Tízmeccsesre nyúlt Új-Zéland vereségsorozata

2024. szeptember 24. – Szerző: Krikettgalaxis

Igaz, hogy nagyon erős csapatok ellen, de sorozatban most már 10-szer kapott ki Új-Zéland női válogatottja NH20-as formátumban, ami nem túl jó előjel a világbajnokság előtt. Most éppen 3–0-ra kaptak ki Ausztráliától a torna előtti utolsó felkészülési sorozatukon.

A Tizenkét apostol nevű sziklaegyüttes az ausztrál Victoria állam partjainál (illusztráció)A Tizenkét apostol nevű sziklaegyüttes az ausztrál Victoria állam partjainál (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Vészesen, vagy inkább jól esően lázba hozóan közeledik a női Húsz20-as világbajnokság: 9 nap múlva itt a nyitómeccs! Nem csoda, hogy aki teheti, ezeket az utolsó pillanatokat is kihasználja a felkészülésre: így tett Ausztrália és Új-Zéland is. Mindkét csapatot sújtották sérülések: Új-Zélandnál például Sophie Devine nem tudta vállalni a játékot egy régóta húzódó lábprobléma miatt, így helyette Suzie Bates volt most a kapitány. Ausztráliánál a térdsérülést szenvedett Kim Garth és a combsérült Grace Harris hagyta ki ezt a sorozatot, de a vébére állítólag már jól lesznek.

Az első meccs előtti bemelegítés azonban egy újabb sérülést hozott az ausztrál csapatban! A lányok olyat játszottak, hogy el kellett dobni és kapni egy ilyen kis bombaszerű játéktárgyat. Sophie Molineux dobására Georgia Wareham és Ashleigh Gardner egyszerre rontott rá, és olyan csúnyán összefejeltek, hogy Gardnert ezek után nem is engedték játszani a meccsen! Aztán a mérkőzésen megint Ausztrália dobott, csak most már krikettlabdát: és egy egész egyenletes teljesítményt mutattak fel. Hat dobójuk próbálkozott (köztük Wareham, aki jobban megúszta az iménti esetet), és mindenki pontosan egy kaput gyűjtött be. Az új-zélandi ütősök közül Bates 33 és Maddy Green 35 futása volt a legtöbb, a többiek 15 alatt maradtak, és a társulások között is három 26-os volt, a többi kisebb. A második félidőben főleg Molly Penfold egy kicsit rá tudott ijeszteni az ausztrálokra, és többek között neki is köszönhetően 6.1 után csak 44/3-ra álltak – innen viszont Phoebe Litchfield egy varázslatos 50-essel, sőt, 64-neskivel kihúzta őket a kisebb csávából, így az ausztrálok végül könnyedén, 8 megmaradó dobással beértek a célba.

A második mérkőzés két nagy visszatérőt hozott: egyrészt, mivel a vizsgálatok során kiderült, hogy Gardnernek nem esett komoly baja, ma már játszott (és nem is akárhogyan!), másrészt Új-Zélandnál most már bekerült a csapatba Devine is. És Beth Mooney is köszöntésben részesült a kezdés előtt, mivel ez volt neki a 100. NH20-as meccse: húgától, Gabrielle-től kapott egy emlékmezt. Ami a játékot illeti: Ausztrália jól kezdett ütésben, de legjobb pontszerzőik, Alyssa Healy és Ellyse Perry sem jutott tovább harmincvalamennyinél, az erőfölény utáni időszakban pedig nem tudtak javítani az összesített pontarányon, sőt, ahogy közeledett a vége, ez még csökkent is. Az utolsó 7 kapujukat pedig igen gyorsan elvesztették (Amelia Kerr például négyes zsákmányt szerzett), és az utolsó 55 NH20-as meccsükből másodszor fordult elő velük, hogy kiesett mint a 10 ütősük! De azért így is 142 futást be tudtak gyűjteni, szóval azért volt mit védeniük. És sikerült is megvédeniük! Ugyanis Új-Zéland igen lassan tudott haladni, és nekik is volt egy időszakuk (a félidő közepe táján), amikor sok kaput elvesztettek egymás után. Náluk is csak 34 volt a legmagasabb pontszám (Suzie Bates), miközben a visszatérő Gardner 3 ütőst ejtett ki. A lassúság miatt hiába játszották végig a 20 játszmájukat, csak 113-ig jutottak el, így elvesztették a mérkőzést, és most már biztos, hogy a sorozatot is.

A harmadik találkozó, amit ezúttal az Allan Border pályán rendeztek, szintén egy 100-adik meccs miatti köszöntéssel indult: ezúttal az új-zélandi Maddy Green érte el ezt a szép számot. Csapata az ütést választotta, és többek között a meglepően gyenge ausztrál mezőnyjátéknak (eljetett elkapás, elhibázott határmentés, kapus által elengedett sok extra) köszönhetően a sorozatbeli legjobb erőfölényüket produkálták 45/0-val, sőt, hamarosan Georgia Plimmer élete első 50-esét is elérte. Rajta kívül még a 3. rendű Amelia Kerr is elért egy szép 40-et, de a 16.2-ben látott 118/1-ről a félidő végén igen gyorsan 132/6-ra omlott be a csapat, ami után már csak 146-ig tudtak eljutni. A kergető ausztrálok sem mutattak be elsöprő erejű ütőjátékot, sőt, náluk még a 40-ig sem jutott el senki egyénileg, de mivel 4-en is átlépték a 25-öt, ez végül összesítésben mégis elégnek bizonyult számukra, és 5 megmaradó dobással beértek a célba.

Új-Zéland tehát így már sorozatban 10. meccsét vesztette el ebben a formátumban, de tegyük hozzá: ezt mind Anglia és Ausztrália ellen, szóval ez még nem kell, hogy nagyon elkeserítse őket. Attól még, hogy világbajnoki álmaik nem is nagyon lehetnek, akár a döntőig is reális esélyük lehet eljutni. A vébén egyébként a két válogatott egy csoportba került, és rajtuk kívül India, Pakisztán és Srí Lanka lesz ott a csoportjukban.

A két csapat közti női NH20-as örökmérleg ez után a sorozat után úgy alakul, hogy 51 találkozóból 28-at nyertek az ausztrálok, 21-et Új-Zéland, 1 meccsen nem született eredmény, 1 pedig holtverseny lett.


Alapból nem látható kép
×