A második is az ütősök napja volt a pakisztáni teszten

2024. október 8. – Szerző: Krikettgalaxis

Továbbra is záporoznak a futások a multáni teszten, ahol Pakisztán 556-tal zárta az első játékrészt, majd, bár az elején nagyon gyorsan kiejtettek egy angol ütőst, a vendégek is följöttek 96/1-re.

Piros krikettlabda (illusztráció)Piros krikettlabda (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

86 játszma telt le tegnap az első játékrészből, Pakisztán pedig igen hatásosan kihasználta a sima sáv tulajdonságait: csupán 4 ütőst vesztettek el ez idő alatt, miközben 328 futást összeszedtek. Az angol játékosokat a forróság valószínűleg eléggé megviselhette a mezőnyben, de éjszaka azért felfrissülhettek, és ma felhősebb, pár fokkal hűvösebb, kicsit szellős, röviden mondva: számukra jóval kellemesebb körülmények köszöntöttek be.

Az ütősök közül Szaúd Sakíl volt bent 35 ponttal, valamint az éjjeliőrségből megmaradt Naszím Sáh, aki nem rendelkezett futással. Egyelőre. Mivel a labda még viszonylag új volt (5 játszma életkorú), így természetesen a gyors dobók nyitottak, a pakisztániak pedig a tegnapinál jóval óvatosabb üzemmódban játszottak. Az első határesemény csak a 92. játszmában érkezett el, de talán kissé meglepő módon éppen Sáh részéről. Pörgetést először a 95. játszmában láttunk ma (Shoaib Bashir jött be), de azért a másik végről maradtak a sebes dobások: és épp egy ilyen találta el Sáh sisakját a 96. játszmában, ami miatt az orvosnak is ki kellett jönnie megvizsgálni őt, de tudta folytatni a játékot. És nem is akárhogyan: a következő játszmában már egy hatost is láthattunk tőle – majd végre Sakíl is beütötte a mai első határját, amivel egyébként éppen az 50 pontot is átlépte. Aztán Sáh a 103. játszmában a ma először próbálkozó Jack Leachet is üdvözölte egy maximummal, hamarosan pedig még eggyel, így már éjjeliőr létére 33 futásra jött föl. De a mókának itt jött el a vége: Brydon Carse őellene szerezte meg élete első tesztkapuját – az állás 388/5-re változott. Az új ütős Mohammad Rizván volt, aki olyannyira óvatosan kezdett, hogy 11 dobás után sem volt még egy pontja sem – a 12-edikből pedig elkapták! Hasonlóan kezdett Szalmán Ága is, aki a 112. játszma után elérkező ebédig 7 labdával nézett szembe, és nullán állt, de ő legalább nem esett ki. A szünet 397/6-tal telt.

És ha már Ága: ebéd után azonnal elmozdult a nulláról, méghozzá egy négyessel, amit hamarosan egy újabb is követett – ez pedig előrevetítette a következő időszak stílusát. A 117. játszma pedig még ennél is komolyabbra sikerült az ütős részéről: ekkor két egymás utáni Leach-labdát zúdított ki hatosra – igaz, az elsőből a határon Chris Woakes majdnem elkapta – de a majdnemek nem játszanak. Utána viszont teljesen megritkultak a határok – bár a veszély az angol dobójátékban sem volt benne továbbra sem. Ennek ellenére a 126. játszma a semmiből hozott egy kaput: Bashir pörgetésébe a már 82-n álló Sakíl élezett bele, így a katona el tudta kapni. A 9. rendű Ámir Dzsamál már közel sem volt olyan hatásos, mint korábban Sáh: neki csak 7 pontja volt, amikor Carse a második kapuját is megszerezte, ezúttal egy LKE-ből (ami pedig az ilyen rövid, de gyors dobások esetén nem gyakori). A 133. játszma az eléggé lelassító Ága számára is meghozta az 50-est – és úgy tűnik, az ütős erre várt, mert utána hirtelen elkezdte sorozatban hozni a négyesket: a következő 3 játszmában például 5-öt. Közben két említésre érdemes dolog történt: az első, hogy Ollie Pope kapitány összesítésben 13. alkalommal is kikért egy videózást (most egy LKE-gyanús esetre), de 13-adszorra sem lett neki igaza! A másik, hogy közben Pakisztán elérte az 500 futást is. A 138. játszma végén tartott teaszünet idején az állás 515/8 volt.

A vége pedig most már elég hamar elérkezett. Kérdés volt, vajon Pakisztán lezárja-e valamikor a játékrészét, de mivel elég hamar elvesztették a hátralevő két kaput, így ennek nem sok értelme volt. Inkább ráturbóztak egy kicsit: a 144. játszmában például Ága és Sahín Sáh Afrídí is beütött egy-egy hatost, a 146-odikban pedig Ága a saját százasát is megszerezte. Két dobással később viszont Afrídí nagy lendítése mellément, így Leach labdája a kapujában kötött ki – az utolsó ütős, Abrár Ahmed pedig már csak annak örülhetett, hogy rövid bentléte alatt előbb egy leverést, majd egy elkapást hibáztak el ellene a fáradó angolok. Végül Joe Root volt az, akinek a dobásából elkapták őt: egészen pontosan Ben Duckett, akinek az elkapás közben meg is sérült a hüvelykujja... A játékrész így 556-tal ért véget, ami akkor is szép eredmény, ha amúgy a talaj elég ütősbarát volt.

És bizony Duckett sérülése volt olyan komoly, hogy a következő játékrész elejére ne is ő jöjjön ki nyitni, hanem Zak Crawley mellett Pope kapitány, aki egyébként első osztályú krikettben még soha nem nyitott! De valószínűleg nem ezen múlt, ami a 2. játszmában történt, jelesül az, hogy Pope kacsával máris búcsúzott: inkább Ámir Dzsamál látványos elkapásán – a mezőnyjátékos jobbra vetődött és egy kézzel szerezte meg a labdát. És harmadiknak sem Duckett, hanem Root jött ki, ő viszont Crawley-val stabilan állt a lábán. Az első 8 játszmát a sebes dobók vitték végig, majd megérkezett a pörgető Abrár Ahmed, aki a 2022-es sorozatban 11 kaput szerzett Anglia ellen – most viszont 11 futást hagyott csak az első játszmájában... De nem foghatjuk csak őrá, hogy az angolok ma este megint 5 körüli aránnyal haladtak, hiszen minden pakisztáni dobó mai gazdálkodása legalább 4,0 volt. Ennek eredményeként pedig a ma lejátszott 20 játszma alatt Crawley és Root egészen 96/1-ig hozta föl a csapatot, ami már csak 460-as hátrányt jelent.


Alapból nem látható kép
×