Japán könnyedén jutott tovább a vébéselejtező következő körébe

2024. október 5. – Szerző: Krikettgalaxis

Négy kelet-ázsiai válogatott részvételével rendezték meg az újabb selejtezőtornát a 2026-os férfi NH20-as világbajnokságra Dél-Koreában. Japán 100%-os teljesítménnyel nyerte a tornát, így továbbjutott az ázsiai selejtező következő fordulójába.

Az Arakurajama Szengen park Japánban, Jamanasi prefektúrában, háttérben a Fudzsival (illusztráció)Az Arakurajama Szengen park Japánban, Jamanasi prefektúrában, háttérben a Fudzsival (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az ázsiai selejtezők rendszere úgy néz ki, hogy először négy előzetes selejtezőkört rendeznek, ahol a legjobb csapatok kivételével mindenki szerepel, majd ezekből az előzetes selejtezőkből egy vagy két együttes jut tovább a végső ázsiai selejtezőbe, ahol csatlakoznak Nepálhoz, Ománhoz és Pápua Új-Guineához. A négy előzetes selejtező közül ez volt a harmadik: itt négy igen nagy népességű kelet-ázsiai ország versengett egymással, akik közül egy juthatott tovább.

A tornát a dél-koreai Incshonban rendezték: nemzetközi szinten itt korábban még kizárólag női krikettmeccsek voltak, férfi NH20-ra most került sor először. De nem konkrétan a selejtezőn, hanem előtte volt két felkészülési mérkőzés is, amelyek hivatalos NH20-nak számítottak: Japán játszott először Indonéziával, másodszor pedig a Fülöp-szigetekkel, és mindkétszer Japán lett a győztes.

Két nappal ezek után kezdődött el a valódi selejtezőtorna, amely egyetlen csoportkörből állt. Ott viszont mindenki mindenkivel kétszer is találkozott, ami egy kicsit igazságosabb, mint amikor csak egyszer, hiszen így van lehetőség javítani, ha egyszer becsúszik egy rosszabb eredmény valakinek. Ám jelen esetben ilyesmiről nem volt szó: a papíron is legerősebb Japán kicsit döcögősebb, bár már akkor is sikeres kezdés után végigsöpört mindenkin, és hat meccsből hat győzelemmel megkérdőjelezhetetlen módon végeztek az első helyen, továbbjutva így a nagy selejtezőbe. Különösen az utolsó találkozójuk volt figyelemre méltó, amikor 29 futással kidobták az egész indonéz csapatot, így 144 futással nyertek. Szegény Dél-Korea, akik a legtapasztalatlanabbak voltak az összes résztvevő közül (fennállásuk óta csak 4 lejátszott NH20-szal a hátuk mögött), senkinek sem tudta igazán megnehezíteni a dolgát, így még várniuk kell történetük első győzelmére. A legizgalmasabb mozzanatokat Indonézia és a Fülöp-szigetek versengése hozta, bár tétje ennek sem volt, mert a második hely nem ért továbbjutást. Mivel mindketten kikaptak Japántól és mindketten verték Dél-Koreát, egymás ellen pedig egyszer az egyik, másszor a másik nyert, így egyenlő, 6–6 ponttal végeztek, és az NFA döntött – végül a Fülöp-szigetek javára.

A selejtezőn összesítésben a legtöbb futást a japán válogatott embere, Kadovaki-Furemingu Kenderu gyűjtötte, aki 275-tel végzett, míg 9 kapuval négy dobó is holtversenyben lett első a kapuszerző ranglistán: egy japán, egy indonéz és két Fülöp-szigeteki játékos.


Alapból nem látható kép
×