Srí Lanka–Új-Zéland: rövid, de izgalmas lehet holnap a 6. nap

2024. szeptember 22. – Szerző: Krikettgalaxis

Ma játszották le a teszt ötödik napját, ami a szünnap miatt valójában csak a negyedik volt. Srí Lanka 274-es előnyt hozott össze a 3. játékrész végére, amiből estére 67 maradt, de Új-Zéland már 8 kaput elvesztett! Holnap még bárki nyerhet, bár Srí Lankát érezzük esélyesebbnek.

A kandi Buddha-fogereklye temploma, az egyik legszentebb hely Srí Lankában (illusztráció)A kandi Buddha-fogereklye temploma, az egyik legszentebb hely Srí Lankában (illusztráció)

A kép szerzője: McKay Savage (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Na, hogy is álltunk utoljára? Nem is olyan könnyű visszaemlékezni, hiszen igen szokatlan módon tegnap egy előre betervezett szünnapot tartottak a tesztben a Srí Lanka-i elnökválasztás miatt (amit amúgy Anura Kumára Diszánájaka nyert meg). Szóval, 3 nap után a 3. játékrészben tartottunk, itt 72 játszma után Srí Lanka 237/4-re állt, ami 202 futásos előnyt jelentett nekik. A pályán Anydzseló Mattiújusz és Dhanandzsaja da Szilvá volt bent, egyaránt 34–34 ponttal, és remélték, ma még minél nagyobbra tudják duzzasztani az előnyt: mondjuk egy 300 már embert próbáló feladat lehetett volna Új-Zéland számára, mert várható volt, hogy a pálya így a 4–5. napra már eléggé leromlik.

A szavazatszámlálás miatt egyébként éjszakára kijárási tilalmat rendeltek el az országban, amit hamarosan egészen vasárnap délig meghosszabbítottak, de ez ezt a tesztet nem befolyásolta, a játék elkezdődhetett időben. Valahogyan néhány tucat néző is bejutott a stadionba, de fergeteges hangulatról persze nem beszélhettünk.

Új-Zéland felváltva sebes és lassú dobásokkal kezdett, ezek közül pedig (nem meglepő módon) a pörgetés hozta meg az első sikert, méghozzá nem is sokkal az indulás után: Ajaz Patel végzett a már 40-nél járó Da Szilvával. Mattijúsz és az új ütős, Kuszal Mendisz nem akarta unalmasra venni a dolgot: Mendisz több határt is beütött, és volt olyan játszma is (a 79.), amikor minden dobásból szereztek pontot. Amikor letelt a 80. játszma, a dobók azonnal kikérték az új labdát, egyúttal behozták dobni az eddigi napokon igen sikeres William O’Rourke-ot – de a másik végről továbbra is Patel pörgetett az új labdával is. És milyen jól tette: a 84. játszmában Mendiszt is kidobta – igaz, ehhez szerencsére is szüksége volt, ugyanis a vártnál kissé nagyobbat pattanó labda az ütős könyökéről (esetleg az ütőjének a nyeléről) pattant rá a saját kapujára... Hamarosan pedig Patel 4. kapuja is meglett a játékrészben: pár dobással az után ejtette ki Mattijúszt, hogy az ütős 50-est ünnepelhetett: ekkor 292/7 volt az állás. A 92. játszma újabb két Patel-kaput hozott, aki tehát már 6-os zsákmánynál tartott, és igen hamar elveszett a 10. kapu is: Új-Zéland az új labdával szépen végigtarolt a Srí Lanka-iakon, akik így csak 309-ig jutottak el, összesítésben pedig 274-re nőtt az előnyük.

Az utolsó játékrész elején Srí Lanka is úgy dobott az új labdával, hogy az egyik irányból gyors (Aszita Pranándu), a másik irányból pedig lassú (Ramés Mendisz) dobó próbálkozott. Náluk viszont a sebes dobás hozott először eredményt: a 2. játszmában Pranándu balra görbülő labdájába ért bele ügyetlenül Devon Conway (aki amúgy balkezes, tehát neki nem is jött volna rosszul ez az irány), és ő is a saját kapujára élezte rá a labdát. 5 játszma elteltével, nagyjából déli 12-kor, 13/1-es állásnál érkezett el az ebédszünet.

