Nem volt kérdés: óriásit nyert a Karib-térség a skótok ellen

2024. október 6. – Szerző: Krikettgalaxis

A női vébé eddigi legsimább meccsének lehettünk szemtanúi. Skócia a 100 pontot sem tudta elérni az első félidőben, így a Karib-térségnek elegendő volt mindössze 70 labda ahhoz, hogy megnyerjék a mérkőzést. Ezzel egyúttal fel is léptek a B csoport élére.

Jamaikai tengerpart (illusztráció)Jamaikai tengerpart (illusztráció)

A kép szerzője: Belarmino Ribeiro (Panoramio), licenc: CC BY 3.0

Mindkét együttes vereséggel kezdte a vébét, és bár voltak jelentős különbségek eközött a két vereség között, de mindkettő jelezte, hogy sem Skócia, sem a Karib-térség nem tartozik még csak a titkos esélyesek közé sem. Skócia a papíron sem túl erős Bangladestől kapott ki, míg a karibiakat Dél-Afrika gázolta le úgy, hogy az afrikaiak egyetlen kaput sem vesztettek a kergetés alatt. Most itt volt a lehetőség a javításra mindkettejük előtt: és sejteni lehetett, hogy a Karib-térség azért jóval erősebb, de tudni nem, mert korábban még soha nem találkozott egymással ez a két csapat női NH20-ban (és ENN-ben is utoljára 21 éve).

A meccset Dubajban játszották, ugyanott, ahol a délutáni Pakisztán–Indiát – és mivel az egy kicsit elnyúlt, így az itteni pénzfeldobást negyed órával, a kezdést pedig pár perccel későbbre tolták. A pénzfeldobást egyébként a skótok nyerték, akik változatlan összeállításban léptek pályára, mint a nyitómeccsen. A karibiak eközben két cserét eszközöltek: Shamilia Connell és a múltkor megsérült Zaida James helyett ma Chedean Nation és Ashmini Munisar játszott.

Skócia igen bátran kezdett, és 8 dobás után már 13 pontjuk volt, ami azok után, hogy a nagy India is hogy szenvedett ugyanezen a sávon alig egy kicsivel ez előtt, meglehetősen figyelemre méltó volt. A következő 10 labda azonban egészen máshogy sikerült nekik: ezekből egyetlen pontot sem szereztek, és elvesztették mindkét nyitó ütősüket, Saskia Horley-t és Sarah Bryce-ot is – miközben tehát Chinelle Henry egy szűz játszmát dobott kapuval, Hayley Matthews pedig megszerezte 100. NH20-as kapuját. A 4. játszma is sok érdekességet hozott: három egymás utáni labdából két elejtett elkapást és egy meg nem adott LKE-t (videózás után is bíró szava volt), az 5. játszma pedig megint szűz lett, megint Henry részéről – ilyen, hogy egy dobó egy női vb-meccsen két szüzet dobjon, utoljára 2012-ben volt! Így aztán hiába végződött az erőfölény csak 25/2-re, egyáltalán nem volt unalmas! Az érdekes események aztán kicsit megritkultak a folytatásban, a félidő feléig például semmi különleges nem történt, az állás pedig 45/2-re növekedett. A 12. játszma egy újabb elejtett elkapást hozott, de emiatt nem kellett nagyon megbűnhődnie a karibiaknak, a folytatásban ugyanis például Afy Fletcher két egymás utáni labdából ejtett ki két ütőst a 13. játszmában, majd nem sokkal később egy olyan eset is volt, amikor három labdából esett ki két ütős. És a legvégén újra párban estek ki ketten: a 20. játszma 4. és 6. dobásából. Mindeközben az elején kiesett Horley kivételével nem volt olyan ütős, aki 100 fölötti aránnyal tudott volna ütni, és a 26-ig jutó Ailsa Listeren kívül olyan sem, aki a 25 futást átlépte volna – így Skócia összesítésben csak 99 pontig jutott el.

A Karib-térségnek így legalább megadatott a lehetőség, hogy nagyot javítson az NFA-ján – igaz, India is ezt remélte az imént az alacsony Pakisztáni cél láttán, és nekik nem sikerült a javítás, csak a győzelem. És most, amikor az 1. játszmában Rachel Slater máris kidobta Stafanie Taylort, utána pedig látszott, hogy Matthews is nehezen halad a pontszerzéssel, felderengett a lehetőség, hogy esetleg a Karib-térségnek is meg kell szenvednie még a két pontért is. Ám hogy mégsem így lett, arról elsőként az érdekes módon a 3. rendbe felléptetett Qiana Joseph gondoskodott, aki egy hatost és két négyest is beütött már az erőfölényben – na meg például Priyanaz Chatterji, a skóciai dobó, aki a 6. játszmában kiejtette ugyan Matthewst, de ugyanekkor 4 széles dobást is megeresztett, amiből 9 extra jött össze, így az erőfölény 46/2-vel zárult. A folytatásban Shemaine Campbelle igen hamar kiesett, de utána a veterán Deandra Dottin megmutatta fiatalabb csapattársainak, hogyan kell ezt csinálni: már a 9. játszmában is beütött egy 4-est, aztán pedig a 12-edikben egy 6–4–6-ot, és ki tudja hol állt volna meg, ha ekkor nem ér véget a meccs amiatt, hogy már be is értek a célba.

Így tehát meglett a karibiaknak a nagy NFA-felturbózás: ennek köszönhetően máris felugrottak a tabella élére, igaz, eggyel többet játszva, mint Anglia és Dél-Afrika. Skócia továbbra is pont nélkül az utolsó.


Alapból nem látható kép
×