Tíz év után nyert tesztet Srí Lanka Anglia ellen

2024. szeptember 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Tegnap már nagyon érett, ma pedig valósággá vált: Srí Lanka megőrizte 100%-os tesztmérlegét az Ovalban, miután (más pályákon) sorozatban 10 nyeretlen, sőt, 7 vesztes mérkőzés után most felül tudta múlni az angolokat. Ráadásul igen gyorsan ütve a pontokat: még az ebéd sem jött el, mire ledolgozták a 125-ös hátrányt.

Srí Lanka-i zászló (illusztráció)Srí Lanka-i zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Azt azért nem állíthattuk, hogy lehetetlen 9 kaput előbb megszerezni, mint 126 futást, de ép ésszel gondolkodva 3 nap után senki sem hitte, hogy ebből a meccsből az angolok még ki tudnak hozni valamit. Az egyetlen gondolat, amibe még kapaszkodhattak a hazaiak, talán az volt, hogy ha ők olyan gyorsan összeomlottak a harmadik játékrészben, akkor miért ne történhetne meg ugyanez az ellenféllel a negyedikben... De azért lássuk be, ez nem sok, amiben bízniuk lehetett.

Tegnap 15 játszma telt el az utolsó negyedből, Srí Lanka pedig mindössze ennyi idő alatt máris 94/1-nél járt: Petum Nisszankának 53, Kuszal Mendisznek pedig 30 futása volt, amikor a rossz fényviszonyok miatt megszakadt a játék. Sokkal világosabb ma sem volt (csak egy kicsit), viszont legalább az eső nem esett továbbra sem. A reflektorok világítottak – és bizony helyenként az üres széksorok is... Pedig máskor garantált lett volna a teltház, de úgy tűnik, sok szurkoló úgy érezte, ma nem sok krikettet láthat, és amit igen, az is fájdalmas lesz a számára...

Tegnap a sötétségben már csak a lassú dobók dobhattak volna, de azért azt, hogy ma jobbak voltak a körülmények, az is jelzi, hogy most engedélyt kaptak a gyors dobók is. Jött is Gus Atkinson és Chris Woakes – és jött egy furcsa Nelson: amikor ugyanis a 20. játszmában éppen 111 futás hiányzott a vendégek győzelméhez, Mendisz kiesett! Atkinson egy rövid labdával próbálkozott, az ütős pedig egy horoggal, ám Shoaib Bashir, aki két dobással korábban egy elrontott húzásra, hiába futott, nem ért oda elkapni, most egy vetődéssel sikeresen begyűjtötte a labdát. A folytatásra Anydzseló Mattijúsz jött be, aki ugyan jóval kisebb, körülbelül feleakkora aránnyal ütött, mint Nisszanka, de ez most ugyanannyira hasznos volt: nekik elég lett volna az is, ha szép lassan, egyesével gyűlnek a pontok. Ám úgy tűnik, Nisszanka valami különlegeset szeretett volna mutatni – vagy éppenséggel azt, hogy nincs abban semmi különleges, amit némelyik angol ütős is művelni szokott, amikor 100 körüli aránnyal üt egy tesztmeccsen. Merthogy ő is annyival ütött. A hátrány így szédítő gyorsasággal olvadt, a 33. játszmában például már 50 alá csökkent – két játszmával később pedig Nisszanka már 100-ast ünnepelhetett. És hogy az ünneplésre készülő Srí Lanka-i szurkolóknak ne kelljen már annyit várniuk, a folytatásban még például két hatossal is megajándékozta őket, végül pedig a 41. játszmában egy 4-essel bevitte a kegyelemdöfést az angoloknak, több mint tíz év után újra egy győzelmet szerezve hazájának ellenük.

Az angol krikettnyár így kissé keserű szájízzel érhet véget, de összességében nagyon sikeres volt: hazai pályán 5 győztes teszt után kaptak csak ki most. A világbajnokság tabelláján azonban visszacsúsztak a 6. helyre: éppen Srí Lanka előzte meg őket, akik a maguk részéről még az eddig fölöttük álló Dél-Afrikát is átugrották.


Alapból nem látható kép
×