Ebéd után már mindkét irányból pörgetést láthattunk. De nem sokáig, mert 12:48 táján eső eredt el, de szerencsére a kényszerszünet sem sokkal tartott tovább negyed óránál. A szünet után nem sokkal volt egy pillanat, amikor Kane Williamson 19 dobásból 4 ponton állt, aztán pedig jött egy olyan pillanat is, amikor 25 dobásból volt neki 23. Találják ki, a kedves olvasók, mi történt közben – de azért el is áruljuk: hirtelen beütött egy 6–4–1–4–0–4-es sorozatot. A határok ezek után ugyan megfogyatkoztak, de azért 16 játszma után, 51/1-nél már Új-Zéland erős esélyesnek érződött a győzelemre. Viszont ezek után a már régóta próbálkozó Prabhát Dzsajaszúrija végre eredményes volt: Williamson melléütött egy labdájának, és mivel kint is volt a vonala előtt, a kapus le tudta verni a kapuját. Helyére Rachin Ravindra érkezett, és ott volt még a másik nyitó, az óvatosan haladó Tom Latham is. Háromnegyed kettő körül újabb, nagyjából megint negyed órányi esőszünet következett, utána pedig egy ideig semmi esemény nem volt, majd a 23. játszmában, amikor Dhanandzsaja da Szilvá a mai napon először jött be dobni, Latham is búcsúzni kényszerült LKE miatt. 68/3: a meccs kiegyenlítetté vált! Utána egy ideig Da Szilvá és Dzsajaszúrija dobott felváltva, majd amikor ismét dobóváltás történt (visszatért Mendisz), ismét kapu is jött: most Daryl Mithcell esett ki egy igazán megjátszhatatlan, kitérülő és még nagyot is pattanó dobásból. A teaszünet 37 játszma után érkezett el, 114/4-es állásnál.

Tea után lassan kiderült, hogy Ravindra és Tom Blundell a nap egyik legjobb társulása volt, van és lesz. Ehhez persze az is kellett, hogy az egy (rövid) időre visszahozott gyors dobót, Lahiru Kumárát a 40. játszmában 14 futással tréfálják meg: a győzelemhez szükséges pontszám hirtelen 145-re esett vissza. Kumárát a Srí Lanka-iak azonnal ki is vonták a támadásból – de aztán Blundell Mendisz ellen is beütött két négyest egy játszmában. A 46. játszma végére a csapat már 152-nél járt, de ekkor egy nagy pillanathoz ért el a meccs: Dzsajaszúrija kiejtette a fordított söprését elhibázó Blundellt is, így megnyílt számukra az út az alsó rend felé. De amilyen fontos volt ez a kapu a csapatnak, olyan balszerencsés is Kuszal Mendisznek, a kapusnak: a kapu tetejéről lerepülő egyik pálca átrepült a sisakrácsán és pont a szemét találta el! Kijött az ápolószemélyzet is, de szerencsére az ütősnek nem lett nagyobb baja. Pedig sokakban már felrémlett Mark Boucher esete: a világhírű játékos egy hasonló eset miatt volt kénytelen a teljes pályafutását befejezni! (Tegyük hozzá: ő nem viselt sisakot.) A 49. játszmában Ravindra elérte a maga 50-esét, viszont párja, Glenn Phillips, aki talán az utolsó valamire való ütős volt a csapatban, nem bírta sokáig: 4 ponttal kiesett egy Dzsajaszúrija-dobásból. Új-Zéland esélye most már abban rejlett, hogy megpróbálják minél többet játékban tartani Ravindrát és minél kevesebbet a többieket, akik főként védekeznek: ez elég jól is működött, de azért csak-csak kiesett még két dobó a sor végéről. A nap úgy fejeződött be, hogy Ravindra 91-neskivel volt bent, a 10. rendű Patel pedig 15 dobásból állt nulla ponton.

Holnap nem valószínű, hogy hosszan elnyúlik már a játék: vagy meglesz a maradék két kapu, és Srí Lanka megnyeri a meccset, vagy Új-Zéland megszerzi a hiányzó 68 futást. Nagyon izgalmas!


Alapból nem látható kép
×