Furcsa videóbírózás is segítette a becsületéért küzdő Antiguát

2024. szeptember 20. – Szerző: Krikettgalaxis

Mint tudjuk, nem sok esély van már az Antigua & Barbuda Falcons csapatának bejutni a CPL-rájátszásba, de azért, mint sportemberek, ők is küzdenek a minél szebb végjátékért, és ezúttal sikerrel is jártak, méghozzá a Trinbago Knight Riders ellen. Ahogy tegnap, úgy ma is volt egy érdekes videóbírózás, de ez most egész más jellegű.

Antiguai tájkép (illusztráció)Antiguai tájkép (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az idei szezon két leggyengébb csapata közül az egyik a Falcons, de azért annyira mégsem gyengék, hogy két győzelem ne jött volna már össze nekik. Ráadásul a kettő közül az egyik, két héttel ezelőtt, éppen a Trinbago ellen sikerült nekik – vagyis mai ellenfeleik ellen. A Knight Riders ezért nyilván szeretett volna visszavágni, míg az Antigua inkább csak a becsületén szeretett volna menteni – bár tegyük hozzá: matematikai esélyük még akár a továbbjutásra is van.

A hazaiak ezúttal kihagyták a csapatból Terrance Hindst és a múltkor már ünneplésben részesített, hamarosan végleg visszavonuló Dwayne Bravót, helyükre pedig Josh Little-t és a 2019 után visszatérő Chris Jordant tették be. A Falcons hármat változtatott a legutóbbi meccséhez képest: kimaradt Sam Billings, Roshon Primus és Kelvin Pitman, akik helyett Brandon King, Hasszan Hán és Joshua James játszott.

Az Antigua a dobást választotta, ezt pedig Mohammad Ámir jól is kezdte: bár Sunil Narine megajándékozta egy négyessel, de a következő labdából jött a visszavágás: az ütős melléhajtott, és Ámir labdája becsapódott a kapujába. Sőt, ugyancsak Ámir a 3. játszmát 1 futás híján szűzre hozta, az 5. játszmában pedig megint láttunk egy egymás után következő határ–kapu duplát, ezúttal Shamar Springer és Shaqkere Parris párharcában. Mivel ezeken kívül más határ nem igen volt (csak 2), az erőfölény végére egy elég szerény 35/2 állt csak a TKR neve mellett. Sőt, a következő 3 játszma is teljesen határmentesre sikerült, két újabb kapu elvesztésével, így 9 játszma után egy még szerényebb 42/4 volt látható az eredményjelzőn. Azért ezek után Tim David és Kieron Pollard segítségével a végére legalább 134-ig föl tudtak jönni: Pollard majdnem 50-est is szerzett, de David (egyébként ő is közvetlenül egy határütés után) 25-tel kiesett. A pályán amúgy jól láthatóan térültek a lassú labdák, így akár ez az alacsony cél is jelenthetett kihívást az ABF számára – de érdemes azt is megjegyezni, hogy közben Springer (aki nem is pörgető) összesítésben már idei 12. kapuját is megszerezte, amivel egyedüli listavezetővé vált a teljes 2024-es CPL-ben.

És hogy mennyire nem volt garantált a sikeres kergetés, azt a második félidő első játszmája is szépen bizonyította: először Brandon Kinget kapták el egy félresikerült söprés után, aztán pár labdával később a dobó, Akeal Hosein már ünneplésbe is fogott, amikor látta, hogy a Kofi James által elütött labda Vakár Szalámhíl felé száll – ám a mezőnyjátékos, aki egyébként az első elkapást, ami nem is volt túl könnyű, szépen megcsinálta, most elejtette azt! A pontok pedig a folytatásban is nehezen gyűltek, így az erőfölény ezen az oldalon is csak 34/2-re végződött... Utána viszont Hasszan Hán azonnal két hatost ütött be, és Justin Greaves sem tűnt rossznak – így 9 játszma után már 68/2 volt az állás. A 10-edikben azonban az első labdából leverték Hán kapuját, majd következett a mérkőzés legfurcsább jelenete. Az új ütős, Imád Vaszím védekezése félresikerült, így LKE-gyanúsan találta őt el Narine labdája. A bíró először nem ítélt semmit, így kikérték a videózást, ami megállapította, hogy bizony ez betalált volna a kapuba, így Vaszím ballaghatott le. Bár ő még mindig vitatta, hogy nem ért bele az ütővel, de azért mégis kénytelen-kelletlen lement a pályáról – ám úgy tűnik, tiltakozása (és persze a tekintélyes Curtly Ambrose-é, az Antigua edzőjéé) mégis meghatotta a bírókat, és úgy döntöttek, tovább elemzik a videót, és végül azt állapították meg, hogy valóban beleért az ütős. Így visszavonták a visszavonást, és Vaszím mégis maradhatott a pályán! Most persze Pollard vitatkozott a bíróval, de az ügy le lett zárva. Összességében jó döntés született, és a szabályos is, mert amíg a következő labdát nem dobták el, addig még bármit vissza lehet vonni. A folytatásban pedig kiderült, hogy bizony nem kevés múlt ezen a döntésen, Vaszím ugyanis jól folytatta az ütést – és Greaves is, mégis a 18. játszma végén, amikor ő már 46-on állt, a csapatnak pedig 18 futás hiányzott, visszavonult! Mivel nem sérült meg, ez kiesésnek számít: nyilván stratégiai okokból hozták meg a döntést, hogy a végére valaki erőütő jöhessen be. A választás Fabian Allenre esett, de rá nem is igazán volt szükség: Little rossz dobása, egy négyes és egy újabb furcsa esemény azt eredményezte, hogy a Falcons egyetlen játszma alatt megszerezte a hiányzó 18 futást, és ezzel a győzelmet is. Ez a furcsa esemény pedig a következő volt: 18.3-ban, Vaszím ütése után az ütősök kettőt futottak, miközben a mélységi mezőnyben Jordan megszerezte a labdát, behajította középre – csakhogy ott véletlenül Vaszím ütőjéről továbbpattant, kiment a pályáról a másik oldalon, így 6 pont jött össze összesen! A bírók még vizsgálták, nem volt-e szándékos Vaszím beleérése, de nem volt az, így járt nekik a 6 pont.

A Falcons reményei ezzel megmaradtak a továbbjutásra, de azért ahhoz más eredményeknek is igen furcsán kellene alakulniuk... A TKR továbbra is második, két ponttal lemaradva az éllovas Barbadostól.


Alapból nem látható kép
×