfordról is kiderült, hogy személyes okok miatt elhagyja őket. Rajta kívül Mohammad Muhszin és Ryan John is kikerült a múltkori csapatból, a 3 új ember pedig Rilee Rossouw (aki egy kis combsérülés után tért vissza), Dominic Drakes és Ashmead Nedd volt. A vendég Falconsnál Fáhar Zamán hazautazott a pakisztáni válogatotthoz, helyette most Brandon King játszott.

A szezon elején sok 200 fölötti pontszámot láttunk ezen a pályán, de a mai sáv kicsit tapadósabbnak tűnt: több lassabb labda volt várható és nehezebb pontszerzés. A helyzetet tovább súlyosbította a jelentékeny keleties szél és az, hogy egy kis futózápor is áztatta a pályát a kezdés előtt. A Falcons viszont végre megnyert egy pénzfeldobást (eddig 5-ből 5-öt elvesztettek), így végre tudták választani a kergetést.

Az ütősöknél Evin Lewis és Andre Fletcher kezdett. A második játszmában akár hiszik, akár nem, kedves olvasók, de Fletcher három kiesést is megúszott: először egy kapuselkapásgyanú volt, ami lehet, hogy csak a lábszárvédőjén pattant meg, ezért a bíró nem ítélt semmit, videózást pedig nem kértek ki, másodszor majdnem ugyanez ismétlődött meg, de akkor valószínűleg az alkarján változtatott irányt a labda, harmadszor pedig egy labdát túl magasra ütött fel, és a zárt hosszún Fabian Allen, csapatának egyik legjobb mezőnyjátékosa már várta is a leeső labdát – de elejtette! Fletcher szerencséje azonban ezzel ki is merült: a 3. játszmában egy élezését már elkapta az első katona. Harmadik rendben a ma 32. születésnapját ünneplő Kyle Mayers jött be, aki gyorsan egy 4-essel és egy 6-ossal javította a csapat állását – majd egy újabb zápor érkezett, ami miatt ezúttal körülbelül 20 percig állt a játék. A folytatásban megint láttunk egy 4-est és egy 6-ost Mayerstől, aztán megint egy elejtett elkapást a Falconstól (most Jewel Andrew volt a tettes), aztán megint egy kaput: itt Lewis búcsúzott, sőt, még az erőfölény zárásaként jött egy szűz játszma kapuval: dobta Kofi James, kiesett Mayers. Az eredmény ekkor 36/3 volt, ami elég siralmasnak tűnt, de mint írtuk, azért nem volt könnyű ma a pálya. Vanindu Haszaranga 3 határral javított ezen, de a félidő feléig újabb határ már nem volt, és Haszaranga is kiesett: 10 játszma után 67/4 volt az állás. A 13. játszma végéig úgy tűnt, a 6. rendű Mikyle Louis is csak szenved: ekkor 11 labdából volt neki 5 pontja, de a végére nagyon szépen begyorsított: az utolsó két játszmában például 5 darab hatost ütött, amivel jócskán feljebbtornászta csapata győzelmi esélyeit – még ha nem is 50% fölé. Az utolsó játszma utolsó két labdájából Imád Vaszím még két ütőst kiejtett, de ezen már nem sok múlt: az eredmény egy közepes 153/8 lett.

A kergetést az a Brandon King kezdte, aki végre felépült sérüléséből, így lejátszhatta első idei CPL-meccsét. Egy nullás után máris egy 6-ossal köszönt be, majd Justin Greavesszel 4.3-ra már 55/0-ig száguldottak el. Igaz, hogy ekkor KIng kiesett, de aztán James, aki az imént szerezte élete első Húsz20-as kapuját abban a bizonyos szűz játszmában, most ütősként is ráijesztett a Saint Kittsre: az erőfölényben 2 4-est, utána meg egy 6-ost is bemutatott a 6.3-ban – ezek után viszont egy rendkívül hosszú határcsend kezdődött meg, és egy elég erőteljes kapuvesztő sorozat. A 8. játszmában a már 30-nál járó Greavest dobta ki Haszaranga, a 9-edikben pedig Paul is kiesett (így a félidő felénél 86/3 volt az állás), aztán a 12. játszmában Haszaranga egy mesterhármashoz is közel járt, miután két ütőst ejtett ki egymás után. A 14. játszmában Anrich Nortje is szerzett egy újabb kaput (korábban Kinget is ő ejtette ki) – és csak ezek után, 103/6-os állásnál, 14.1-ben láttunk újra egy szerény négyeskét. Teltek-múltak az újabb játszmák, de csak nem akart eldőlni semerre az egyensúly: kicsit fölényben érződött az Antigua, de a sok elvesztett kapu azért nyomaszthatta őket: a 20. játszma előtt így még 11 futás hiányzott nekik a győzelemhez, de már 8 emberük búcsúzott. Eddig nagyon szoros volt minden, és amikor a 19.1-es dobás pöttyös labdára sikerült, még izgalmasabb lett – majd viszont Fabian Allen egy négyessel és egy hatossal lényegében lezárta a mérkőzést: már csak egy szimpla kellett 3 dobásból, ami persze sikerült is neki.

A Falcons ezzel megszerezte a létfontosságú 2 pontot, amivel ideiglenesen a 3. helyre is följött, de a többiek még 3–4 meccsel kevesebbet játszottak... Kivéve a Saint Kittst, akik szintén 6 mérkőzésen vannak túl, és így is utolsók. Mit mondjunk: nem sok esélyt látunk arra, hogy bejussanak a rájátszásba.


Alapból nem látható kép
×