Srí Lanka szépen visszazárkózott a teszt harmadik napján

2024. szeptember 20. – Szerző: Krikettgalaxis

Benne volt, hogy Új-Zéland nagy előnyt tud magának összehozni, de az előny csak 35 futásosra sikerült, amit a 3. játékrészben Srí Lanka hamar eltüntetett, sőt, a nap végére már ismét nekik van 200 fölötti előnyük, 4 vesztett kapuval.

A híres Kilencívű Híd a Srí Lanka-i Badulla körzetben (illusztráció)A híres Kilencívű Híd a Srí Lanka-i Badulla körzetben (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A korábban elveszett játékidő miatt ma egy kicsit korábban, már 9:45-kor elkezdődött a játék. Tegnap Új-Zéland kis híján (na jó, azért annyira nem kis, hiszen 50 futás híján) ledolgozta a hátrányát, és még 6 kapujuk megvolt: minden esély megvolt rá, hogy szép előnyt építhetnek ki a második játékrész végére. De Srí Lankának is volt egy egész estéje kiötölni valamit, mert bizony néha hiányzott az elképzelés a dobóiktól – vagy ha az meg is volt, a kivitelezésbe sok hiba csúszott. Pörgetődobó-edzőjük, Craig Howard tegnap este elismerte, hogy teljesíthettek volna jobban, de hozzátette: szerinte időre van szükségük, mire visszaszoknak a gállai pályára. Hát, idő most volt, nézzük, mi sikerült!

Tegnap 72 játszma zajlott le a 2. játékrészből, középen Daryl Mitchell volt bent 41, illetve Tom Blundell 18 futással. Srí Lanka ma reggeltől az egyik végről gyors, a másikról lassú labdákkal próbálkozott: utóbbiak egyike pedig elég hamar meg is hozta az eredményét, ugyanis Prabhát Dzsajaszúrija dobását Blundell véletlenül a katona mezőnyjátékoshoz fordítottsöpörte – bár sem a bíró, sem ő maga nem érezte úgy, hogy a kesztyűjéről vagy az ütőjéről pattant volna oda a labda, de végül a DFR segítségével ez is kiderült. (Valószínűleg azért nem érezte, mert amikor a kesztyűt érte a labda, éppen akkor találta el a földet is az ütőjével.) A következő dobásból Mitchell elérte az 50-esét, majd nem 80, de 81 játszma után a dobók kikérték az új labdát – viszont egy pörgető, Dzsajaszúrija vette azt kézbe! Ez pedig meg is hozta az áttörést: a 3. és az 5. újlabdás dobásból is kiesett egy-egy új-zélandi! Igaz, az első az nem a labdán múlt, mert csak kifutás volt: Glenn Phillips a fedezet felé továbbította a labdát, és úgy érezték, van idő egy szimplára – de nem volt, mert a mezőnyben gyorsak voltak a Srí Lanka-iak, így Mitchell pár centivel lemaradt a vonaláról! A következő kapu egy szokásos élezéses kapuselkapás volt: ezúttal Mitchell Santner esett ki. Új-Zéland még nem érte be Srí Lanka első negyedes pontszámát, és máris 7 elvesztett kapun állt: kezdett szorossá válni a meccs! Sőt, hamarosan Dzsajaszúrija Tim Southee kéz-karójának is levitte a tetejét: 299/8, majd Ajaz Patel is kiesett 305 előtt: 304/9! A semleges szurkolók számára a lehető legjobb eset lett volna, ha most mindjárt kiesik az utolsó új-zélandi ütős is, hiszen ennél szorosabb állást el sem lehetett volna képzelni: és bizony a következő labdából meg is ítéltek egy LKE-t Phillips ellen! A Srí Lanka-iak és a semlegesek nagy bánatára azonban ezt vissza kellett vonni, mert kiderült, hogy mellément volna a labda... Így aztán Új-Zéland kapott még egy esélyt, hogy egy kis előnyt dolgozzon ki: ezzel pedig a vártnál is jobban élt, ugyanis Phillips többek között még négy (!) hatossal is megkínálta a vendéglátókat, mire kiesett az utolsó ember, így 340-ig föl tudtak jönni. Ez már 35-ös előnyt jelentett számukra.

