Tanzánia és Malawi egy lépéssel közelebb a 2026-os világbajnoksághoz

2024. szeptember 26. – Szerző: Krikettgalaxis

Lezajlott az afrikai selejtezők legelső köre, ahol eldőlt: négy együttes már biztosan nem lesz ott a 2026-os vébén, míg a győztes Tanzánia és a második Malawi már csak egyetlen (igaz, nehezebb) további körre van a kijutástól.

Táj a tanzániai szavannán (illusztráció)Táj a tanzániai szavannán (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Afrikában a 2024-es vébén elért eredménye alapján három kiemelt csapat van: Dél-Afrika, Namíbia és Uganda. Előbbinek egyáltalán nem kell selejtezőt játszania, utóbbi kettő pedig majd egy későbbi körben csatlakozik. További 18 válogatott viszont már most ősszel elkezdi, elkezdte a selejtezést: közülük 6 számára rendezték meg most Tanzániában ezt az A jelű tornát.

Az már előre sejthető volt, hogy a házigazda Tanzánia kimagaslik a többiek közül, és az is, hogy Kamerun, Lesotho és Mali lefelé lóg ki: nekik semmi esélyük nem volt a továbbjutásra. Az egyetlen izgalmas kérdés lényegében az volt, hogy vajon Malawi vagy Ghána lesz a második továbbjutó: közülük nem igazán lehetett megbecsülni, hogy melyik az erősebb. Eddig egyetlen alkalommal találkoztak NH20-ban, akkor Ghána nyert, de azóta eltelt három év, és sokminden megváltozhatott.

Most viszont nem kellett eltelnie sok időnek, mindjárt a torna második játéknapján összecsaptak: ezúttal Malawi jött ki győztesen a párharcból, és óriási lépéselőnybe került. Ugyanis az nem volt kérdés, hogy a három gyenge csapatot mindketten legyőzik, és nagyon valószínű volt, hogy Tanzániától mindketten kikapnak: és így is lett, ami azt eredményezte, hogy Tanzánia mögött Malawi végzett a másik továbbjutó helyen, Ghána pedig csak harmadik lett. A három gyengébb közül egyébként Kamerun bizonyult a legjobbnak, aki mindkét közvetlen riválisát verte, míg Lestho is legyőzte Malit, így Mali pont nélkül utolsó lett.

Kis érdekesség, hogy sem a legtöbb futást, sem a legtöbb kaput nem tanzániai játékos szerezte. 140 futással a malawi Sami Sohail végzett az ütősranglista élén, míg 13 kaput három dobó gyűjtött: a lesothói Waseem Yaqoob, a szintén malawi (16 éves!) Suhail Vayani és ghánai Obed Harvey. Yaqoob ráadásul hazájának első játékosa lett, aki ötös zsákmányt tudott szerezni, és az első, aki mesterhármast (sőt, amúgy mesternégyest!) is elért: mindezt (természetesen) Mali ellen tette. Később volt még egy mesterhármas is a tornán: ezt Obed Harvey szerezte, (természetesen) ő is Mali ellen...


Alapból nem látható kép
×