Brazília Dél-Amerika női bajnoka

2024. szeptember 30. – Szerző: Krikettgalaxis

Bár ma ezt a tornát megnyerni még nem számít óriási dicsőségnek, de azért egy tornagyőzelem az mégiscsak tornagyőzelem. Brazíla nyerte a 2024-es női Dél-Amerika-bajnokságot, ahol egyébként csak két dél-amerikai csapat vett részt, illetve további kettő Amerika északabbi térségeiből.

Rio de Janeiro látképe az 1937-ben felavatott Krisztus-szoborral (illusztráció)Rio de Janeiro látképe az 1937-ben felavatott Krisztus-szoborral (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Észak-Afrika, Kelet-Európa és Latin-Amerika. A világ három nagy tája, ahol a krikett a legnagyobb fejlődésre szorul. Ezek közül még utóbbi van a legjobb helyzetben, mert itt azért több ország is társult tagja a Nemzetközi Krikett-tanácsnak, néha játszanak is hivatalos meccseket, és egy-két helyen még próbálják komolyan is venni a krikettet – elsősorban Brazíliában, a női vonalon.

És szerencsére létezik az úgynevezett Dél-Amerika-bajnokság is, amit már egész régóta rendszeresen megtartanak, ráadásul ezt általában kiterjesztik Dél-Amerikán kívül a térség más országaira is. Most is a 4 résztvevő közül ketten nem is dél-amerikaiak voltak: Mexikó és a Kajmán-szigetek. Mexikó eddig csak 10 női NH20-at játszott története során, utoljára 2019-ben – bőven itt volt az ideje, hogy visszatérjenek, és annak is, hogy a Kajmán-szigetek végre bemutatkozzon: nekik ugyanis eddig még soha nem láthatta a világ a női válogatottjukat! Most igen, viszont kiderült, hogy ez egy elég érdekes válogatott... Tele volt ugyanis egészen idős, az ideális sportolói életkort akár már évtizedekkel (!) is elhagyott nőkkel! Bár azért a gibraltári Sally Bartont nem érték utol, aki idén tavasszal 66 éves korában lépett pályára, de így is bőven voltak az 1960-as és 1970-es években született játékosaik! A legidősebb Molly Moore volt, aki 1962-ben született, vagyis 62 évesen játszott!

A négy csapat között óriási különbségek is voltak. A házigazda Brazília (a torna Poços de Caldasban volt) egyértelműen kimagaslott a többiek közül, míg Mexikó és a Kajmán-szigetek lefelé lógott ki. Argentína Brazíliától jócskán elmaradt, de a másik kettőnél meg sokkal jobb volt. Mivel a győztes kiléte így nem volt kérdés, az igazán izgalmas kérdés inkább az volt, hogy vajon a két gyenge csapat mire megy egymással. Végül a csoportkörben Mexikó aratott igen szűk győzelmet, amikor pedig a harmadik helyért találkoztak, akkor már a Kajmán-szigetek bizonyult jobbnak egy kicsivel. Az eső miatt amúgy lerövidült döntőt a papírformának megfelelően Brazília nyerte.

Ami az egyéni teljesítményeket illeti: sajnos inkább a gyenge teljesítmények voltak a legfigyelemfelkeltőbbek. Például a dobóké: a 8 meccsen összesen 92 rossz és 179 széles dobás született... De azért volt egy pozitív eredmény is: a brazil Laura Agatha Mexikó ellen 144 pontot ütött, ami egyébként 11 hatost is tartalmazott: ez női világrekord lett, ugyanis eddig a csúcsot 9 hatossal tartotta a barbadosi Deandra Dottin. Ezek után talán nem meglepő, hogy az egész tornán az övé lett a legtöbb futás (191), míg a legtöbb ütőst csapattársa, Maria Ribeiro ejtette ki (9-et).


Alapból nem látható kép
×