A harmadik negyedben természetesen Petum Nisszanka és Dimut Karunáratna jött ki nyitni, de míg a meccs elején utóbbi esett ki 2 ponttal, ma előbbi: a 3. játszmában ugyanis William O’Rourke a vártnál nagyobbat pattanó labdájába csak úgy tudott beleütni, hogy az a második katona, Southee felé vágódott – azaz tőle jobbra, így a mezőnyjátékosnak nem semmi bravúrt kellett bemutatnia, hogy végül egy kézzel sikerüljön elkapnia! Karunáratna viszont most egész szép aránnyal menetelt, és senkit sem zavart az sem Srí Lankai részről, hogy a 3. rendű Dinés Csandimál pedig csak 2 futást gyűjtött 16 labdából, mire a 9. játszma után elérkezett az ebédszünet. Ekkor az állás 32/1 volt, vagyis már majdnem el is tűnt a csapat hátránya. Csak az a fránya kapu ne lett volna!

A mai második játékmenet viszonylag röviden összefoglalható: Karunáratna és Csandimál kapuvesztés nélkül végigütötte az egészet. A 17. játszmában a társulás már közös 50-nél járt, aztán volt egy időszak, amikor úgy tűnt, a lassan induló Csandimál csak begyorsít annyira, hogy leelőzi társát, de végül ez nem történt meg, és például az egyéni 50-est is Karunáratna érte el előbb, méghozzá a 28. játszmában. Új-Zéland leginkább pörgetéssel próbálkozott, de amikor látták, hogy hiába, újra elővették O’Rourke-t is, majd Southee-t is – őket is hiába. A 30. játszmában a társulás már 100-nál járt, a 36-odikban pedig Csandimál 50-ese is meglett. A 40. játszma után tartották meg a teát: ekkor Srí Lanka 134/1-re állt, ami gyakorlatilag olyan volt, mintha 99/1 lenne egy két játékrészes meccsen, bár figyelembe véve, hogy a gállai pályától jelentős talajromlás várható a végére, ez akár még a 99/1-nél is többet érhetett.

Az új-zélandi szenvedés tea után még 7 játszmán át tartott, majd végre Patel volt az, aki, miután már régóta fenyegette Karunáratna kéz-karóját, most el is találta a kaput, amikor a 83 ponton álló ütős a labda fölött söpört el. És ahogy az gyakran lenni szokott, az egyik kapu hozta a következőt: pár dobás múlva O’Rourke is eredményes volt Csandimál ellen. Ekkor viszont Kamindu Mendisz érkezett a pályára, túl egy százason az első játékrészben: és egy kis puhatolózás után most is hamar bejelentkezett három négyessel. Viszont ennél tovább nem jutott ma: megint O’Rourke csapott le – ha Új-Zéland nyeri a tesztet, lehet, hogy őt választják a meccs emberének! Így az 53. játszma közepére az állás 178/4-re változott: szépen hullámzó, érdekes mérkőzés! Innentől kezdve az Anydzseló MattijúszDhanandzsaja da Szilvá társulást láthattuk ütni, akik szép lassan, időnként türelemjátéknak érződő módon haladtak, bár persze ha adódott valami jó lehetőség, azt örömmel kihasználták. Azok pedig néha egész sűrűn jöttek, mert a dobók láthatóan kifogytak már az ötletekből. A 70. játszma végére 228/4-es állást láttunk, ám ekkor a bírók úgy döntöttek, hogy mivel nem elég a fény, a gyors dobók már nem dobhatnak. Southee így mára kivonta magát az akcióból, és ráhagyta az utolsó pár játszmát a pörgetőkre – aztán végül a 72. játszma után túl sötét lett a folytatáshoz, és véget ért a nap. Ebben a 72. játszmában még Mattijúsz majdnem kiesett, de a bíró nem adott ellene LKE-t, és a videózáskor kiderült, hogy bár a kaput eltalálta volna a labda, de magát a játékost csak éppen a kapuk vonalának szélén találta el, vagyis a bíró szava maradt érvényes – azaz az, hogy nincs kapu. Srí Lanka így 237/4-gyel fejezte be a napot, vagyis lényegében 202/4-gyel.

Holnap, szombaton a Srí Lanka-i elnökválasztás miatt kivételesen egy szünnap lesz a tesztben, és majd vasárnap jön a folytatás. Úgy tudni, a szünnapra le fogják takarni a pályát ponyvákkal.


Alapból nem látható kép
×