Ebédig még kihúzta Új-Zéland, de sokkal tovább már nem

2024. szeptember 29. – Szerző: Krikettgalaxis

26 év után nyert újra Srí Lanka Új-Zéland ellen több mint egy játékrésszel, miután ma, a negyedik napon nagyjából 40 játszma alatt az utolsó 5 ütőst is kiejtették, és még mindig maradt 154 futásos előnyük. Ezzel Új-Zéland tesztvébédöntőre vonatkozó álmai alighanem szétfoszlottak.

A kandi Buddha-fogereklye temploma, az egyik legszentebb hely Srí Lankában (illusztráció)A kandi Buddha-fogereklye temploma, az egyik legszentebb hely Srí Lankában (illusztráció)

A kép szerzője: McKay Savage (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Már a 3. napon a végéhez közeledett a mérkőzés: aznap ugyanis 13 új-zélandi kapu veszett el, ma pedig már csak 5 ütősnek kellett kiesnie, hogy Srí Lanka játékrészes győzelmet arasson – vagy ha esetleg valahogyan legalább 315 futást össze tudtak volna szedni az új-zélandiak, akkor nem játékrésszel, de minden bizonnyal úgy is simán nyert volna a hazai csapat.

Tegnap a játék kicsit korábban fejeződött be (egyébként a 3. játékrész 41. játszmája után) sötétség majd eső miatt, így most negyed órával korábban kezdtek, hogy behozzanak valamit az elveszett időből – nem mintha bárki is arra számított volna, hogy a hátralevő két nap nem elég a végeredmény kialakulásához... A pályán Glenn Phillips és az 50-eshez már nagyon közel álló Tom Blundell volt bent, akik a nap végén érthetetlenül jó ütőjátékot mutattak be – pontosabban nem az volt érthetetlen, hogy jól ütöttek, hanem az, hogy akkor miért nem tudták ugyanez megcsinálni sem ők, sem a többiek a második játékrészben. Mivel ebben a játékrészben eddig mind az 5 kaput lassú dobók szerezték, így ma is Prabhát Dzsajaszúrija és Nisán Pírisz kezdett dobásban. Blundell egy 2–0–1-es sorozattal indította a napot, amivel tehát 3 dobásból máris meglett neki az 50, aztán rövid időn belül két négyest is beütött – de a 45. játszmában Pírisz máris LKE-be csapdázta, amit hiába videóztatott, a bíró szava miatt érvényben maradt a kiesés. Úgy tűnt tehát, megkezdődött a kapuvesztési sorozat, akár nagyon hamar vége is lehet a napnak. De ezúttal nem érkezett rögvest egy újabb kiesés: Phillips és Mitchell Santnter újra egy stabil társulást alkotott, sőt, az 52. játszmában Phillips is megszerezte a maga 50-esét. Sőt, egy idő után már 78-nál is tartott, de éppen egy pillanattal azok után, hogy az egyik közvetítésben megjegyezték, hogy a talaj ma nem térít annyira, mint tegnap, Pírisz (egy ötös zsákmányt begyűjtve) őt is kipörgette! Egy nagy ütéssel átemelte ugyan a dobó feje fölött a labdát, de ezúttal egy mezőnyjátékos a szokásosnál közelebb helyezkedett az útonálló elméleti helyéhez, így volt lehetősége elkapni. A most beálló Tim Southee-től már többször láttunk agresszív utóvédharcot, és ma is ezzel próbálkozott: a 63. játszmában egy 4-essel és egy 6-ossal is megkínálta Dzsajaszúriját, de tovább nem jutott: két játszmával később Dzsajaszúrija járt túl az ő eszén, és egy lassabb labdát dobott: erre az ütős túl korán mozdult, így az becsapódott a kapujába: 291/8. A most bejövő Ajaz Patelt már láttuk szívósan védekezni az előző játékrészben (akkor éjjeliőrként), most viszont majdnem nagyon hamar megtört ez a szívóssága – csak éppen Kamindu Mendisz, a második katona elejtette! A 73. játszmában pedig Pírisz ejtett el egyet Santner ellen: eddig pedig a mezőnyjáték volt leginkább az, amiben Srí Lanka messze felülmúlta ezen a meccsen Új-Zélandot, de most kiderült, hogy azért ők is tudnak hibázni néha. Az ebéd így 335/8-nál telt: a vendégek még mindig 179-es (+1 játékrészes) hátrányban voltak. Santner közben egyébként már 48-ra jött föl, és Patelnek is volt 16 futása.

Santnernek még annyi öröme lehetett a folytatásban, hogy legalább az 50-esig eljutott – na meg annyi, hogy nem az övé lett az ebéd utáni első kapu, ami amúgy elég hamar elérkezett. Dzsajaszúrija ezúttal egy igencsak kitérülő pörgetéssel piszkálta le a kéz-karó tetejéről Patel pálcáját. 80 játszma elteltével a dobók kikérhették volna az új labdát, de minek elpazarolni egy szép új golyóbist, ha a régivel is jól megy, igaz? És valóban nagyon kevés idő kellett már csak, hogy az utolsó ütős is kiessen: a 82. játszmában Santner még beütött egy négyest meg egy hatost, de aztán leverték a kapuját, miután egy hajszállal a vonal előtt maradt a lába... Srí Lanka ezzel óriási, egy játékrészes és 154 futásos győzelmet aratott!

A két csapat egymás elleni örökmérlege a tesztben ezek után egy kicsit kiegyenlítettebbé vált, de még mindig új-zélandi fölényt mutat: 40 mérkőzésből 11-et nyert Srí Lanka, 11 döntetlen és 18 új-zélandi győzelem. Ami a tesztvébét illeti: itt Srí Lanka maradt a 3. a tabellán, viszont Új-Zéland visszaesett a 7. helyre, és tekintve, hogy hamarosan három tesztet a félelmetes India ellen kell játszaniuk, nem sok reményük van rá, hogy innen érdemben feljebb tudjanak lépni. Esetleg egy kicsit, de ahhoz is nagyot kellene javulnia a játékuknak.


Alapból nem látható kép
×