Most már nagy bajban az Antigua

2024. szeptember 12. – Szerző: Krikettgalaxis

Immáron hetedik mérkőzését játszotta le a CPL-ben az Antigua & Barbuda Falcons, de mivel ezt is elbukták a Barbados Royals ellen, lényegében elszálltak az esélyeik a rájátszásba jutásra. Nem úgy a Royalsnak: ők 3 találkozó után is hibátlanok.

Barbadosi tájkép (illusztráció)Barbadosi tájkép (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Most a Barbados Royals az egyik csapat, amelyik egy hazai sorozatba vág bele: az övék négy mérkőzésen keresztül tart. Elsőként azt a Falconst fogadták, akik már kiemelkedően sok, 6 találkozót játszottak le, viszont ezek közül csak kettőt tudtak megnyerni, és egy újabb vereséggel szinte biztossá vált volna, hogy történetük első idényében lemaradnak a rájátszásról. Azonban a Royals számára sem biztos, hogy jó előjel volt, hogy otthon játszanak: az eddigi 12 CPL-mérkőzésből eddig 11-et az idegenben játszó együttes nyert meg!

Míg az antiguaiak azonos összeállításban léptek pályára, mint múltkor, a Barbados négyet is változtatott: kimaradt Kadeem Alleyne, Shamarh Brooks, Dunit Vellálagé és Nyeem Young, helyükre pedig Alick Athanaze, David Miller, Rivaldo Clarke és Keshav Maharaj érkezett.

A pénzfeldobást a Barbados nyerte, és a dobást választották, de a vesztes kapitány, Chris Green is elmondta: nem rossz, hogy így alakult, mert úgysem tudta volna eldönteni, mit válasszon – főleg azért, mert a sáv annyira jónak látszik. Amúgy eléggé szélső sávról van szó: keresztirányban egyik felé 61, másik felé 69 méterre volt a határ.

Az ütést Brandon King és Justin Greaves kezdte – közepes sebességgel. Karibi krikettben hamar várhatók a hatosok, de ők az első négy játszmában legfeljebb 4-esekig jutottak, sőt, a 3-adikban King ellen Rovman Powell kapitány a zárt hosszún egy igen könnyű elkapást is elejtett... De végül megúszták az erőfölényt kiesés nélkül, és az elért 55 pontjuk nem is volt annyira gyenge. Nem úszták meg azonban az erőfölény utáni első labdát, amit egyébként Maharaj dobott: King nagyon előrelépdelt, viszont vad csapása mellément, így a kapusnak, Quinton de Kocknak igazán nem okozott gondot a leverés. Viszont Greaves és a 3. rendű Sam Billings ezek után ismét jól stabilizálta a játékot: a félidő felére ugyan még csak 78/1-en állt a Falcons, de később egész szépen begyorsítottak. Ebben Billingst majdnem megakasztotta egy elkapás a 14. játszmában, de Jason Holder labdája, amiből az elkapás megtörtént, túl magas röpte volt, ezért rossznak minősítették. Így viszont a társulás (meglepően sok 4-essel és kevés 6-ossal) a 17. játszma végére már 147/1-re hozta föl a csapatot, és Billings csak ezek után esett ki szabályosan, 56 futás megszerzése után, ismét egy Holder-dobásból. A végén még gyorsan több kapu is elfogyott, illetve Shamar Springer is összehozott 10 pontot 3 dobásból, így összesítésben, míg Greaves eredménye 61-neski lett, az Antiguáé 176/5.

Nagy kérdés volt, mire elég ez a 176. Az első játszma után viszont kezdett úgy tűnni: akár nagy reményekre is elég, ugyanis ezt a játszmát Mohammad Ámir szűzre dobta. Csak egy TÉM csúfított bele, ami egyébként LKE-gyanús is volt Rahkeem Cornwallal szemben, de végül kiderült: a labda a láb-karók vonalán kívül pattant. Végül nem sok múlt ezen, mert a második játszma elején Green dobásából máris elkapták Cornwallt, aki így tehát kacsázott. Viszont De Kock és Athanaze ezek után egy olyan erőfölényt hozott le, ami eléggé hasonlított az elsőhöz, és végül 48/1-gyel zárták az első 6 játszmát. De a társulás még a félidő fele előtt felbomlott, méghozzá a saját hibájukból: a két ütős ugyanis egymásnak ütközött futás közben, így volt idő a mezőnyben kifutni őket, pontosabban Athanaze-t! Összességében nem haladt túl jól a Barbados, de a 12. játszma fordulópontot hozott számukra: ezt Roshon Primus ugyanis ésszel nehezen felfogható módon elbénázta. Először is két széleset dobott, aztán egy magas röptét, ami meg rossznak számított – ezek után pedig De Kock egy hatost ütött ellene. Majd egy újabb széles labda következett, és igaz, hogy a 48-on álló De Kockot még sikerült kiejtenie, de utána még egy rossz magas röptét engedett el, aztán volt még egy szélese, aztán pedig a kettő kombinációja: széles is volt és magas is, ráadásul még két újabb négyest is ütöttek ellene: a 7 extrával együtt 23-at szerzett így a Royals. A 14. játszma közepén esőcseppek jelentek meg a levegőben, majd a játszma után, 22:10 táján a bírók meg is állították a játékot. Nagyjából 35 perc után, miközben hol elállt, hol eleredt az eső, javult a helyzet, és újrakezdődött a krikett – de csak 3 dobás erejéig, és ismét visszatért az eső, ráadásul most erősebb formában. Egy kis várakozás után végleg lefújták a találkozót, és DL-eljárással célt számoltak: ez alapján az jött ki, hogy 10 futással a Barbados nyert.

A tabellán nem történt változás, az Antigua továbbra is negyedik, a Barbados pedig második.


Alapból nem látható kép
×