Dél-Afrika 10-kapus sikerrel tette le a névjegyét

2024. október 4. – Szerző: Krikettgalaxis

Az első félidő hasonlóan alakult a mai első vébémeccsen, mint a tegnapi kettőn, de a második teljesen máshogy: ezúttal Dél-Afrika két nyitó ütőse lekergette a teljes célt, amit a Karib-térség felállított. Dél-Afrika talán máris az újabb döntőről álmodozhat?

Részlet Johannesburg belvárosából (illusztráció)Részlet Johannesburg belvárosából (illusztráció)

A kép szerzője: Adamina (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Itt a világbajnokság második napja, de máris jócskán benne vagyunk az események közepében, hiszen ez itt a harmadik mérkőzés, az ötödik és a hatodik bemutatkozó csapattal. Dél-Afrika a tavalyi vébén története során először jutott be egy felnőtt világverseny döntőjébe, ám akkor azt elbukták az ausztrálok ellen. A Karib-térség ellenben már nyert világbajnokságot, méghozzá 2016-ban – de azóta sokminden megváltozott, és idén már nem feltétlenül tartoznak a legesélyesebbek közé.

A meccsre ezúttal nem Sardzsában (mint tegnap), hanem Dubajban került sor, így nem tudhattuk, mit várjunk a pályától. Valószínűleg ezért és a sávfű hívogató állapota miatt választotta a pénzfeldobást megnyerő dél-afrikai kapitány, Laura Wolvaardt a dobást annak ellenére, hogy ilyen forróságban nem feltétlenül jó dolog az egész mezőnyt kifárasztani az elején. A csapatok összeállításával kapcsolatban egy igazán kiemelendő tény létezik: ez pedig a karibi Deandra Dottin visszatérése. Ő ugyanis már régen visszavonult a nemzetközi krikettől: 2022-ben volt utoljára válogatott, azóta csak klubokban szerepelt. A világbajnokság kedvéért azonban megváltoztatta a döntését, és elvállalta a játékot a Karib-térség csapatában. Ez pedig nem csak plusz futásokat jelenthet az együttesnek, de akár újabb önbizalomlöketet is.

Az már az elején kiderült, hogy ezen a pályán sem fogunk valami futásfesztivált látni. Hayley Matthews és Qiana Joseph összesen csak 11 pontot szerzett az első két játszmában, aztán pedig jött Marizanne Kapp, akinek sikerült úgy dobnia, hogy Matthews éppen egy hajszálnyit tudjon belepiszkálni a labdába, így az eset vége kapuselkapás lett. A következő játszma ráadásul Ayabonga Khaka részéről szűzre sikerült, majd pedig Nonkululeko Mlaba dobta ki Josephet. Ezek után hiába jött végre Dottin, és hiába mutatott agresszív támadóstílust, az erőfölényt így is csak 31/2-re tudták zárni a karibiak. A helyzet pedig csak tovább súlyosbodott számukra: a 7. játszmában Kapp a jól induló Dottint is kiejtette! Amikor pedig Stafanie Taylor és Shemaine Campbelle társulása már éppen megindult volna a jó úton, megint Mlaba volt eredményes, ráadásul kétszer egymás után – igaz viszont, hogy amikor a mesterhármasért dobhatott volna, az a lehető legrosszabbul sikerült neki, és 5 széles extra lett belőle... Az újabb ütősök sem hoztak túl sok eredményt, például a 8.4-ben látott határ után a következő határ a 15.5-ben következett. A végén már csak az jelentett valami szépséget az eredménylapot tekintve a karibiak számára, hogy Taylor legalább 44 futásig eljutott, így összesítésben 118-at tudtak elérni.

Eddig nagyon hasonló volt, mint tegnap mindkét meccs, de a folytatás már a legkevésbé sem. Egy eset azonban sajnos mégis: ahogy tegnap Díáná Bejg megsérült, amikor a kergetésben eldobta az első labdát, most is hasonló történt Zaida Jamesszel, igaz, nem a félidő első játszmájában, csak a saját első játszmájában. Ezúttal az ütős által a dobó felé véletlenül visszaütött labda volt az, ami sérülést okozott: James állának az oldalát találta el ugyanis, ami rögtön csúnyán be is dagadt, így a dobó el is hagyta a pályát. De valószínűleg nem ezen múlt, amit a folytatásban láttunk. Miért, mit láttunk? Azt, hogy a nyitó ütősök, Laura Wolvaardt és Tazmin Brits megállás nélkül csak ütött és gyűjtötte a pontokat! Az erőfölény végére 43/0, a félidő felére pedig már 68/0 volt az állás, és lassan az vált a legérdekesebb kérdéssé, hogy melyik ütős éri el először az 50-et. Ez végül Wolvaardt lett a 15. játszma elején, de nem sokkal maradt le Brits sem, aki pontosan egy játszmával később jutott el eddig a mérföldkőig. A karibi dobók nem tudtak kitalálni semmi ellenszert a pár játékára: így aztán 17.5 játszma alatt Dél-Afrika úgy ért be a célba, hogy egyetlen kaput sem vesztett el!


Alapból nem látható kép
×