Akkor az Antiguának ennyi volt az idénye

2024. szeptember 22. – Szerző: Krikettgalaxis

Az egy nappal korábbihoz kísértetiesen hasonló mérkőzést nyert meg a Guyana Amazon Warriors, ezúttal az Antigua & Barbuda Falcons ellen, akiknek ez volt az utolsó meccse 2024-ben. Az már most eldőlt, hogy ők az 5. helyen végeznek, viszont az első 4 csapat sorrendjéért még nagy lesz a dulakodás.

A guyanai Kaieteur-vízesés (illusztráció)A guyanai Kaieteur-vízesés (illusztráció)

A kép szerzője: Bill Cameron (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Az utolsó szalmaszálba – nem is, inkább az utolsó... pókhálószálba (vagy mondjon valaki valamit, ami gyengébb mint a szalmaszál) kapaszkodhatott ma a Falcons csapata: egy vereség biztossá tette volna, hogy nem jutnak tovább, de még egy győzelem is csak irtózatosan parányi esélyt kínált volna nekik. Igazából ők már nem is ezért küzdöttek, csak a szép búcsúért, meg a játékosok egyéni statisztikáinak javításáért. A címvédő Amazon Warriors pedig azért, hogy a végén az első kettőben végezzen, és így kétszeres esélyük legyen bejutni majd a döntőbe. A tét azért ma még nem volt nagy – ennek ellenére, ahogy az itt, Guyanában szokás, a szurkolók ma is özönlöttek a stadionba és igazi karneváli hangulatot teremtettek. Ez egyik, amiért olyan sokan szeretik a CPL-t!

A hazaiak a múltkori két nyitó ütősük, a legutóbb egyaránt kacsával búcsúzó Tim Robinson és Kevin Sinclair mellőzése mellett döntöttek ma, akik helyére Raymon Reifert és Ázam Hánt hívták be. Az Antiguánál annyi változás volt, hogy az idei CPL dobóranglistáját amúgy vezető Shamar Springer helyett Hayden Walsh került be a csapatba: sebes helyett lassú dobó, ami azt jelezte, hogy ők is jól térítő talajra számítottak.

És ha már a pénzfeldobás során a Guyana ütésre kényszerült, hát be is vetették a két új emberüket, Reifert és Hánt nyitóként: náluk ez nagyon jellemző, hogy furcsa nyitó párokkal próbálkoznak. De a kezdés nem nekik sikerült jobban, hanem a dobó Mohammad Ámirnak, aki rögtön egy szűz játszmával kezdte a meccset Reiferrel szemben, sőt, a másodikban és a harmadikban is csak 1–1 futás született, ezúttal Chris Green, majd ismét Ámir ellen. 3 játszma után tehát 2/0 volt az állás: most nem néztünk utána, de ilyen talán még nem volt a CPL történetében! Az 5. játszmában Reifer el is vesztette a türelmét, egy nagy ütéssel próbálkozott, de ez nem sikerült neki, és elkapták. Az erőfölény csupán 19/1-re végződött, és bár ezek után Hán még tudott rajta szépíteni néhány határral, a 10. játszmában ő is búcsúzott – csak úgy, mint előtte egyébként a 3. rendben epizódszerephez jutó Gudakesh Motie. A félidő fele előtti utolsó két pillanatban Shimron Hetmyer két hatossal javított egy nagyot a mérlegen: most már 62/3 volt az állás – de két dobás múlva ő is kiesett, sőt, a 15. játszmában még egy szűz játszmát láttunk (ezúttal Walsh dobta Shai Hope ellen), így 18 játszma után egy borzalmas 98/6-ot láthattunk az eredményjelzőn. Az egy nappal ezelőtti meccs is hasonlóan alakult a Guyana számára: akkor viszont a 20. játszmában sikerült beütniük 24 futást, és hirtelen 137-re jöttek föl. És most is valami hasonló történt, bár most nem pont a 20., de a 19. játszmában: Moeen Ali egy 4–6–6–6–0–4-es sorozatot hozott össze, így egyik pillanatról a másikra máris 124-en találták magukat, sőt, a végére a 135 is meglett nekik.

De ha már említésre került a tegnapi meccs, nézzük meg azt is, hogyan folytatódott: az ellenfél, hiába az alacsony cél, 107 ponttal elfogyott a 19. játszmában. Elképzelhető, hogy az Antiguának is eszébe jutott ez, így nem lehettek teljesen nyugodtak a kicsi cél ellenére sem... És ahogy elkezdett folyni a játék, bizony éreztük, hogy ez az eset akár ma sem zárható ki! Az első 4 játszmában már 2 kaput is elvesztettek (az egyiket ráadásul egy széles dobás után, leverésből), az első határra pedig csak az 5. játszma végén voltak képesek, így az erőfölény nekik is csak 30/2-re sikerült. De ez még mindig jobb volt, mint az első félidőben! A folytatásban szinte felváltva jött egy-egy határ és egy-egy kapu (közben Imran Tahir a CPL történetében harmadikként elérte a 100 kaput), ami nem jelzett sok jót a Falconsnak – sőt, a 15. játszmában ez a felváltottság is teljesen megtört, ugyanis most Moeen Ali dobott egy szüzet két kapuval! Az állás így 76/7-re módosult, és bár a 17. játszmában Joshua James is majdnem összehozott valami hasonlót, mint Ali az első félidő végén, de egyrészt ez most csak 17 futásra sikerült (Green 2 pontjával együtt), másrészt a következő két játszmában kihullott az utolsó 3 ütős is: a 2. játékrész a 19. játszmában 108-as állásnál ért véget, majdnem pont úgy, ahogy a tegnapi meccsen!

Az Antigua most már biztosan az 5., továbbjutást nem érő helyen végez, míg a Guyana ismét felugrott az első helyre (nagyon váltogatják ott egymást a csapatok): most hárman állnak az élen 10 ponttal, de nekik a legjobb az NFA-juk.


Alapból nem látható kép
×