Nagy lépést tett Anglia az elődöntő felé

2024. október 7. – Szerző: Krikettgalaxis

A legnehezebb csoportellenfelét, Dél-Afrikát is 7 kapuval (igaz, csak 4 megmaradó dobással) győzte le ma este Anglia a női vb-n, amivel fontos két pontot szerzett, és már el is kezdhetik számolgatni, kivel találkoznak majd az elődöntőben.

A westminsteri apátság Londonban (illusztráció)A westminsteri apátság Londonban (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A kezdeti tobzódás után mára esett vissza egy kicsit a világbajnokság ritmusa: ez az első nap, amikor csak egyetlen mérkőzést rendeznek. De ezen a találkozón igazi nagyágyúk lőhettek ma egymásra: Anglia és Dél-Afrika. A párharcnak a sorsolások folytán igen nagy múltja van a világbajnokságok történetében – és érdekes módon míg az összesített (nem csak világbajnoki találkozókat tartalmazó) örökmérlegben igen jelentős az angol fölény (19–4, valamint egy eredmény nélküli találkozó), addig az utolsó két egymás elleni vébémeccsüket éppen Dél-Afrika vette sikerrel.

Itt, Sardzsában az eddigi összecsapások többségét az elsőként ütő csapat nyerte, az esti meccseket pedig mindig az. És ez is egy esti meccs volt: csodálkozunk tehát, ha a pénzfeldobást megnyerő afrikaiak az ütést választották? Összeállításukon egyébként sem ők, sem ellenfeleik nem változtattak az utolsó mérkőzésükhöz képest. A szél egy kicsit most erősebben fújt, mint legtöbbször szokott, de viharos messze nem volt.

Dél-Afrika elmúlt meccsén Laura Wolvaardt és Tazmin Brits is 50-est szerzett nyitóként, és természetesen ma is ők kezdték az ütést. Bár mindjárt a második dobásból Brits megúszott egy elkapási lehetőséget (ami amúgy nagyon nehéz lett volna, nem okolható a katona Heather Knight, hogy elrontotta), utána azért megint belekezdtek a menetelésbe. 5 játszma után 31 futásuk volt, ami ezen a pályán egyáltalán nem rossz eredmény, de ezúttal nem úszták meg a teljes erőfölényt vesztett kapu nélkül: a következő dobásból Britst elkapták, így 6 játszma után 37/1 volt az állás. A következő társulás, amit Wolvaardt és Anneke Bosch alkotott, sokáig bírta ugyan, de igen lassan vánszorgott előre: Bosch a 14. játszmában, a csapat 71-es állásánál búcsúzott, úgyhogy innentől már nagyon kellett volna a gyorsítás Dél-Afrikának. Wolvaardt ebben a gyorsításban már nem tudott részt venni, mert Sophie Ecclestone a 15. játszmában kidobta – de az ütős így is elsőként lépte át az idei világbajnokságon a 100 összesített futást. Az utolsó 4 játszmában Marizanne Kapp 150 és Annerie Dercksen 180 fölött aránnyal szerzett 26, illetve 20 futása azért szépet dobott az összpontszámon, ami így 124 lett: önmagában nézve nem szép, de a többi eredményhez hasonlítva mégis az – a torna eddigi második legjobb első félidős eredménye lett.

És hogy nem fog menni túl hamar ennek a látszólag alacsony célnak a kergetése, az már a második félidő első játszmájában kiderült: Kapp ugyanis ezt szűzre dobta Maia Bouchier ellen, sőt, az 5. játszmában újra Kapp újra nullára hozta a játszmát, ráadásul most már ki is ejtette közben Bouchiert. Angliának aztán viszont kijutott a szerencséből is: még az erőfölényben két egymás utáni labdából két elkapást úsztak meg. Az első Bosch kezeiből pattant ki, amikor a mezőnyjátékos elvetődött, és esés közben a könyöke pont leért a földre abban a pillanatban, amikor el kellett volna a kapnia a labdát, a második pedig Wolvaardt feje fölé emelt kezei között csúszott át. Az erőfölény így 28/1-re végződött, ami Dél-Afrika előnyét mutatta. Az első elkapást túlélő Alice Capsey a 9. játszmában rontott el egy ütést, ami után a labda visszajutott a dobóhoz, aki elkapta, így a félidő felére 55/2-t mutatott az eredményjelző. A következő társulás, Danni Wyatt és Nat Sciver viszont ezek után teljesen Anglia javára fordította az eddigi kiegyenlített állást: mindketten 40 pont fölé jutottak, és miután Wyatt a 18. játszmában kiesett, már csak 11 futás hiányzott nekik a győzelemhez. Ezt pedig Sciver egymaga bekaszálta, és még 4 dobás meg is maradt a félidőből.

Anglia így egyedüli 4-pontos csapatként áll a B csoport élén, míg Dél-Afrika jelenleg a harmadik, de nekik már csak a két legkönnyebb ellenfél van hátra, így azért még jó esélyük lehet a továbbjutásra.


Alapból nem látható kép
×